Sex, sjalusi og vennskap: Amalia Holm er en av hovedrolle i vårens nye ungdomsdrama
Søndag 7. mars er det duket for premiere på Viaplay sin nye ungdomsdramaserie "Delete Me", og her snakker vi spenning og intriger fra ende til annen. Vi har vært så heldige å få ta en prat med en av hovedrolleinnhaverne – nemlig stjerneskuddet Amalia Holm.
Amalia Holm (25) spiller en av hovedrollene i den nye dramaserien til strømmetjenesten Viaplay. "Delete Me" utforsker vennskap, sjalusi, sex og hacking – for hvordan er det egentlig å bli voksen i en tid der alt både kan, og ofte blir, dokumentert og komplisert.
Vi har fått ta en sniktitt på ungdomsdramaet, og satt trollbundet til skjermen gjennom seriens 7 episoder.
I serien blir vi kjent med bestevenninnene Marion og Marit, i en verden hvor ingenting er viktigere enn russetiden, og sosiale medier bestemmer reglene. "Delete Me" fortelles baklengs, og fra første sekund trekkes man inn i en intens kamp mellom ungdomshirearki og stempler det er nærmest umulig å riste av seg.
Etter syvende og siste episode kunne vi endelig slippe pusten ut, og spør du oss er det er jammen godt alle episodene slippes samlet.
Amalia spiller tøffe, men sårbare Marion som får livet snudd på hodet etter at en intim video blir spredt uten hverken hennes kjennskap eller samtykke. Sexvideoen får større konsekvensene enn de fleste av oss kan se for seg.
Med kjente fjes som Thea Sofie Loch Næss fra "Hjerteslag" i rollen som Marions bestevenninne, datteren til Pia Tjelta, Sofia Tjelta og Axel Bøyun fra "Heimebane" er Amalia i godt selskap blant Norges lovende skuespillerspirer.
Her er det bare å benke seg, eller kanskje stålsette seg, for "Delete Me" setter sine spor – og mye på grunn av denne rå dama!
Amalia Holm
Foto: Bastian Fjeld
Amalia er født i Oslo, med norsk far og svensk mor. Frem til hun var 7 år bodde hun i Tønsberg, men flyttet til Sverige etter at faren gikk bort. Hun har norskt og svensk statsborgerskap, men er for tiden bosatt i Stockholm. Der har hun både mamma, stefar, tre småsøsken og kjæreste.
Amalia har bestandig likt å stå på scenen, og siden hun som tenåring sluttet å rødme når folk så på henne, har hun brukt hver eneste sjanse hun fikk – om det så var til å holde en tale eller synge karaoke. Siden videregående har hun levd av å være skuespiller, men det var først for to år siden hun virkelig turte å satse.
– Pappa kom opprinnelig fra Kristiansand. Jeg har en stor familie der, så jeg tilbringer noen uker i året på Sørlandet og har et meget nært forhold til mine 12 norske kusiner og fettere. Jeg har også familie i Oslo, og har fortsatt familievenner i Tønsberg. Min norske identitet, og norske språk min er viktig for meg. Jeg har kun spilt to mindre roller med norsk dialekt i Sverige (Saltøn, Skitlycklig: SVT), likevel hadde jeg aldri “skuespillet på norsk” før "Delete Me". Det var en ny, og derfor ekstra spennende opplevelse, i tillegg til at "Delete Me"endelig var min sjanse til å få være russ!
Foto: NENT Group/Viaplay
"Delete Me" åpner med en intens slåsskamp mellom Marit og Marion – under vann. De to bestevenninnene er eliteutøvere i synkronsvømming, og dette er ikke hverdagskost for skuespillere flest.
Foto: NENT Group/Viaplay
– Jeg har ingen idrettsbakgrunn, og Marion er jo en eliteutøver som trener hver dag, både før og etter skolen. Det mindsettet og den hengivelsen som kreves hadde jeg behov for å bli kjent med. Jeg var selv en nokså dårlig svømmer, og har derfor vært ganske redd for å være på dypt vann. Så denne rollen var jo som å få gratis kognitiv terapi. Jeg skaffet meg svømmehette og neseklype, og trente med svømmelaget og Thea i Oslo, samt på egen hånd i Stockholm og Los Angeles.
Serieskaper Marie Kristiansen er drivkraften bak "Delete Me". Hun sto blant annet for regien i den kritikerroste fjerde sesongen av «Unge lovende», og vant i 2016 som første kvinne prisen for årets musikkvideo under Spellemannsprisen med Karpes "Hvite menn som pusher 50".
"Delete Me" skildrer presset som unger jenter må leve med hver eneste dag, og nettopp dette var viktig for Kristiansen å rette søkelyset mot. Hun ønsket å vise hvor vanskelig det er å utfordre normer, og hvor enorm innflytelseskraft internett har. Dette er noe Amalia kan kjenne seg igjen i.
Foto: NENT Group/Viaplay
– Vi har vel alle lysten til å være med der det skjer og bli del av et overgangsritual, som å være russ på videregående. Jeg kjenner meg godt igjen i utfordringene rundt nœre venninneforhold, konkurranselysten, behov for å skape sitt eget liv – og det å prøve å få til alt på likt. Jeg kjenner meg igjen i det å være forvirret av hva slags oppførsel som er riktig, slik som Marion er når hun prøver å være mest mulig lættis for å få til alt hun vil.
Alt fra språk, til mote, sminke og holdninger er i konstant endring i ungdomskulturen. Likevel virker "Delete Me" brutalt virkelighetsnær og ekte.
Her mener Amalia hun har null cred å hente, og at serieskaperen har håndplukket de råeste folkene for å gjenskape dagens typiske ungdomskultur. De har gjort grundig research – og ja, rulling var en viktig del.
Hun håper "Delete Me" kan starte samtaler mellom venner, ungdom, foreldre, politikere, politi, lærere og i samfunnet generelt.
– Production designer Maja Hyggen er nok en 18-åring i sjelen, og alt hun laget var veldig godt likt av de unge medvirkende. Også kostymedesigner Alva Brosten, er en sjeldent hvilende sjel med fantastiske visjoner. For eksempel er badedraktene våre håndlaget i Italia og hvis man følger med på hvordan klærne og fargene matcher stemningen i serien, så ser man storheten i Alva sin jobb. Den jeg hadde oppe i trynet hver dag, og som er en rå sminke- og hår designer, var den nytenkende Isabella Mork. Resten av æren må gå til skuespiller Sofia Tjelta Sydness som hjalp oss litt eldre skuespillere til å følge med på hva som gjelder i dag, i dette spesifikke ungdomsmiljøet.
Foto: NENT Group/Viaplay
– Vi trenger å snakke om integritetsbrudd og respekt for andre sine liv og vel. Hva man ikke trenger å gjøre i russetiden, og andre nesten lovløse sammenhenger. Jeg håper på en samtale over generasjoner. Tiden vi lever i byr på nye utfordringer for vår generasjon som eldre generasjoner ikke for med seg, og derfor ikke har verktøy til å hjelpe til med. Jeg tror ikke nødvendigvis det kun er vanskeligere å være ung i dagens samfunn. Verden blir mer kompleks og krever mer av oss alle, ung som gammel. Det er nok vanskeligere å være eldre i dag også.
Amalia er en jente med hode på rett plass, men den fornuftige jenta er neimen ikke dum når det kommer til stil heller. Etter å ha fulgt henne på Instagram under @amaliaja en stund, kan vi ikke annet enn å lure på hvor inspirasjonen bak kulheten hennes ligger!
Til slutt måtte vi jo spørre om hun hadde er så kalt guilty pleasure, og det viste seg jammen meg å skjule seg noen finurlige og morsom interesser.
– Jeg er ganske praktisk, industriell, romantisk og nostalgisk i stilen – hvis det gir mening? Jeg liker å bruke et plagg på flere måter, en kjole som blir et skjørt med riktig genser for eksempel. Jeg er glad i personlig gjenbruk og det å arve klær. Klesplaggene blir mye finere i mine øyne hvis jeg vet hvem som har brukt dem – mormors gamle pysj kan bli en topp. Jeg liker også å kle meg i temaer eller spesifikke farger. Noen ganger har jeg mistet grepet om hva slags estetikk jeg liker og det er sørgelig synes jeg. Smaken sin må man prøve å holde godt fast på, uansett hva andre synes.
Vi vet ikke med deg, men vi er iallfall frelst av Amalias skjønne og morsomme vesen, og "Delete me" er garantert ikke det siste vi ser av stjerneskuddet. Akkurat nå er hun i Vancouver, Canada og spiller de inn sesong to av den amerikanske Sci-Fi serien "Motherland: Fort Salem". Produksjonen er spekket med spennende kjente fjes – og noe vi definitivt må vi sjekke ut.