The Hamptons er felles betegnelsen på en rekke småbyer som ligger helt på enden av den langstrakte halvøya Long Island i USA. Stedet er godt kjent som en boltreplass for fiffen, men det er ikke så altfor lenge siden Hamptons var utelukkende bebodd av fiskere og bønder. Det var ikke før på midten av 1900-tallet at New Yorks elite – tenk berømte forfattere som Truman Capote og kunstnere som Jackson Pollock – begynte å gjøre sitt inntog, og Hamptons ble et kult sted å henge. Og som en følge av dette ble Hamptons forvandlet til Tjøme, Hankø og Kragerø på speed.
Sesongen i Hamptons varer fra Memorial Day, siste mandagen i mai, til Labour Day, første mandagen i september, og det er selvfølgelig da alle som er noe, i tillegg til alle de som ikke er noe, befinner seg her. Det er mye trafikk, mye trøkk og prisene er triplet normalen. Det er ikke akkurat billig å feriere i Hamptons, selv for en nordmann som er vant til drøye priser på både mat og drikke. Men Long Island-halvøya er utrolig vakker, og med sine sjarmerende byer, vakre historiske hus, majestetiske kystlinje, frodige grønne landskap og masse, masse hummer til ethvert måltid, er det er som å leve i en drøm. Bare sørg for at du drar etter Labour Day!
En klassisk amerikansk lobster roll - smaker best med litt rosa champagne på solterassen på Duryea´s.
Slik kommer du deg til The Hamptons:
Fly direkte til New York Fra Oslo lufthavn Gardermoen med blant andre SAS eller Norwegian. Den nærmeste flyplassen til The Hamptons er La Guardia, men det er ingen direkte flyvninger dit så dra heller til JFK. Det letteste er å leie egen bil og kjøre rett fra flyplassen selv. Ta høyde for trafikk i høysesong, utenom rush tar det circa 2-3 timer.
Hvis du ikke vil kjøre selv, kan du ta The Hampton Jitney (buss), hamptonjitney.com, som koster cirka $30 en vei, og som stopper på flyplassen og flere steder i New York City. Eller gå for den litt mer luksuriøse Hampton Luxury Liner, hamptonsluxuryliner.com.
Du kan også ta toget fra Penn Station i New York til East Hampton. Dette tar cirka tre timer og koster rundt $25. Har du ekstra cash å brenne, kan du faktisk, jeg tuller ikke, booke deg et helikopter til den nette sum av $695, og da befinner du deg i Hamptons innen 45 minutter, hurra! flyblade.com.
Her bor du:
Kommer du i høysesongen er det kjempedyrt å leie både hus og hotell- rom i The Hamptons. Sjekk hva du kan finne på Air b’n’b, airbnb.com.
- The Mill House Inn, East Hampton
- The 1770 House, East Hampton
- Inn at Windmill Lane, Amagansett
- Surf Lodge, Montau
- Gurney ́s Montauk Resort, Montauk
- Ruschmeyers, Montauk
Velg din favoritt
Som sagt så er The Hamptons en samling av småbyer på rekke og rad, som alle har sine særegne kjennetegn og trekkplaster. Så her er det bare å prøve ut alle og rett og slett velge seg et favorittsted. Southampton er den første byen du treffer på vei ut fra New York. Dette er vel kanskje den roligste og mest snobbete delen av Hamptons. Her finner du du den infamøse Billionaire Lane, hvor herskapshus som slår de beste tomtene på Bygdøy langt ned i støvlene, ligger på rekke og rad. Gå en tur langs Cooper Beach og se på alle husene du aldri kommer til å få råd til. De vakre strendene er Long Islands store trekkplaster, og det er utrolig mange å velge mellom.
Men akkurat på stranda er det faktisk ingen som flasher med cash, annet enn å bo i palass større en Det Kongelige Slott. Strandklubber à la Club 55 eksisterer ikke her. Amerikanere virker som om de har et litt mer avslappet forhold til det å gå på stranda – er du keen på solseng, parasoll og en kald rosé så får du pent ta det med selv. Etter stranda stikker du innom Kendra Scott, Tenet eller One Kings Lane for litt shopping i sentrum. Så spiser du lunsj på Tutto il Giorno, restauranten til dattera til Donna Karan, eller på den litt mer uformelle The Golden Pear. Etter lunsj besøker du Parrish Art Museum, før du tar deg noen cocktails og middag og danser natten vekk på Southampton Social Club.
Verdt å vite om Haptons
Skal du på stranda med bil må du ha strandpass. Hoteller har ofte pass tilgjengelig for gjestene sine. Ellers koster det cirka $30 å parkere for en dag, og det er førstemann til mølla-prinsippet som gjelder. Utenom sesong er det som oftest gratis.
Hamptons er ideelt for sykling ettersom det er relativt flatt og enkelt å navigere seg rundt. Å ferdes på sykkel gir deg en god mulighet til å sniktitte over hekkene til de store eiendom- mene langs Lily Pond Lane i East Hampton eller Ocean Road i Bridgehampton.
Langs riksveien til Montauk (route 27) finner du en haug med delikatesser på rekke og rad. Her har du såkalte crabshacks, oystershacks, lobstershack, alt hva du kan tenke deg av sjømat i en shack, egentlig. De kan sammenlignes med veikroene du finner i Norge, bare at disse stedene faktisk er verdt et besøk, og du får fersk mat rett fra havet, American Style. Nam!
Matproduktene er veldig ferske i The Hamptons og mye er økologisk dyrket og lokalt produsert. Stopp på en av bodene langs veien og kjøp inn hjemmelaget mat og grønnsaker direkte fra gårdene.
Mange av de hotteste restaurantene og nattklubbene i New York har pop-ups i Hamptons i løpet av sommeren, som ikke finnes der vinterstid. Mange av restaurantene holder stengt utenom sesong, så det er verdt å undersøke hva som er åpent året rundt.
Midt i smørøyet
East Hampton er hjertet av The Hamptons, og det er her alle rockestjernene og alle de ikke-akkurat-sultende kunstnerne holder til. Innta frokost/brunsj/lunsj på Babette’s for en sunn start på dagen (her serveres alt med fullkorn). Gode alternativer er Serafina og Cittanuova. Dette er byen med størst utvalg av butikker, og her er kan du kan finne amerikanske merker som ikke er så lett tilgjengelige i Norge.
Stikk innom Kirna Zabête, Aerin og Figue for fine klær og stæsj. Gå en tur på stranden på Main Beach – kanskje en av de vakreste strendene av alle i Hamptons, spør du meg. Å tusle nedover disse hvite og rene sanddynene med det brusende Atlanterhavet på den ande siden og vakre strandhus på den andre siden er rett og slett ganske magisk. Dra videre for en omvisning i huset til Jackson Pollock og Lee Krasner, det holdes åpent fram til begynnelsen av november. Du kan også besøke studioet til Pollock hvor han kreerte sine berømte dryppmalerier, hvor gulvene fortsatt er fulle av maling.
Har du ikke fått nok kunst, legg turen til LongHouse Reserve, et museum og skulpturpark bygget opp av tekstildesigneren Jack Larsen. Her kan du se verk av Yoko Ono, Sol Lewitt og William de Kooning. Dette museet er åpent ut desember og holder stengt til april. Sipp noen glass med Hamptons juice; rosévin, på Wolffer Estate Vineyard. Her kan du smake på lokalt produsert vin i vakre omgivelser. Om sommeren kan man sitte ute, mens på høsten og vinteren kan man sitte inne og nyte utsikten fra de store vinduene. Spis middag på Nick and Toni’s, en East Hamptons-institusjon som serverer italiensk eleganse med servitører i klassiske butlerantrekk. Siden alt i Amerika er større, bestill en Dry Martini med oliven her og du trenger ikke en eneste drink til resten av kvelden.
Hippiebutikk i Montauk.
Shot, shot, shot
Kos deg en dag i Amagansett, en rolig liten oase vegg i vegg med East Hamptons. Er du under 25 år, ta deg en tur på Indian Wells Beach, eller har du med deg typen eller familien stikk til Atlantic Avenue Beach. Amagansett har mange søte små butikker; Ulla Johnson har blant annet butikk her, og Love Adorned selger både nye og vintage skatter. Spis lunsj eller middag på Coche Comedor. Det ser ut som en vanlig amerikansk diner langs veien, men serverer superdigg meksikansk mat, og er ett av Amagansetts nyeste tilskudd.
Er det fullt på restauranten serverer gatekjøkkenet ved siden, La Fondita (som betyr det lille kjøkkenet), meksikansk gatemat i en veldig uformell setting. Rett ved siden av ligger Bostwick’s Chowder House som også er vel verdt et besøk for å få seg en tradisjonell amerikansk rett. Her i området kan du fort støte på kjendiser som Gwyneth Paltrow, Prinsesse Märtha Louise og Shaman Durek. Få også med deg det ikoniske Stephen Talkhouse. Stedet ser ikke noe særlig ut fra utsiden, men inne er det fullt trøkk. Dette er en såkalt dive-bar, med live musikk fra enten lokale helter eller mer kjente musikere. Ryktene sier at Billy Joel spilte der en gang, og man får en følelse av at hvis disse veggene kunne snakke, ville man hørt en god historie eller to. Nå er det bare om å gjøre å ta så mange shots man klarer. Her er det fullt program utover høsten og vinteren.
En yacht i hver havn
Sag Harbor er en søt liten havneby med en lineup av yachter som går Aker Brygge en lang gang. Her er det koselig å tusle litt rundt i byen og se på den vakre utsikten fra havnen og sjekke ut den travle marinaen. Ta en tur innom en av de litt mer eksentriske butikkene som Ava’s and Around Again som har mange kule vintageskatter, for det meste designersmykker og klær. Shop på LoveShackFancy for et spennende utvalg av klær.
Gjør som de lokale og plukk med deg varer til en deilig piknikk fra Sagtown Coffee og ta det med deg til Haven’s Beach. Sett deg så på The American Hotel, bestill en Dry Martini med oliven (dette er som dere kanskje skjønner min favoritt), og se på menneskene – en fest i seg selv. Kjør på med middag på Lulu Kitchen & Bar, hvor de serverer blant annet saftige lokale østers. Eller dra på party-restauranten Le Bilboquet, hvor DJ-en spiller for fullt hele kvelden, og bordet ditt praktisk talt er midt blant alle de største yachtene i marinaen.
Bløtkake-palass på Main Beach. Gjetter på at der er Paris Hilton som bor her..
Velkommen til slutten
Montauk, bedre kjent på folkemunne som The End ettersom det ligger helt ytterst på Long Island, er kanskje den mest avslappende delen av Hamptons. Samtidig som det er hit folk kommer for å feste. Her henger surferne og hipsterne side om side med de lokale. Og Scarlett Johanson, da. Besøk det vakre Montauk Lighthouse for en nydelig utsikt over halvøya, strendene og havet. Ta deg en ridetur på USAs eldste ranch, Deep Hollow Ranch, før du inntar lunsj på Navy Beach eller på Duryea’s, en vakker perle ute i havgapet som serverer hummer og krabbe og andre godsaker fra havet. Har jeg nevnt at det er sykt mye hummer i Hamptons? Det finnes ikke den ting du ikke kan få servert med hummer.
Så etter du har spist enda litt mer hummer, shop på Bluestone Lane Coffee and Clothes, som selger kaffe fra Australia, men også herlige australske klesmerker. Stopp også innom The 8th Drifter for å kjøpe krystaller, og Bazaar for amerikanske merker som Mara Hoffmann. Du har ikke fått med deg noe hvis du ikke har fått med deg en ettermiddag/kveld på Surflodge i Montauk. Dette er stedet å se og bli sett, med konserter hver helg. Sørg for å reservere et bord i restauranten for å være garantert inngang. Surflodge er åpent for sesongen ut oktober og åpner igjen i mai.
Kjører på med litt mer hummer, da. Denne gangen i lefse!
Hvis du har lyst til å se på solnedgangen i litt roligere omgivelser, bestill enda litt mer hummer, denne gangen med fettucini på Crow’s Nest. Dagen derpå drar du på Gurney’s Inn, et deilig resort og spa som er åpent året rundt. Her har de et luksuriøst innendørs saltvannsbasseng, og de store vinduene gjør at du føler at du er ute selv om du er inne. Slå til med en ansiktsbehandling og massasje på spaet og ferien er komplett. Jeg sier bare, I’ll be back! Etter jeg har nedbetalt kredittkort-regningen ...