Amnesty og Tise lanserer samarbeidskolleksjon
Har fått med seg motepersonligheter som Maria Mena, Celine Aagaard, Pia Tjelta og Jenny Skavlan.
Flere av Norges største motepersonligheter har for første gang gått sammen om å lansere en kleskolleksjon i et forsøk på å hjelpe argentinske kvinner med å endre landets strenge abortlov.
Kolleksjonen lanseres i gjenbruksappen Tise. Og i dag holdt de lanseringsevent på Ett Bord i Oslo.
#signaturkolleksjonen
– Sist abortloven var oppe til diskusjon i Argentina ble den nesten endret. Dersom verdenssamfunnet legger enda mer press på politikerne i landet før loven skal diskuteres på nytt i 2020, kan vi utgjøre en reell forskjell for argentinske jenter helt ned i 10-årsalderen, sier Ingvild Gjone Lyberg, assisterende generalsekretær i Amnesty International Norge.
#Signaturkolleksjonen består av 17 unike plagg hentet fra klesskapene til noen av Norges best kledde personer; Maria Mena, Jenny Skavlan, Ulrikke Falch, Pia Tjelta, Helene Olafsen, Hege Aurelie Badendyck, Julie Bergan, Anette Moi, Sigrid Bonde Tusvik, Kristine Ullebø, Gisle Agledahl, Celine Aagard, Katrine Kvalsund, Linnea Gleditch, Fanny Kristiansen og Mona Alice.
I stedet for å be om penger for klesplaggene, ber Tise og Amnesty deg om en signatur som støtter kampen for abortrettigheter i Argentina.
– Vi lanserer en eksklusiv signaturkolleksjon i Tise med klær vi har hentet fra vår egen garderobe. Klærne kan bli dine hvis du blir med og støtter kampen for kvinners abortrettigheter i Argentina med en signatur til Amnesty International. En så stor og etablert organisasjon som Amnesty har stor gjennomslagskraft og signaturer er et viktig og effektivt virkemiddel i kampen for menneskerettigheter. Målet vårt er å samle inn tusenvis av underskrifter, sier Jenny Skavlan.
Plaggene kan allikevel bli dine, da alle som gir en signatur, er med i trekningen av #signaturplaggene fra kolleksjonen.
Dersom du ikke er på Tise, men ønsker å signere, kan du gå direkte inn på amnesty.no og signere aksjonen der. Men for å være med i trekningen av et signaturplagg trenger du en Tise-profil.
Slik deltar du i aksjonen
1. Signer aksjonen i Tise eller send sms ARGENTINA «navnet ditt» til 2115.
2. Gå inn på Tise og søk opp #signaturplagg eller #signaturkolleksjonen.
3. Gi en «like» til plagget du vil være med i trekningen av.
Trekningen av plaggene i #signaturkolleksjonen skjer 10. juni 2019.
Voldtatt 11-åring nektet abort
En av de mange historiene fra Argentina som har satt i gang initiativet her i Norge, er historien om en 11 år gammel jente som ble voldtatt av partneren til bestemoren sin. Moren tok henne med til sykehuset for å søke om å få ta abort, men fikk ikke hjelp. Etter fem måneder tålte ikke den lille kroppen belastningen av å være gravid lenger, og det måtte gjennomføres et hastekeisersnitt for å redde livet hennes.
Kleshengeren
Som følge av landets strenge abortlover har kleshengeren blitt et symbol på abortkampen i Argentina, noe «signaturkolleksjonen» også retter søkelyset mot.
Dette er situasjonen i Argentina
• Argentina har en av verdens strengeste abortlover, og høyest forekomst av tenåringsgraviditeter i Latin-Amerika.
• Hver sjette jente blir gravid og får barn før fylte 20 år.
– Dessverre er ikke dette et engangstilfelle. I Argentina er det kun lovlig å ta abort dersom graviditeten er et resultat av voldtekt eller ved fare for mors liv. I praksis er det vanskelig å få utført abort selv i disse tilfellene fordi mange leger reserverer seg mot å gjennomføre dem, noe både myndigheter og religiøse ledere støtter opp om. Derfor jobber vi nå for at det som skjedde med denne lille jenta ikke skal skje med flere, forteller Lyberg.
• Hvert femte minutt fødes en baby av en tenåringsmamma i Argentina. Hver tredje time er barnet født av en jente mellom 10 og 14 år.
• Det forekommer omlag 60 000 sykehusinnleggelser etter abortkomplikasjoner i året i Argentina. Mørketallene er trolig store.
– Strenge abortlover som i Argentina fører ikke til færre aborter, men ulovlige og farlige aborter. Et av de mest kjente redskapene knyttet til ulovlig abort er kleshengeren. Når man ikke har noe valg, bruker man det man har, sier Lyberg. – I likhet med Amnesty og alle bidragsyterne til denne kolleksjonen mener vi i Tise at kleshengere aldri skal være en utvei, og at de bare skal brukes til det de er ment for; å henge opp klær. Derfor synes vi det er fint å kunne bidra til å fylle tomme kleshengere med klær som har en positiv historie ved seg for å samle inn signaturer til en veldig viktig sak, sier Victoria Hauk, markedssjef i Tise.
• Siden 1983 har 3030 kvinner og jenter mistet livet etter farlige aborter i Argentina.
Kilde: Pressemelding fra Amnesty og Tise