Bærekraft fra A til Å
Fra a for ansvar, til å for åmer. Her er ELLEs store bærekraftige alfabet.
A: Ansvar. Noe stadig flere stilikoner og rollemodeller tar, blant andre Stella McCartney, Livia Firth, gift med Colin og grunnlegger av Green Carpet Challenge, som jobber med å få motehusene til å lage bærekraftige design. Modellene Arizona Muse og Amber Valetta må også nevnes.
B: Befolkningsvekst, bilfri og bagasje.
Befolkningsvekst: Jo flere mennesker, dess større behov for mat, strøm, bebyggelse, klær… Derfor er det avgjørende at det forskes mye på nye, bærekraftige løsninger.
Bilfri: Prøv å sykle, gå, benytt kollektivtilbud eller kjør med en venn, et familiemedlem eller en kollega – eller bruk delebil – om du er nødt til å kjøre.
Bagasje: Lavere bagasjevekt betyr mindre CO2-utslipp fra flyet. Det er ofte bukser, jakker og sko som veier mest, så se om du klarer deg med litt færre ting neste gang du skal ut og reise.
C: CSR (Corporate Social Responsibility). Når selskaper tar sosialt ansvar, det være seg utdanning og helsetilbud for de ansatte, å bedrive fairtrade-handel, eller betale bønder og arbeidere en levedyktig lønn.
D: Designers Remix og dyrevelferd. Etikk er en del av CSR-etiketten, og blant andre danske Designers Remix har fra og med sin A/W 2019-kolleksjon valgt å droppe pels og skinn, av dyreetiske hensyn.
Se alle merker og motehus som ikke bruker pels her!
E: Eva Kruse. Den eneste skandinaviske kvinnen på Business of Fashions Top 500-liste over verdens viktigste motemennesker. Hun har fått moteverdenens øyne opp for at bærekraft og CSR er den eneste riktige veien framover, noe hun får bred støtte for fra bransjefolk som Stella McCartney og Francois-Henri Pinault (CEO for luksuskonglomeratet Kering) når de årlig samles i København for Copenhagen Fashion Summit.
F: Forarbeid og fiber. Garving av skinn er ytterst miljøskadelig, men heldigvis tar flere selskaper grep. Ecco har for eksempel redusert sitt vannforbruk og kjemikalier til et minimum. Tekstilfibre kan gjenvinnes til alt fra ny tekstil til fyll til asfalt eller bilseter, så lever klær du ikke trenger til Fretex eller H&M og Zara som begge tilbyr tekstil innsamling - uansett stand.
G: Greenwashing og gjenbruk. Greenwashing er når et selskap prøver å gjemme seg under CSR-paraplyen med for eksempel en T-skjorte i økologisk bomull, men fortsetter med tradisjonell produksjon. Og gjenbruk, ja, det sier seg vel selv? Klær og ting får nytt liv, enten ved gjenvinning eller hos nye eiere.
H: Hoteller. Et hotell er ditt «home away from home», derfor bør det være like miljøbevisst som du selv er. Hvis du bestiller hotell via Goodwings.com, er du garantert et hotell som overholder miljøkravene. Verdens første energipositive luksushotell, Svart, skal etter planen åpne i 2021 ved Svartisen i Nordland, og etter prosjekttegningen å dømme blir det temmelig spektakulært.
I: Innovativ. Nyutviklede alternativer erstatter sterkt forurensende prosesser og materialer med lang nedbrytningstid, som plast eller tekstilfarge.
J: Jord. Når du spiser lokalt og etter årstidene, altså fra jord til bord, sparer du ikke bare CO2 ved å unngå at varene må flys inn eller fraktes med båt, du får også en bedre smaksopplevelse fordi grønnsaken, frukten eller bæret har fått maksimal modningstid.
K: Kondo-effekten. Innredningseksperten Marie Kondo setter spørsmålstegn ved hvorvidt du egentlig har bruk for alt du omgir deg med i hjemmet. Rydd opp, rydd ut, selg, gi bort og prioriter.
L: Lovgivning og lånebil. Lovgivningen når det kommer til miljøhensyn og bærekraft henger etter, så ta saken i egne hender og lev så bærekraftig du klarer. Bruk sunn fornuft. Det dukker stadig opp flere aktører som tilbyr en ny form for bilutleie. Bilkollektiver finnes i de fleste norske storbyer, og tilbyr biler man kan låne så korte eller lange man ønsker til en billig penge. Vy (tidligere NSB) lanserte i år tjenesten ByBil, hvor du med en app kan se hvor nærmeste ledige el-bil står og leie den via appen.
M: Moteindustrien og middelklassen. Moteindustrien er en av verdens mest forurensende industrier, og det er på høy tid at både vi forbrukere og selskapene tar ansvar. Kjøp mindre nytt og mer brukt, og les deg opp på hvor miljøbevisste merkene du handler hos er.
N: Nedbrytbart og Nice. Visste du at klær kan omdannes til mold? Hvis du kjøper et plagg fra for eksempel sveitsiske Calida, er tekstilet laget av (avfalls-)tre, og kan dermed legges i jorda når det er slitt ut, hvor det blir til mold. Nice (Nordic Initiative Clean and Ethical) er en adferdskodeks for mote og tekstilindustrien, skapt i 2009 på initiativ fra aktører i Norge, Sverige og Danmark.
O: Opplevelser. Gi bort billetter til en teaterforestilling eller konsert, en god restaurantmiddag eller matlagingskurs i stedet for en fysisk gave neste gang noen du kjenner skal feires.
P: Pels og pre-loved. Pels er et naturlig materiale, men det er delte meninger om hvorvidt det kan kalles miljøvennlig eller ei, da pelsen må gjennom flere kjemiske prosesser før den kan selges. Men så er det vel heller dyrevelferd enn bærekraft som står i fokus når pelsdebatten blomstrer. Store motehus som Prada, Michael Kors, Versace, Chanel, Gucci og Burberry sier nei til pels, og vi håper at dette inspirerer flere til å ta avstand fra pelsindustrien. Pre-loved er den litt mer elegante betegnelsen på klær som selges videre, som ikke er gamle nok til å kalles vintage og ikke vil assosieres med gjenbruk.
Q: Quickfixes. … er no-go! Ikke kjøp en ny topp bare fordi du har lyst, eller skal på fest på fredag. En bra quickfix er dog å bruke kaffegrut som hånd- og kroppsskrubb!
R: Rana Plaza. Da bygningskomplekset Rana Plaza i Bangladesh kollapset 24. april 2013, døde 1138 tekstilarbeidere, og ytterligere 2500 ble hardt skadd. Som et resultat av dette ble det dannet en sikkerhetsavtale kalt «Accorden» som i dag er signert av flere hundre internasjonale kleskjeder og omfatter nesten 1600 fabrikker i Bangladesh.
S: Stedsans in the Woods og salg. Stedsans in the Woods er det danske paret Mette Helbæk og Flemming Schiøtt Hansens über-ambisiøse og über-lekre økoresort i Sverige, hvor alt som serveres er sanket fra skogen i nærheten. Salg skyldes utelukkende overproduksjon av varer. Merker som Carcel produserer derfor kun forhåndsbestilte varer.
T: Toogoodtogo. Å kjøpe usolgte dagligvarer er en genial tanke, og hvis du ikke har noe imot å vente med å kjøpe brød på kvelden eller er veldig kresen på hva du får i posen, er dette definitivt appen for deg. Tast inn postnummeret ditt, finn din nærmeste «forhandler», bestill og plukk opp varene til en svært redusert pris. Så enkelt!
U: Upcycling. Oppgrader tingene dine fremfor å kjøpe nytt. Kanskje blir en gammel skjorte eller jakke som ny hvis du syr på noen kule knapper. Slitne bukser kan bli en kul shorts, eller få en helt ny look med påsydde patches. Vil du gjøre mer avanserte justeringer på plaggene dine finnes det sy-kurs du kan melde deg på, og et hav av instruksjonsvideoer og guider på internett.
V: Vegansk skinn og vannforbruk. Vegansk skinn er det dyrevennlige, kunstig framstilte alternativet til skinn. Stella McCartney bruker kun dette i produksjonen av sine «skinnprodukter». I en overopphetet, tørkerammet verden er vannforbruket alarmerende høyt. Spesielt i produksjon av bomull og ved farging av tekstiler. Dette fører også til at elver flere steder i verden er så forurenset av vann fra slike produksjoner, at de ikke lenger fungerer som levested for fisk og planter.
W: WWW. Tenk deg om to ganger før du bestiller noe på nettet. Hvert nettkjøp du gjør fører med seg CO2-utslipp. Handler du i fysiske butikker, støtter du ikke bare lokalmiljøet ditt, du reduserer også transportmengden og dermed varens samlede CO2-utslipp.
X: Xtra. … god samvittighet! Ha alltid en pose eller to med deg når du går på stranden, i parken eller i skogen og plukk med deg søppelet du kommer over. For dem med stort konkurranseinstinkt vil innsatsen føles som en lek!
Y: Yrende. Det er det vi ønsker oss; et yrende insektliv som sørger for pollinering og betyr mat for fugler og dyr. Dessverre forsvinner insektene i et urovekkende tempo, og rapporter advarer om at konsekvensene kan være katastrofale om utviklingen fortsetter, spesielt dersom biebestanden fortsetter å synke. Kjøp mer økologisk (sprøytemidler tar livet av insekter), bygg et biehotell i hagen eller skogen, plant blomster og unngå sprøytemidler. Og les Maja Lundes fantastiske bok Bienes historie, om du ikke allerede har det.
Z: Zero waste. Zero waste-bevegelsen kan kanskje virke litt uoppnåelig, men det er mye man kan gjøre for å kutte ned på søpla man etterlater seg. Flere zero waste-butikker har åpnet rundt om i landet, og her finner du matvarer og husholdningsartikler som olivenolje, vaskemidler, ris, mel, krydder og pasta i løsvekt, som du kan fylle i medbrakt emballasje.
Æ: Ærlighet. Det kreves mer åpenhet og ærlighet av selskaper når det kommer til hvor og hvordan produkter blir produsert, og forhåpentligvis kan man snart følge klærnes reise fra jord til kleshenger, uansett produsent. H&M åpnet nylig opp for at kunder kan se ved hvilken fabrikk og i hvilket land en vare er produsert i.
Ø: Øl. Bryggerigiganten Carlsberg går i bresjen for mer miljøvennlig 6-pack-emballasje, og har nå såkalte «snap packs», hvor boksene er klistret sammen med en klebrig gummibit. Dette reduserer bruken av plast med opptil 76 prosent.
Å: Åme. Larver til bruk i matlaging har inntatt Norge, til noens fryd og andres forskrekkelse. Insekter er en god kilde til protein, og har et mye lavere klimagassutslipp enn andre proteinkilder som storfekjøtt, gris og kylling. Dersom det å spise insekter erstatter noe av kjøttforbruket vårt, er dette også gode nyheter for «ville» insekter som vil kunne få tilbake noe av leveområdene sine, som i dag brukes til jordbruk. Brødet «Mjølmums» fra Larveriet på Voss selges nå i utvalgte Meny-butikker, og skal visstnok smake som … helt vanlig brød.