Motehistorie: Pologenseren
Dette er historien bak den høye halsen.
Pologenser: Den høye halsen så dagens lys da riddere hadde behov for å beskytte halsen i middelalderen. Rustningen gnagde mot huden, og en høy hals ble løsningen.
Den ble brukt på ekstravagante kreasjoner under dronning Elizabeth den førstes tid på det 16. århundre, og bestod den gang av volumiøse, pressede rysjer på kjoler og jakker.
Den ble introdusert for britene på midten av 1800-tallet, da polo-spillere brukte dem, derav navnet pologenser.
På 1920-tallet ble genserne popularisert og hentet inn i hverdagsmoten. Akademikere, intellektuelle, filosofer og artister adopterte den svarte høyhalseren som en del av sin klesuniform. Den var klassisk, sterk, smart og stilren.
Sangeren Eretha Kitt rocket pologenseren.
Pologenser: et ikonisk plagg
Audrey Hepburn ble et ikon med sine roller i filmer som Funny Face, Breakfast at Tiffany’s og My Fair Lady. Stilen hennes ble også lagt merke til. Filmen Funny Face skapte en ny look bestående av ballerinas, ettersittende bukser og en høyhalset genser, alt i svart.
Marilyn Monroe, Eartha Kitt og Jayne Mansfield var andre celebre fans, og tok mer enn gjerne i bruk høy hals til skjørt og bukser.
Audrey Hepburn dansende i pologenser i Funny Face.
Helt fra 1940-tallet og fram til 70-tallet var den en synlig del av motebildet.
På 60- og 70-tallet ble den også en del av antrekket til mennesker i politiske miljøer, blant annet for feminister og den amerikanske borgerrettighetsgruppa Black Panthers.
Feminist Gloria Steinem var en av kvinnene som kjempet for likestilling, og hun ble ofte sett i en høyhalser.
Feminist Gloria Steinem i burgunderrød pologenser.
Høyhalserne var mindre synlige på 80-tallet blant all glamouren og skulderputene, men kom tilbake for fullt på 90-tallet.
Spol fram til vår tid, og høyhalseren er trendy som aldri før, alene, under skjorte eller blazer, med lange eller korte ermer.
Street style-yndlingene Ceylan Atinc og Selenm Ecoglu i høyhalsede gensere.
Gigi Hadid i den klassiske sorte pologenseren.