Grønn gründer: Sigmund Hegstad
Møt gründer bak Fair & Square.
– I mai 2016 forhånds-solgte vi 1000 T-skjorter for å kunne starte vår første fabrikk, og i september 2016 startet vi produksjonen. Nettbutikken vår åpnet allerede i januar 2017.
Det norske merket har fabrikk i Kina.
Fair & Square
Opprinnelig er Sigmund danser, og da han etter mange år i utlandet returnerte til Norge ble han med i Fremtiden i våre hender.
Fair & Square har hatt sitt hovedfokus på etiske arbeidsforhold helt fra starten, og Sigmund forteller at det er enklere å få til enn man skulle tro.
– Den vanligste metoden for å gjøre tekstilbransjen mer rettferdig er å prøve å holde de store selskapene ansvarlige, og påvirke dem til å endre seg. Etter hvert innså jeg at det ikke kom til å skje fordi hele deres businessmodell er bygd på at de utnytter arbeidere for å tjene mest mulig penger selv. Jeg tenkte da at jeg faktisk måtte skape de gode arbeidsplassene selv, og ikke prøve å få noen andre til å gjøre det.
Fair & Square satser på å lage basisplagg man vanligvis ikke kan kjøpe brukt på en rettferdig måte. De produserer alle klærne de selger selv, og alle som syr klærne jobber i Fair & Square. På denne måten kan de garantere gode arbeidsforhold.
– Gode arbeidsforhold koster mer enn dårlige, så vår produksjon er selvfølgelig dyrere enn mange andres. Grunnen til at utsalgsprisen på klærne våre ikke er kjempehøy, er at inntektene blir fordelt annerledes og mer av inntektene går til produksjonen.
På grunn av Sigmunds nettverk og kjennskap til språket, valgte Fair & Square å åpne sin første fabrikk i Kina. Dermed kunne de skape gode arbeidsplasser der de fleste tekstilarbeiderne jobber.
På denne måten trenger ikke de ansatte å være migrantarbeidere, men kan bo sammen med familien sin og ta seg av barna sine. Han forteller at transporten blir noe dyrere og vanskeligere, men mener det er en liten pris å betale for at de ansatte kan få leve normale liv.
– Den store fordelen med Kina er all kunnskapen, maskinene, stoffene og de faglærte man finner der. De fleste fabrikkene ligger i de store byene langs kysten, men vi har valgt å ha fabrikken i en mindre by (i kinesisk skala) i innlandet.
Miljøspørsmålet er mer komplisert ettersom det ofte krever store investeringer, i tillegg til at informasjonen om hva som er best å gjøre blir oppdatert hele tiden. Han forteller at de ønsker å gjøre flere endringer for å få en enda mer bærekraftig produksjon, som de så langt ikke har kunnet gjennomføre.
– Vi har 37,5 timers arbeidsuke, fri i helgene, betalt ferie, betalt mamma- og pappapermisjon, sykepenger og levelønn.
Fair & Square produserer både for egen merkevare og andre merkevarer som Dianas Vintage (Frøken Dianas salonger på Grünerløkka). I tillegg er de leverandør for profilklær til bedrifter, og har noen få lokale kunder i Kina.
– Vi produserer ikke stoffene vi bruker selv enda. Det er ofte veldig store minimumskvanta per farge på de mest bærekraftige materialene. Samtidig som alt annet også er dyrere i mindre kvanta. Når man er et lite firma, er dette vanskelig.
Sigmund håper å utvide produksjonen med fabrikker i flere ulike land, og allerede i august startet arbeidet med deres andre fabrikk som skal ligge i Romania.
– Siden vi produserer klærne selv er det lett for oss å sende bilder fra produksjonen, slik at kundene kommer tett på dem som faktisk lager klærne.
Han har noen klare tips vi alle kan følge for å ta mest mulig bærekraftige valg når det kommer til tekstil, klær og mote.