Sy drømmejeansen selv denne våren!
Vintage-inpirert, høyt liv og et snitt som klemmer på de rette stedene – lysten på et nytt syprosjekt?
Vi har Green Month nå i april på ELLE.no, og vil derfor ha et ekstra fokus på å løfte frem fine, «grønne» merker og produkter som fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Norske Flid er en av dem, og nå kan de hjelpe deg med å sy din egen drømmejeans.
Flid ønsker å hjelpe flere til å skape, reparere og realisere sin egen drømmegarderobe. I november skrev vi for første gang om det nye konseptet, da lærte de oss å sy halsen selv. Nå har de nettopp lansert et splitter nytt symønster på en vintage-inspirert jeans med klassiske detaljer som kan sys i rett og vid variant – bare tenk så gøy å kunne gå våren i møte i hjemmelagde jeans!
Flid ønsker å formidle hvordan man kan bruke søm og håndarbeid for å oppnå et grønnere klesskap, både når det kommer til å sy egne klær eller ta bedre vare på det man har gjennom å reparere og vedlikeholde. Jeans blir jo ofte dratt frem som en versting i dokumentarer og saker om miljøavtrykket til tekstilbransjen, da det kreves enorme ressurser når det kommer til vann og kjemikalier for å produsere en jeans. I tillegg er det jo faktisk slik at det man lager selv automatisk får mer affeksjonsverdi. Det blir plagg man blir mer glad i og tar bedre vare på – fordi man vet hvor mye arbeid som ligger bak og man slipper usikkerheten rundt hvilke forhold klærne er produsert under.
Vi har tatt en prat med jentene bak Flid, og det viser seg at den noe fryktinngytende jeansen ikke er like vanskelig å få til som man skulle tro. Vi spør Kristin og Oda hvordan man velger stoff, hva man må ha for å lykkes – ja, rett og slett hvordan man selv kan sy sin egen bærekraftige drømmejeans.
Sy dine egne drømmejeans denne våren!
Foto: Flid
Da Oda og Kristin før jul drodlet rundt hva deres neste symønster skulle være, spøkte de om at drømmemønsteret måtte være den perfekte jeansen. En som var høy i livet, vintage-inspirert og klemte på de rette plassene - en slik man bestandig er på leting etter i butikkene. De satt begge med tanken om at det kanskje kunne bli for vanskelig, men et frø var sådd. Spøk ble til alvor, og de begynte å arbeide med mønsteret.
Oda og Kristin lot seg inspirere av vintage-jeans fra 90-tallet. Modeller med høyt liv og rett fasong, som sitter godt rundt liv og hofter, men mer rette eller videre ben.
– Vi undersøkte grundig og brukte enormt mye tid på forarbeidet.Vi satt oss inn i denimkvaliteter, studerte jeans vi hadde i skapet og nye teknikker som flatfelt søm og den beryktede gylfen. De fleste blir jo redde bare de tenker på å skulle sy en gylf, men det viste seg at det ikke trengte å være så komplisert. Vi jobbet enormt mye med mønsteret og syveiledningen for å gjøre det så overkommelig som mulig, og slik ble mønsteret til – vi har kalt jeansen for Margot!
Foto: Flid
– Vi gjorde research på jeans vi synes er kule i motebildet nå, men vi falt jo veldig for 90-tallet og jeansen som mødre gikk i da vi var små. Det var viktig for oss å bruke tid på bærestykket eller v-formen bak og lommeplassering og lommestørrelse. Det er ting vi irriterer oss over selv når vi skal kjøpe jeans i butikken, at lommene hverken sitter riktig og eller har rett størrelse. Nettopp det er jo fordelen med å sy selv, at man kan justere på de tingene. Hvis man har en jeans i skapet man liker lommene på, så kan man kopiere de.
Da mønsteret var ferdig, og de gikk i gang med syingen ble de overrasket over at det ikke var så vanskelig som de trodde på forhånd. På sin Instagram har de i tillegg delt videoer av de to vanskeligste teknikkene da, på denne måte blir det enda enklere å lykkes med selv mønsterets mer avanserte deler.
Foto: @flid.no
– Da vi gjorde research ble vi oppmerksomme på hvordan jeansen har endret seg gjennom tiden, og hvor personlig dette plagget brukte å være. Før var det et verktøy for å uttrykke deg selv, jeansen sa noe om hvem du var og hva du drev med. Hvordan du brukte jeansen eller hvordan den så ut var preget av din egen livsstil, men sånn som jeansen er i fast fashion er i dag så er det som at du betaler for å få den samme jeansen som alle har. Den er ferdig brukt og worn out fra fabrikken. Det hadde vi lyst til å ta litt tilbake. Jeansen er et ikonisk klesplagg som skal være følgesvennen din gjennom mange år. Den skal slites sammen med deg, og syr du den selv kan du velge stoff og tråd og design – gjøre drømmejeansen personlig og akkurat slik du vil ha den.
Tilbakemeldingene de har fått så langt fra alle som har sydd, tyder på at dette er et prosjekt du kan gå i gang med uansett ferdighetsnivå. I deres mønster får du hjelp til å velge både stoff og tilbehør, og de tar deg trygt gjennom hele prosjektet.
Oda og Kristin forteller du kan kjøpe stoff både i butikk og på nett, men at de også kjøpt stoff brukt gjennom tjenester som Finn og Tise.
– Vi fant fort ut at denim ikke bare er denim, det finnes et hav av muligheter. Derfor har vi prøvd oss frem, og landet på stofftypen som fungerer best for Margot. Vi anbefaler å se etter stoff med litt tyngde, høy bomullsprosent og lite strech – da blir stoffet enklere å jobbe med og buksen sitter finere i passformen vi har laget. Men, du må jo ikke bruke denim. Vi har sydd en variant i kordfløyel som ble superlekker, vi har sett en som har prøvd seg på en duk fra Fretex og en annen som har brukt en gammel denimgardin og farget den med tie-dye-teknikk i vaskemaskinen. Litt tykke og litt faste stoffer er fellesnevneren, men her er det bare fantasien som setter grenser.
Foto: Flid
– I tillegg trenger du glidelås og knapper som må bankes inn, eller nagler som gir den deilige Levis-rivet stilen. Også en symaskin selvfølgelig, men det er ikke nødvendig med en fancy en. Sømmene lukker seg selv inn med teknikkene fra mønsteret, så en overlock maskin som gir profesjonell finish på innsiden er ikke nødvendig. Her kommer du langt med en god standard maskin, saks, målebånd og en jeansnål. Det er nettopp det som er så kult, dette er i grunnen alt du trenger for å gå i gang!
Nå er riktignok Oda og Kristin noen kløppere på å sy, men du trenger på ingen måte å være noen symester for å lykkes med dette mønsteret. Jentene sier de selv har brukt to effektive ettermiddager, og at det ikke trenger å være et drøyt og langt prosjekt.
Tenk på lykkefølelsen av å lage seg en splitter ny, hjemmelaget og personlig jeans – kanskje er dette vårens neste prosjekt? Vi skal iallfall gi Margot et godt forsøk, og hvem vet – kanskje rekker du også å sy drømmeshortsen før sommervarmen setter inn for fult?
– Margot er nok et prosjekt som krever at du holder tungen rett i munnen, og er litt ekstra konsentrert. Det er jo kanskje et prosjekt man ønsker å ta seg litt tid med, men vi har prøvd å strukturere oppskriften i ulike bolker slik at det skal være greit å ta en pause, og fremdeles vite hvor langt du har kommet og hvor mye du har igjen. Tålmodighet er nok et nøkkelord, og man må ikke gi opp selv om man må sprette litt opp å starte om igjen – vi har selv vært der flere ganger. Investerer du litt skikkelig tid i løpet av en uke, eller setter deg ned en helgedag så er mye gjort.
Oda og Kristin i Flid er definitivt noen å følge med på, og vi gleder oss til å følge dem videre. Du finner de på Instagram under @flid.no, og mønsteret til Margot med rette eller vide ben finner du på deres nettside Flid.no.