I fjor ble Penelope UNICEF sin første klimaaktivistiske ambassadør. Allerede som 11-åring ble hun valgt inn i styret for Miljøagentene i Oslo, siden den gang har hun ledet Barnas Klimapanel og brukt sin stemme i klimakampen.
– Jeg har fra jeg var liten vært opptatt av rettferdighet, og har blitt sint på urettferdighet både ute i verden og hjemme.
For Penelope er klimakrisen den ultimate urettferdighet, og det har blitt svært viktig for henne å kunne bidra, bli hørt og tatt på alvor.
– Jeg var sint på voksne med makt som sa de hadde rett bare fordi de var voksne, som bestemmer over unge sin fremtid, men som ikke lytter. I virkeligheten har det ingenting med alder å gjøre, og da jeg var åtte år begynte jeg å lese aviser og følge med på politikk. For den unge klimaaktivisten handler klimakampen om krig og fred, om økonomi, likestilling, helse, utdanning og fordeling av verdens ressurser. Hun er opptatt av at alt henger sammen, og at om vi ikke klarer å løse klimakrisen sammen, vil vi heller ikke klare å løse noe annet.
– Jeg tror det er viktig at vi snakker om klima og miljø i alle saker og avgjørelser vi tar i samfunnet vårt. Vi i Vesten er rike og har det meste vi trenger. Vi er de som har bidratt mest til klimagassutslipp og dermed global oppvarming. Det er derimot de fattigere landene som ikke har bidratt like mye, som rammes først.
Penelope mener det er urettferdig at klimakrisen går utover de svakeste først.
– Vi som er sterke må ta mye mer ansvar enn vi gjør i dag, og vi må endre måten vi lever på. Jeg møter ofte politikere som gir inntrykk av at dette ansvaret er noe negativt. Jeg mener derimot at vi er heldige som kan ta dette ansvaret og bidra mer.
Hver gang hun lærer noe nytt, jobber Penelope med å endre måten hun lever på.
– Det kan være alt fra hvordan jeg reiser, til hva jeg kjøper,hva jeg spiser eller hva jeg velger å støtte. Noen endringer er enkle, andre vanskeligere fordi man ikke bestandig vet hva som ligger bak markedskreftene. Jeg har valgt å gjøre alt jeg kan for å snakke høyt om klima, formidle og forstå. Jeg tror det er viktig at vi som kan står sammen, og bruker vår stemme.
Gjennom sitt arbeid møter hun både unge og gamle som inspirerer henne til å kjempe videre for en mer bærekraftig verden. Det er likevel én dame som tenner den virkelige klima-gnisten i henne.
– I fjor høst deltok jeg på en klimakonferanse arrangert av Nobels Fredssenter. Her snakket jeg spesielt med Christiana Figueres, også kalt «moren til Parisavtalen». Måten hun ser verden på, og videreformidler fakta og kunnskap som gir folk forståelse, gir meg håp og inspirerer meg til nye måter å tenke på. Hun er en fantastisk rå dame!
Penelope tror det finnes mange grunner til at voksen-generasjonen ikke er like redde som de yngre. Likevel mener hun at systemene vi styrer etter må tilpasses krisen vi er i, både hvordan vi tenker rundt økonomi, konkurranse og demokrati.
– Det er de unges framtid, og vår nåtid. Vi har ikke noe valg, og vi har ingen tid å miste. Klimakampen setter oss på prøve, den er en solidaritetskamp og en menneskerettig- hetskamp. Det er vondt å se hvordan generasjonene med makt har utsatt å gjøre noe med det vi har visst så lenge.
Penelopes beste tips til å leve mer bærekraftig
1. Bruk din stemme i demonstrasjoner eller markeringer. Engasjer deg, og snakk med menneskene rundt deg.
2. Ta kollektiv transport.
3. Tenk gjennom hvilken makt du har som forbruker, og hva du støtter med dine kjøp.
4. Spis bærekraftig! Bare ved å undersøke, være nysgjerrige og åpen for nye ting kan vi alle gjøre en forskjell. Det er så mye bærekraftig og godt!
5. Lær om naturmangfold og sett deg inn i forskning og nye tanker. Følg med, hold deg oppdatert og opplyst.
Les også: Fordelene med å spise mer bærekraftig med Emilie Nereng!