MAT
13. desember er Lucia-dagen!
Slik lager du perfekte lussekatter
Oppskrift lussekatter: "Svart senker natten seg, i stall og stue».
13. desember er Lucia-dagen og da hører selvfølgelig lussekatter med.
– Perfekt for oss som har et litt anstrengt forhold til denne dagen, fordi vi aldri fikk være Lucia i skoletoget fordi vi ikke hadde langt, lyst hår... #bitter
Lussekatter er supergodt og nesten like enkelt å lage som boller. Og fasongen kan du perfeksjonere.
I år vil vi også prøve oss på Elsa Billgrens saffransbullar med sukker!
Oppskrift lussekatter
Ingredienser:
– 50 gram gjær
– 150 gram smør
– 5 dl melk
– 250 gram kesam
– 1 egg
– 2 pakker safran (du kan bruke gurkemeie)
– 3 dl sukker
– 0.5 teskje salt
– 17 dl hvetemel
– Rosiner
Slik lager du lussekatter
Smuldre gjær i en bolle.
Smelt smøret og bland inn melken, varm til 37 grader. Løs opp gjæren i blandingen.
Tilsett kesam, egg, safran, sukker og salt. Til slutt jobber du inn melet. Elt deigen til den slipper kantene i bakebollen.
Hev deigen under klede i 30 minutter.
Sett stekeovnen på 225 grader.
Elt deigen godt og del den i to leiver. Del den ene leiven i 15 biter, som du lager til lussekatter.
Legg lussekattene på bakepapir og dekorer med rosiner.
Etterhev lussekattene i 20 til 30 minutter, til de er dobbelt så store.
Pensle med egg og fløte.
Stekes i cirka 8 minutter, til de er gylne og fine.
Kle deg i hvitt, ta glitter på hodet og gå Lucia-tog hjemme. Når man endelig er voksen, kan man være Lucia hver dag i desember.
"Santa Lucia, santa Lucia"