10 bærekraftige beauty-bytter
En mer miljøvennlig skjønnhetsrutine er enklere å fikse enn du kanskje tror...
Lyst til å bli litt mer miljøbevisst, men vet ikke helt hvordan du skal starte?
Hva med å ta en liten titt på skjønnhetsproduktene dine? Med små grep, kan du spare miljøet for mye...
1. Fyll opp, ikke shop
Mange merker tilbyr nå refill av produktene de selger, enten fysisk i butikk eller i form av nytt produkt uten original emballasje, som enkelt kan settes inn i originalemballasjen. Lancômes duft Idôle kan fylles opp når flakongen er tom, det samme kan Louis Vuttons dufter.
Lancôme Idôle 75 ml, 925,- (annonse)
Rituals tilbyr refill til flere av sine produkter til både kropp og ansikt, Björn Axén har sjampo- og balsam-refill i sin Organic-serie, L’Occitane til utvalgte kroppssåper og Sensai til enkelte brynspenn og eyeliner – for å nevne noen. Kanskje finnes det refill av flere av dine favorittprodukter uten at du engang visste det?
Rituals The Ritual Of Namasté Radiance Anti-Aging Day Cream 50 ml Refill, 335,- (annonse)
Her er det både penger og unødvendig søppel å spare! 2. Vær solkrem-bevisst
Omtrent 14 000 tonn kjemikaliefylt solkrem vaskes hvert år av huden vår, og forsvinner ut i havet. Vår solbeskyttelse fører dermed til store skader på korallrevene (kjemiske ingredienser som oxybenzone bryter ned og bleker koraller). Bytt til mer hav-vennlige merker som Vichy, Biotherm, Cosmica, Rudolph Care, Avène og Caudalie, som utelater de mest skadelige kjemiske filtrene fra sine solkremer, uten at det går på bekostning av verken nivået av SPF eller hvordan produktet ser ut og føles på huden.
Water Lover Sun Milk fra Biotherm, 299,- (annonse)
3. KILDESORTER
Er du usikker på hvor og hvordan du kildesorterer og resirkulerer de tomme skjønnhetsproduktene dine, eller andre husholdningsvarer?
På instagramkontoen @kildesorteringioslo finner du masse gode tips og råd, og du kan også stille spørsmål om du ikke vet hvor noe skal kastes.
Appen Think Dirty er et godt hjelpemiddel om du ønsker å se hva ulike skjønnhetsprodukter egentlig inneholder. Her er alle ingredienser vurdert med farge etter hvor skadelige de kan være for deg eller miljøet, og det er enkelt å søke opp ulike produkter.
4. Skinn uten svinn
Det er kanskje både en festivalfavoritt og Instagram-trend, men glittersminke kan være et stort no-no om du vil være både skjønn og grønn. De fleste glitterprodukter er nemlig laget av bittesmå plastpartikler, som finner veien ut i havet hvor det blir spist eller drukket av fisk og ville dyr, eller klumper seg sammen med store søppelberg i havet.
Heldigvis finnes det nå flere merker som lager nedbrytbart glitter, blant andre norske Eco Lovers og britiske Disco Dust London.
Eco Lovers Mermaid Mix Eco Glitter, 129,-
5. Fly lett og rett
Dropp de overprisede og lite miljøvennlige produktene i reisestørrelse – selve definisjonen på unødvendig engangsplast – og gå heller til innkjøp av de populære krukkene og flaskene fra Muji, som kan fylles med dine favorittprodukter og er store nok til å romme det du trenger til en ukes ferie, men så små at de ikke tar opp unødvendig plass i toalettmappa (eller unødvendig vekt ombord flyet).
Hvis du fortsatt har problemer med å skvise alle må-ha-produktene dine ned i den gjennomsiktige plastposen på flyplassen, kan du se etter versjoner av disse i fast form. For eksempel tannkrem i tablettform fra Lush, Chanels parfyme-stifter, tørrsjampo i kompaktpudder-form eller en stift-deodorant (for eksempel en fra Ben & Anna, som er 100% naturlig, vegansk og forpakning laget av papp).
Chanel Chance duft-crayons, 800,-
6. Bedre bruk og kast
Noen produkter kommer man ikke unna at må byttes ofte, eller etter hvert bruk.
I USA alene kastes en milliard tannbørster hvert år – nok til å rekke rundt jordkloden fire ganger.
Sanitærprodukter genererer mer enn 200 000 tonn plastbasert søppel i Storbritannia.
Bli mer framtidsvennlig ved å bytte til tannbørster laget av bambus, menskopp eller biologisk nedbrytbare tamponger, og kjøp Q-tips uten plastpinne.
7. Vær gnien på plasten
Det er dessverre fortsatt vanskelig å finne 100 % bærekraftige produkter, men se etter symbolet for resirkulert plast på forpakningen (forklaringen til venstre viser hva de ulike symbolene betyr). Se etter tegnet med tre piler som former en trekant, med et nummer i midten og bokstaver nederst: for eksempel, 1 (PET) betyr at forpakningen inneholder resirkulerbare materialer, 3 (PVC) litt mindre og 6 (PS) er nesten umulig å resirkulere.
8. Mindre innpakning
Lush har lenge gått i bresjen for emballasjefrie produkter, med sjampo, balsam og til og med foundation i fast form. Men nå begynner også andre merker å følge.
Dior har sluttet med sine små infohefter som tidligere lå inni alle produktesker, og henviser heller sine kunder til nettsiden.
Det nye, bærekraftige hårmerket weDo selger sjampo i såpestykke-form og Glossier har sluttet å sende med en rosa toalettmappe som gave til alle kunder, og har heller gjort det valgfritt å motta denne.
Små, men viktige steg.
9. Start med kilden
Mange merker jobber nå for å gjøre mer bærekraftige valg for sine kunder, ved å innhente og produsere produkter på en mer bærekraftig måte. The Body Shop (som er blant de beste i klassen på dette feltet) har lansert sitt «Community Fair Trade»-initiativ, og arbeider med indiske søppelplukkere for å sikre at de har trygge og rettferdige arbeidsforhold.
Prosjektet bruker så plasten som blir plukket til å lage 100 % gjenvunnet produktemballasje.
Kiehl’s har som mål å lage all emballasje fra forbruker-resirkulert plast i løpet av 2020, og øke sine belønningsordninger for kunder som tar med tomme produkter tilbake til butikkene.
Øyekrem fra Kiehls, 275,- (annonse) 10. Slå opp med engangsartikler
En gang for ikke så lenge siden tenkte mange av oss at sminkeservietter fortjente Nobels Fredspris for sin evne til å forenkle travle kvinners liv. Nå vet vi at disse sminkefjernerne ender opp på store søppeldynger, eller sørger for å tette kloakkrør. Faktisk står de for 93 % av alle tette kloakkrør i Storbritannia. Noen butikkjeder og merker har sluttet helt å ta inn eller produsere sminkeservietter, mens merker som Nivea og Simple har lansert biologisk nedbrytbare varianter.
Vaskekluter til ansikt fra Skin City, 99,-
Vi anbefaler likevel at du heller går for den gode, gamle ansiktskluten, som også skal være det beste for huden, ifølge eksperter.
Skin City selger supermyke vaskekluter til ansiktet i 100 prosent bomull, som vaskes på 60 grader.