Annonse
Dette må du vite om genbasert hudpleie
Genbasert hudpleie er en stadig voksende industri, men hvor trygt er det egentlig å etterlate DNA-et sitt i hendene til et selskap – og er det verdt risikoen?
Annonse
Spytt på en vattpinne for bedre hud, en dråpe blod for en sunnere kropp: Tiden for hyperpersonalisert skjønnhet og velvære er over oss. Her kan du lære mer om genbasert hudpleie.
Mer skjønnhet: Sannheten om botox og fillers!
Genbasert hudpleie
Når store vitenskapelige framskritt innen skjønnhet ankommer butikkhyllene, blir vi alle mer kunnskapsrike, men også mer kravstore til produktene og tjenestene vi bruker penger på. DNA-drevet hudpleie er et av disse framskrittene. Det globale markedet for personlig DNA-testing er spådd å nå 45 millioner dollar i løpet av de neste fire årene, takket være det fristende løftet om at hudpleie og behandlinger formulert rundt din personlige genetiske kode vil gi bedre, raskere og mer effektive resultater. Men denne typen skreddersydd hudpleie har sin pris. Det svenske selskapet Allél tester 16 genetiske variasjoner i DNA-et ditt, ved at du sender inn en vattpinne du har strøket på innsiden av kinnet. Testen koster ca. 1500 kroner, og som kunde vil du få anbefalt omkring fem produkter, som koster fra 17 000 kroner. En lignende test med den London-baserte hudpleieeksperten Lisa Franklin, starter på 6500 kroner. Men, tross stive priser er kundenes appetitt for skreddersydd hudpleie til stede – ja, faktisk økende. Har du forresten hørt om biohacking?Den mørke siden av datautvinning
«Skjønnhetsindustrien bruker demokratiseringen av DNA-testing for å nå en stigende gruppe «skintellectuals», som verdsetter personlige, presise og vitenskapelige løsninger på sine hudproblemer,» sier Emily Safian-Demers fra trendprognose-selskapet Wunderman Thompson. Vi har allerede sett dette hos andre områder innen helse- og livsstilsegmentet (har du kanskje på deg en Fitbit akkurat nå?). Det forandrer hvordan vi sover, spiser, trener – til og med måten vi blir gravide på. Men å laste ned apper som sporer din minste bevegelse og samler dine daglige data, kan ha implikasjoner utenfor din kontroll. I gale hender kan denne informasjonen brukes til å manipulere livet ditt uten at du engang forstår at det skjer.
Vi har alle blitt oppmerksomme på de potensielt mørkere sidene av datautvinning de siste årene, men det er vanskelig å forstå hvordan det kan påvirke deg som enkeltperson i mindre skala.
«Enhver identifikator – din alder, inntekt, lokasjon, etnisitet, navn eller religion – kombinert med annen data, kan potensielt kobles tilbake til deg,» forklarer Ailidh Callander fra veldedighetsorganisasjonen Privacy International.
Resultatene av dette kan være alt fra målrettet reklame til avslag på tjenester. Førstnevnte (for eksempel annonser i Instagram-strømmen din) kan virke mer irriterende enn noe annet, men ting kan lett ta en mørkere vending, sier Callander.
«Hvis du blir gravid, skyter verdien på dine data i taket. Bedrifter vil rette sine produkter og tjenester mot deg, men tenk om du mister barnet. Du vil fortsatt bli bombardert med tilbud, men du vet ikke hvorfor eller hvor fra. Det er ingen måte å stoppe det på.»
Genetisk data
Alvorlighetsgraden stiger enda noen hakk når DNA-data er involvert.
Hvordan du oppleves eller behandles kan forandre seg konstant – selv boliglånsøknaden din kan bli avslått fordi du har en predisposisjon for sykdom. Framtiden kan føre med seg en enda mer uhyggelig utvikling, som at en potensiell arbeidsgiver – eller til og med kjæreste eller ektefelle – betaler for å få tilgang til dine genetiske data. Det får detektivarbeid i sosiale medier til å framstå som uskyldig lek i forhold.
Men, tilbake til skjønnhet. Er effekten av DNA-baserte produkter egentlig verdt den potensielle risikoen?
32 år gamle Rachel byttet villig 11 000 kroner mot skreddersydde produkter som skulle hjelpe med å roe ned hudens rødhet og jevne ut de stadig dypere linjene i panna. «Det var interessant å se hva som kom fram i resultatene av testen,» sier hun. «Jeg var nøye med å bruke produktene riktig, og selv om jeg så en liten forskjell, kan det ikke sammenlignes med resultatene jeg fikk etter å ha møtt en hud- lege ansikt til ansikt – som i tillegg kostet en brøkdel av prisen.»
Rachel droppet kanskje å fortsette med den DNA-baserte skjønnhetsrutinen, men de personlige dataene hennes som ble hentet ut av hudpleieselskapet, er muligens fortsatt i deres arkiver – og sårbare i gale hender. Hvor personlig er for personlig? Det er opp til deg selv å avgjøre.