Her er tipsene til deg som vil ha bedre råd
Her er fire enkle grep som gir deg kontroll over hverdagsøkonomien.
I samarbeid med Danske Bank
Kjenner du følelsen når lønnen tikker inn på konto og pengene brenner i lommen? Er du en av de som går «bananas» med kort og kontanter så fort pengene er inne? Handler du i matbutikken flere dager i uken? Eller glemmer du kanskje å sette av penger til uforutsette utgifter? Her er fire enkle grep som gir deg kontroll over hverdagsøkonomien.
Ofte har unødvendige småutgifter mye av skylden for at pengene renner ut, nesten før lønnsslippen åpnes. Slik trenger det ikke å være. Om du prioriterer riktig kan du få pengene til å vare lenger – samtidig som du får romsligere økonomi.
- Sett av penger til uforutsette utgifter
Sett av litt av lønnen hver måned til uforutsette utgifter. Plutselig har noen bursdag, noen gifter seg, bilen streiker eller oppvaskmaskinen lekker. Om du setter opp automatisk trekk den dagen lønnen kommer er halve jobben gjort.
- Innfør ukeshandling
Handler du mat på vei hjem fra jobb? Hver dag? Her går det mye penger. Spesielt om du er sulten og sliten. Selv om du i utgangspunktet bare skulle ha en agurk, er det lett å også plukke med seg en brus. Og kanskje en sjokolade – du har jo tross alt vært på jobb en hel dag.
Det er overraskende mye å spare på å handle sjeldnere. Sett deg ned og planlegg den kommende ukens middager, og hvilke ingredienser du trenger. Handleliste er lurt, slik at du har det klart når du kommer til butikken. En positiv bieffekt er at man er sjeldnere på butikken og derfor unngår impulskjøp!
Bestem deg for én dag i uka hvor du handler mat og husholdningsartikler. Det innebærer litt ekstra planlegging, men sparer deg også for tid. Noen ganger må du selvsagt gjøre unntak, men om du tar utgangspunkt i å handle én gang i uka vil du kunne spare mye.
- Sett opp et budsjett
Lag deg et budsjett. Ikke dra på impulsshopping – da er muligheten stor for at du kommer hjem med både flere og dyrere ting enn om du hadde planlagt handleturen.
Gjør det enkelt når du lager budsjett, og vær ærlig. Det er liten vits i å sette opp et urealistisk budsjett, som du vet at kommer til å sprekke. Det behøver ikke å være så vanskelig, og for mange holder det med et Excel-ark.
Skaff deg oversikt over alle utgiftene, og bestem deg for hva din husholdning kan kutte. Har du mange abonnement, som strømmetjenester, musikk og treningsstudio? Se på hva det er du faktisk bruker. De fleste kommer langt med ett filmabonnement, men svært mange betaler for flere – hver måned. Her gjelder det å prioritere. Det samme gjelder treningsstudio. Betaler du dyrt for å være støttemedlem? Da er det kanskje like greit å avslutte forholdet.
Det finnes en rekke verktøy som hjelper deg med å sette opp budsjett. Her har vi samlet noen av dem:
I tillegg gir de fleste nett- og mobilbanker deg full oversikt over hvordan utgiftene dine fordeler seg.
- Prioriter sparing
Når du har fått oversikt over utgiftene dine, ser du også hvor mye du har å rutte med. En enkel regel er å prioriter sparing: Spar først og bruk pengene du har til overs etter sparing til noe gøy, ikke omvendt! Husk at små beløp er bedre enn ingenting. Det er mange måter å spare på, for eksempel gjennom mikrospar der et gitt beløp trekkes hver gang du bruker kortet eller gjennom faste trekk fra kontoen din. Lag en plan og tenk gjennom hva du har lyst på – er det en helgtur, en lengre ferie eller kanskje oppussing. En tommelfingerregel er at du bør ha en tidshorisont på minst tre år, om du skal investere i verdipapirfond fremfor å ha pengene på konto.
Få hjelp med budsjettet
Ved å bygge opp en buffer til uforutsette utgifter, handle én gang i uka og begrense impulskjøp, sette opp et budsjett, og prioritere sparing vil du få bedre kontroll på økonomien – både på kort og lang sikt.
Er det noe du ønsker å vite mer om innenfor økonomi, investering og sparing. Les mer her eller ta direkte kontakt med rådgiver i chatten på høyre side.