Sommerens leseliste
Ulrikke Lunds beste tips til bøker du bør lese i sommer!
Boktips sommer 2019: Ulrikke Lund tar en Master på Institutt for Statsvitenskap ved Universitet i Oslo, og jobber som forskningsassistent ved siden av studiene.
Selv om hverdagene er travle, er litteratur så viktig for henne at hun setter av tid til å lese slik andre setter av tid til å trene.
Her er hennes beste tips til bøker du bør lese i sommer!
Boktips sommer 2019
De polyglotte elskerne av Lina Wolff
En bok som handler bittelitt om klasse og skillet mellom by og land, men aller mest om menns blikk på kvinner. Uten å avsløre for mye av handlingen, kan jeg si at boken problematiserer at kvinnen i altfor stor grad anerkjennes og vurderes ut ifra hvor tiltrekkende hun er som seksualobjekt i situasjoner det ikke burde være relevant. Det handler om kvinner og menn, og relasjonene mellom dem. Hvordan vi klønete prøver å komme nær hverandre, mens de mannsfokuserende strukturene lurer i bakgrunnen. 2019`s feministiske must-read.
A Little Life av Hanya Yanagihara
Dette er en moderne klassiker alle burde lese. Det handler om fire unge menn, alle fra det samme prestisjetunge universitetet, som starter på voksenlivet i New York. Alle så forskjellige fra hverandre men også så bundet til hverandre, at man instinktivt blir dratt inn i disse historiene. Dette er en bok som fort tar over livet ditt de dagene du leser den - jeg begynte å referere til hovedpersonene som ekte mennesker.
Jeg kan ikke komme på en mer perfekt bok å lese på stranden.
Historier om Trøst av Ida Hegazi Høyer
En av mine absolutte favoritter av unge norske forfattere har skrevet en veldig forførende novellesamling. Tre historier satt til tre forskjellige byer, og i hver av historiene befinner en ung nordisk kvinne seg i en europeisk storby, og innleder et forhold til en fremmed. Stikkord: overskridende seksuelle erfaringer og dating som risikosport.
Perfekt å drømme seg bort i en varm sommerdag.
Jeg lever et liv som ligner deres av Jan Grue
Boktips sommer 2019: Denne vant kritikerprisen 2018, med god grunn. Jeg har blitt besatt av Jan Grues selvbiografiske bok. Han skriver så vidunderlig om hva det vil si å være en kropp i verden. Noe som ikke er helt ukomplisert når man har en medfødt muskelsykdom og er avhengig av rullestol, men likevel lever småbarns- og akademikerlivet. Det høres kanskje ut som en bok for spesielt interesserte, men den handler om temaer vi alle kan kjenne oss igjen i; hvordan man blir til som menneske, og livet som risikoprosjekt.
Perfekt for deg som er glad i avanserte tankerekker og elegante fremmedord.
Kraften av Naomi Alderman
I denne fremtidsromanen overtar kvinner verden, det er en en skikkelig feministisk page turner. Et giftstoff i vannet fører til en mutasjon hos kvinner som gjør at hendene deres kan skyte elektriske ladninger, og voila, så har kvinner fysisk overtak på menn. Handlingen er dermed en slags utforskning av hvordan det ville gått for seg om kvinner plutselig var «det sterke kjønn».
En skikkelig morsom og spennende bok som forandret mitt syn på makt og kjønn, og fikk meg til å se på verden med et nytt blikk.
Anbefales spesielt for dem som likte The Handmaid’s Tale.
Noe som hjelper av Mona Høvring
En fin liten perle av en roman om en jentes sorg etter morens selvmord, forholdet hennes til omverdenen og hennes seksuelle oppvåkning. En bok om å ta sjanser og bli seg selv, som er lavmælt i språket men nydelig skrevet om kjærlighet mellom kvinner.
Jeg slukte den på en dag!
The year of Magical Thinking av Joan Didion
En av de vakreste bøkene jeg noen gang har lest av favorittforfatteren min Joan Didion. Boken er en slags undersøkelse av hennes egen sorg etter mannens plutselige og uforventede død i form av et hjerteinfarkt ved middagsbordet («Life changes in the instant. You sit down to dinner and life as you know it ends»).
Alle som noen gang har mistet noen vil finne noe hos Didion. Dette er et portrett av et levd liv de fleste av oss bare kunne drømt om, men også et mentalt kart over hvordan navigere i sorg når alt blir tatt fra deg.
Transitt av Rachel Cusk
I kjølvannet av en families sammenbrudd flytter en forfatter og hennes to unge sønner til London. Det blir katalysatoren for en rekke overganger når hun forsøker å lage en ny virkelighet for seg selv og sine barn. Det handler om relasjoner, både hvordan vi lager og ødelegger dem, elsker og terroriserer hverandre.
En virkelig unik leseropplevelse som drar deg inn, full av brilliante innsikter.