Stjerneøkonomens råeste tips til å komme inn på boligmarkedet

Foto: Getty Images

Eksperten om det ene tipset: - Dette makser virkelig studielånet ditt!

Publisert Sist oppdatert

I annonsesamarbeid med Danske Bank

– Vi ser at veldig mange stresser enormt mye med å komme seg inn på boligmarkedet i veldig ung alder, samtidig som ferske tall viser at gjennomsnittsalderen på førstegangskjøpere i de største storbyene ligger på oppunder 30 år, sier Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Så stress ned og vit at det finnes håp. Her får du stjerneøkonomens råeste tips til hvordan du kommer deg inn på boligmarkedet.

Få tips til hvordan du får mest mulig ut av pengene dine i dag!

1. Start sparingen ASAP

For å komme kjappest mulig opp i egenkapital, er det lurt å starte sparingen så fort du får litt mye penger på en gang. Skal du stå til konfirmasjon? Ta et beløp til side så du kan unne deg noe du har ønsket deg. Sett resten til side til bolig. Så fort du begynner å tjene egne penger, er det smart å sette av disse samtidig, før du blir vant til å bruke alt du tjener.

Er du student, med et studielån og en deltidsjobb, og er i den posisjonen at du ikke må bruke hele studielånet ditt på studiene, er det optimale å sette av deler av det på BSU, fremfor å bruke pengene.

– BSU er den gunstigste måten å spare til bolig på. Her får du skattefradrag fra staten og en høy fastsatt rente fra bankene som bidrar til at du får en kjempegod risikofri avkastning på pengene dine, sier Tvetenstrand.

Eksempel: Hvis du begynner å spare når du er 22 år, vil du ha en egenkapital på kr 300 000 når du fyller 33 år. Da har du også fått et totalt skattefradrag på kr 60 000, rett i lomma.

2. Få din egen finansrådgiver

– Dette er virkelig tipset som makser studielånet ditt. For å få maksimalt skattefradrag på BSU-kontoen din i løpet av ett år, må du ha en lønnsinntekt på mer enn kr 75 000 og spart det årlige maksbeløpet på kr 25 000, eller kr 2083 i måneden. Det gir deg et skattefradrag på hele 20 %, som utgjør kr 5000 i året, tipser Tvetenstrand.

Få din egen rådgiver her!

3. Gjør det til en venninnegreie

– Uavhengig av hva du har i årsinntekt og hvor mye du klarer å sette av, så anbefaler jeg deg likevel å spare til bolig i BSU, da den uansett har en mye bedre rente enn en vanlig sparekonto og er gunstigere enn all fond-sparing, råder Tvetenstrand.

Få igang en kollektiv sparekonkurranse i venninnegjengen om hvem som klarer å bygge seg opp mest egenkapital raskest.

4. Tenk utenfor boksen

– En finansrådgiver kan hjelpe deg med å sette opp en god spareplan og synliggjøre hva som skal til og hvordan du kommer deg dit du vil: Hva er den beste veien til målet og hvordan du skal spare smartest mulig?

Dersom du veldig gjerne ønsker å bo i sentrale strøk hvor boligene er dyrere, kan løsningen være å kjøpe sammen med noen - og det må absolutt ikke være kjæresten, men en søsken eller venn. Ha i så fall en god kontrakt mellom dere, med tanke på eierskapet om noen skulle skje. Dette gjelder også dersom du kjøper sammen med kjæresten.

UNNGÅ kredittkort/forbrukslån, billån etc. Alle typer lån du har fra før vil redusere mulighetene dine til å få det du ønsker deg i boliglån.

[danskebank_widget]

– Dette er et tips ALLE kan slenge seg på. Hvor mye klarer dere å spare, samtidig som dere kan ha det gøy og kose dere? Er dere flere som sparer blir kanskje de sosiale happeningene tilpasset et lavere budsjett.

– Har du mulighet til å bo hjemme et år eller to, flytte hjem etter studiene, eller jobbe og bo hjemme i en periode? Se hva som må til - hvis du ikke har foreldre som kan hjelpe deg direkte med finansiering, kan de kanskje bidra indirekte ved å huse deg, sier Tvetenstrand.

Powered by Labrador CMS