mat
Helgens beste comfort-food!
Tre enkle, men sååå gode, retter som imponerer selv den mest kresne.
Italiensk comfort-food? Eh, ja, takk! Vi har plukket ut tre retter fra kokeboka La Nostra Italia.
Luana og Alessandro Belmondo, mor og sønn, inviterer til en kulinarisk reise fra Roma og Sicilia til Capalbio i kokeboka La Nostra Italia. Disse tre regionene står deres hjerter nært, og her deler de noen av regionenes mest ikoniske oppskrifter. Buon appetitio!
PANZANELLA TOSCANA di Capalbio
«En fantastisk enkel og appetittvekkende kald rett – her trengs det ingen koking. Hvitvinseddiken tilfører en intens og distinkt smak til salaten. Og, som alltid, har hver eneste familie sin egen oppskrift. Dette er den min venninne og Alessandros gudmor alltid lager til oss når vi besøker henne i hennes feriehjem i Capalbio.» Luana
4 porsjoner. Forberedelser: 20 min. Hviletid: 1 time
Du trenger:
350 g hjemmebakt brød (minst 2 dager gammelt)
5 cl hvitvinseddik
250 g tomater (modne, men faste)
200 g agurk
1 rødløk
Frisk basilikum
Olivenolje
Salt og pepper
Slik gjør du det:
1. Kutt brødet i skiver og deretter i store terninger. Ha dem i salatbollen og tilsett 25 cl vann og eddiken. Bland godt – brødet skal absorbere det våte.
2. Del opp tomatene. Skrell agurken og kutt den i staver. Skrell løken og finhakk den. Ha grønnsakene over i salatbollen sammen med brødet.
3. Krydre, drisle med olivenolje og ha over hakket basilikum. Bland godt og la salaten stå kaldt 1 time før servering.
TIPS! Bland brødsmulene med friske urter som basilikum for å sette mer smak på supplien.
PASTA CACIO E PEPE di Roma
«Kun romerne kjenner hemmeligheten …» Luana
4 porsjoner. Forberedelser: 5 min. Koketid som angitt på pastapakken.
Du trenger:
2–3 ss pepperkorn
320 g spagetti
200 g revet pecorino-ost
Salt
Slik gjør du det:
1. Hakk pepperkornene godt. Kok pastaen i en kjele med kokende vann tilsatt salt. Hell av vannet (spar på det) når pastaen er al dente.
2. Tørrstek pepperen i en stekepanne før du tilsette en halv øse med pastavannet. La stå til mesteparten av væsken har kokt inn. Ha pecorino-osten i en bolle, hell over en liten øse pastavann og visp til blandingen er kremet.
3. Ha pastaen over i stekepannen med pepperen og tilsett pecorino-kremen. Bland god. Om nødvendig kan du tilsette mer av kokevannet fra pastaen for å tynne retten noe.
4. Topp med revet pecorino og knust pepper. Spises med én gang.
MARITOZZI di Roma
«Da jeg var liten, pleide mamma å ta oss med til Villa Pamphili for en å spise noe godt, og da ville jeg alltid ha maritozzi.» Alessandro
4 Maritozzi. Forberedelser: 20 min. Hviletid: 3 timer. Steketid 50 min
Til deigen:
250 g mel
4 g bakepulver
45 g sukker
1 sitron (skallet, revet)
1,5 dl melk
20 g mykt smør
Til kremen:
1 vaniljestang
250 g fløte
80 g melis
Slik gjør du det:
1. Bland melet og bakepulveret med en gaffel og tilsett sukker og sitronskall. Hell i melken, litt om gangen, mens du rører i deigen med gaffelen. Kna deigen deretter med hånden til den er myk, smidig og elastisk. Tilsett det myke smøret, og kna videre til deigen har en kompakt tekstur.
2. Dekk til bakebollen med plastfolie og la den heve i 3 timer.
3. Kna deigen til du får bort luftboblene som har dannet seg, og del den i 8 boller – hver på 100 gram. Sett dem på et stekebrett med bakepapir. La bollene hvile i 30 minutter.
4. Forvarm ovnen til 170 grader. Pensle bollene med melk og stek dem i 25 minutter.
5. Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha fløten og vaniljen i en bolle, bruk en visp og pisk som om det står om livet! Tilsett melis og visp litt til
6. Skjær en lomme i bollene og fyll dem med kremen. Dryss over litt melis.