Soltips fra Boots apotek
Visste du dette om solkrem?
Annonse i Samarbeid med Boots Apotek
Det hjelper lite med solkrem hvis du ikke bruker nok. Mange nordmenn bruker ikke solkremen slik de bør, og da får de heller ikke den beskyttelsen de trenger. Man må regne en håndfull, ca. 45 ml solkrem til hver innsmøring av en kropp. Til et ansikt trengs en teskje solkrem (ca. 5 ml). En flaske med 200 ml solkrem holder da til ca. 4 påføringer.
Sjekk ut Boots Apotek sitt store sortiment av solkremer!
Smør ofte!
Man må smøre på nytt hver annen time for å opprettholde fullgod beskyttelse. Det gjelder barna også. Det er særlig viktig å smøre barn fordi de har tynnere hud og lettere blir solbrente. Velg gjerne solprodukter spesielt tilpasset barn, og prøv å jobbe inn de gode rutinene. Solspray er ofte et godt alternativ til barn. Den er lettere å påføre. For å få god effekt av solproduktene dine, bør du smøre deg ca. en halv time før du skal ut i solen.
Gjenta smøring når du har badet
Når man bader, svetter mye, eller gnir av seg solkremen på annet vis, må smøringen gjentas. Mange solkremer tåler noe bading, men det finnes ikke solkrem som er vannfast.
Velg faktor etter hudtype og solens styrke!
Solkremer beskytter huden ved hjelp av solfiltre. Solfiltre er kjemiske stoffer som hindrer solstråling fra å trenge ned i huden.
Det finnes to typer solfiltre: Kjemiske filtre og fysiske filtre. Solprodukter kan ha en kombinasjon av begge typer filtre. De kjemiske filtrene trenger ned i huden. Der absorberer de stråling fra solen. Fysiske filtre legger seg som et beskyttende lag utenpå huden. De reflekterer strålene og hindrer dem i å trenge ned i huden.
Når du velger solkrem bør du velge produkter som inneholder filtre både mot UVA- og UVB-stråling. I tillegg bør filtrene være fotostabile, dvs. at de ikke brytes ned av solen.
Solfaktor-tallet sier kun noe om hvor mye UVB-strålingen reduseres. Tallet angir hvor mange ganger lenger man kan være ute i solen uten å bli brent i forhold til det man kan uten solkrem. Hvilken solfaktor du skal velge avhenger av hudtypen din, hvor sterk solen er der du skal oppholde deg og hvor lenge du skal være i solen. I Norge anbefaler man generelt minst faktor 15. Ofte kan det være nødvendig med høyere faktor enn det for å oppnå tilstrekkelig beskyttelse. I sydlige strøk bør du bruke minst faktor 30.
Kan man bruke solkremen fra i fjor?
Som alle andre hudpleieprodukter har solkrem en viss holdbarhet. Hvis man bruker produktet innenfor holdbarhetstiden skal det normalt sett være brukbart og sikkert med hensyn til solfilterets effekt, men for solkrem er det likevel litt spesielt. Hadde du med deg solkremen i stekende hete på stranden i fjor, er det ikke sikkert den har samme beskyttende effekt i år. Solkrem vil være sensitiv for høye temperaturer og soleksponering. Men det betyr ikke at solkremen skal oppbevares i kjøleskapet heller. Vanlig romtemperatur er best. Er det svært varmt ute, kan solkremen ligge i kjølebagen. For å være på den sikre siden anbefaler vi å kjøpe ny solkrem til hver sesong.
Hvor mange solprodukter trenger jeg egentlig?
Mens noen solkremer kan brukes både til kroppen og til ansiktet, er det mange gode grunner til å bruke en tilpasset krem til ansiktet. Viktige forskjeller mellom solprodukter til ansiktet og solprodukter til kropp er for eksempel fettinnhold, konsistens og ingredienser som kan forebygge tidlige aldringstegn, gi ekstra fukt, forebygge pigmentflekker, korrigere farge og dekke ujevnheter. Ansiktssolkremer kan være ganske avanserte, og til ansiktet vil de fleste også kunne finne solprodukter som passer deres hudtype og hudtilstand. Den gode nyheten er at med solprodukter tilpasset hudtypen vil også de som kan slite med urenheter og kviser ved bruk av tradisjonelle solkremer finne lettere og mattende produkter som ikke klisser eller stopper til porene. Vi vet at en del vegrer seg mot solkrem, nettopp fordi den tradisjonelt har vært fet og klissete. Også solprodukter til kroppen kommer etter og blir mer avanserte. Det er gode nyheter for de som ønsker hudpleiende solprodukter også til kroppen. Utsatte områder som lepper, nese og ører trenger ekstra beskyttelse. Derfor er det anbefalt å bruke høyere faktor på disse områdene, og å bruke solstift fordi den sitter bedre på huden.
Gi huden pauser og pleie
Når solen er intens er det viktig å ta pauser fra solen. Solen står på sitt høyeste mellom 12.00 og 15.00. Da er det en god idé å oppsøke skygge. Særlig barn bør få pauser fra solen.
Soling er en påkjenning for huden, og den trenger rikelig med fuktighet etterpå for å restituere seg. Skal du pakke lett, er det smart å prioritere en kjølende og fuktighetsgivende after sun fremfor body lotion.