Eva Kittelsen brenner for å gi det gamle og ødelagte nytt liv – på en vakker, kreativ og lavterskel måte.
La deg inspirere til å begynne med synlig reparasjon!
Møt Eva Kittelsen
Hvordan startet interessen din for synlig reparasjon?
– Under min andre mammapermisjon i 2016 så jeg mye på dokumentarer og serier om tekstilbransjen mens jeg ammet, blant annet True Cost og serien Klær og Kvalitet som lå ute på NRK. Der hadde de en episode kun om reparasjon og den traff meg veldig. Jeg syntes det var noe så fint og nesten romantisk i det å reparere og respektere klærne.
Jeg begynte å gjøre litt mer research, og ble veldig inspirert av tekstilkunstnerne Tom van Deijnen og Celia Pym, som utfører tradisjonelle reparasjoner med kontrastfarger for å vise fram og hedre håndverket. Samtidig var det en del perle- og krystalldetaljer i motebildet på den tiden, så jeg tenkte at dette måtte det jo gå an å kombinere!
Synlig reparasjon viser at slitasje, hull og flekker ikke trenger å være noe negativt hvis man bare bearbeider det og gir det kjærlighet.
– Lite å tape på å prøve
Selv har Eva fikset på klær siden hun var liten, og har en bachelorgrad i mote- og tekstildesign i bagasjen. Likevel mener hun at man ikke trenger verken masse kreativitet eller gode syferdigheter for å kunne prøve seg på egne fikse-prosjekter.
– Det trenger ikke å være vanskelig å reparere klær. Det kan være så enkelt som å stryke på en strykelapp eller sy i en knapp. Reparasjon er derfor veldig lavterskel å begynne med, og krever verken mye utstyr eller penger. Samtidig er det ikke grenser for hvor mye man kan utfordre seg selv, så det blir ikke kjedelig i lengden hvis man først liker den typen arbeid.
Når man reparerer er jo plagget allerede ødelagt, så man har lite å tape på å prøve! Det som er ekstra gøy med akkurat synlig reparasjon, er at man kan teste ut mange forskjellige teknikker og materialer. Man kan bruke håndsøm eller maskinsøm, hekle eller strikke, bruke tekstilmaling, perlebroderi, lapping eller andre teknikker.
Er det noe man kan gjøre for å dekorere, manipulere eller konstruere tekstiler, så kan man finne en måte å bruke det for å forlenge livet til slitte eller ødelagte klær.
For dem av oss som er helt grønne hva gjelder håndarbeid – har du tips til hvor man kan finne inspirasjon og forklaring på teknikker?
– Da jeg begynte var det veldig lite å finne, men det har tatt skikkelig av de siste årene. Nå finnes mange bøker, online instrukser og masse fin inspirasjon under hashtagger som #synlig- reparasjon og #visiblemending.
Jeg har også en egen konto kun for reparasjon, @myvisiblemend, der jeg legger ut bilder og forklaringer. Der svarer jeg også gjerne på konkrete spørsmål. Jeg har også startet opp en facebookgruppe som heter MyVisibleMend, hvor man kan spørre om hjelp og finne inspirasjon fra alle der inne.
Nytt liv med nål og trå
Det er ikke bare ødelagte klær som kan få nytt liv ved hjelp av nål og trå. Kanskje har du en gammel, kjedelig skjorte som kan bli som ny med noen små, fine broderier?
Eva har selv et prosjekt i tankene, som hun mener kan passe fint også for nybegynnere.
– En ting jeg har veldig lyst til, er å brodere oppå et trykk for å gjøre det mer spennende. Hvis du gjør det har du en mal å følge i trykket, og kan velge om du vil dekke hele motivet eller bare noen detaljer i det. Jeg foretrekker å bruke broderiring, da blir stingene og stoffet mye jev- nere og glattere.
Noe annet man kan gjøre, er å rett og slett bruke tråklesting i ulike geometriske figurer. Man kan tegne opp noen hjelpelinker eller gjøre det for frihånd i en kontrastfarge, eller mangefarget tråd. Da trenger man bare å stikke nålen opp og ned av stoffet for å skape et nytt uttrykk og struktur.
Søk gjerne på «sashiko» for å se en del inspirasjon på den typen teknikk. Tekstilmaling, tekstiltusjer eller farging er også fine nybegynner- prosjekt for å oppgradere klær, eller dekke over flekker. Da trenger man ikke sy et eneste sting!
Har du fått med deg dette norske bærekraftige merket?