Mat

Brokkolimagi

Noen grønnsaker kan man faktisk spise nærmest ubegrenset av. 

Publisert Sist oppdatert

Vi vil slå et slag for hverdagshelten brokkoli. Brokkoli er del av korsblomstfamilien, som også inneholder grønnsaker som blomkål, grønnkål og kålrot. En svært sunn og næringsrik familie som det lønner seg å spise flere grønnsaker fra! Visste du at brokkoli er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har i kostholdet vårt? Den inneholder mer C-vitamin enn en appelsin! C-vitamin bidrar til å styrke immunforsvaret vårt og øker faktisk opptaket av jern fra andre matvarer. Men brokkoli er også proppfull av andre viktige næringsstoffer som kostfiber og B-vitaminet folat, som er viktig for normal bloddannelse. Men vær obs! For sterk varmebehandling, eller at du overkoker grønnsakene, kan gjøre at lett vannløselige vitaminer som nettopp C og B forsvinner ut i kokevannet. Baking i ovn, rask dampkoking eller rask koking i lite vann, reduserer tap av næringsstoffer. Og spar på kokevannet! Det kan brukes i supper eller lignende. 

Derfor det er så viktig å spise grønnsaker fra korsblomstfamilien.

En som er opptatt av sunn mat og formidle gode vaner er forfatter og ernæringsrådgiver Emilie Nereng. Emilie er et kjent for mange som bloggeren Voe, og har vært deltager i flere TV-programmer, som Skal vi danse og Kompani Lauritzen. Hun har også vært ELLEs livsstilscoach, har gjort stor suksess med instagramprofilen @emilienutrition, og gitt ut flere bestselgende kokebøker. I tillegg til å være en av landets ledende profiler innen mat og helse, er hun også grunnlegger av treningsmerket Sherobrand og appen Ems.

Emilie Nereng

Vi har spurt Emilie hvorfor det er så viktig å spise grønnsaker fra korsblomstfamilien.

BROKKOLIMAGI 

– Jeg er veldig opptatt av å fokusere på alt vi skal ha mer av. Ingen blir motivert av pekefingre, og ingen blir lykkeligere av nei-mat. Da er det fantastisk at det finnes matvarer som vi faktisk kan spise nærmest ubegrenset av – nemlig grønnsaker. Ikke bare er de rike på vitaminer, mineraler, antioksidanter og kostfiber, men de metter også veldig godt på grunn av sin lave energitetthet. De har sykdomsbekjempende mekanismer i seg, som gjør at de blant annet reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer. 

– I denne sammenhengen vil jeg gjerne introdusere en helt spesiell familie av grønnsaker; korsblomstfamilien. På engelsk kalles disse «cruciferous vegetables» og inkluderer alle typer kål (grønnkål, hodekål, rødkål, kålrot, blomkål, brokkoli), men også reddik, karse og flere urter. Mitt favorittilbehør til middagen er denne fantastiske brokkolisalaten, som gjør det lett å få i seg rå brokkoli! 

Her er Emilie Nerengs all-time favoritttsalat. Brokkolisalaten smaker deilig til både kylling, kjøtt og fisk, eller bare nyt slik den er – supergod! Den passer også perfekt i matpakka.

BROKKOLISALAT

FUNFACT: Bare en halv porsjon av denne brokkolisalaten dekker dagsbehovet for C- vitamin, bidrar med protein, kostfiber, folat, kalsium og vitamin K. 

DU TRENGER:  

1/2 brokkoli (med stilk, skjær vekk det groveste) 

1/2 eple 

1/5 rødløk 

1 håndfull rosiner eller annen tørket frukt 

4-5 ss naturell yoghurt eller Kesam 

1 ss lettmajones 

1 ss eplecidereddik eller hvitvinseddik 

1 ts honning 

Litt pepper 

SLIK GJØR DU: Bland yoghurt/kesam, majones, eddik, honning og litt kvernet pepper i en bolle. Finkutt brokkoli og stilk. Kutt eple i små terninger. Finhakk rødløk. Bland alt. Smak til om du ønsker den søtere (mer honning), syrligere (mer eddik) eller mer kremet (mer yoghurt/kesam). Jeg lover at jo mer man rører og blander, desto mer kremet blir den faktisk!

Disse brownisene kan du faktisk spise til frokost!

Powered by Labrador CMS