mat

Slik forvandler du julens rester til luksusbrunsj

Tørre lussekatter og risgrøtrester blir til digg julebrunsj på 1–2–3!

Slik forvandler du rester til nye julefavoritter! Gjør tørre lussekatter om til sprø arme riddere og rester av risgrøt til lekre safranpannekaker. 

Den svenske matinfluenseren Hilda Kirkhoff og matsvinnappen Too Good To Go har delt to smarte oppskrifter med ELLE med mål om å redusere matsvinn i julen. 

De fleste av oss kan kjenne oss igjen i det at det blir mye mat til overs etter julens festligheter. Og hva er vel bedre enn å bruke opp restene og lage noe ekstra godt? Disse to oppskriftene inspirerer til mindre matsvinn og passer perfekt til adventskosen, julebrunsjen eller gløggkvelden: Arme riddere laget av lussekatter, og safranpannekaker med tyttebærkrem.

Det beste av alt? Begge oppskriftene gir nytt liv til to av de vanligste jule-restene: Lussekatter og risgrøt. En perfekt måte å bruke opp tørre lussekatter og grøtrester på. 

Arme riddere laget av lussekatter i vaffeljernet

Luftige lussekatter som stekes i vaffeljernet er perfekt til julens brunsj som luksuriøs frokostsnadder, eller som en dessert etter middagen – det er rett og slett en ny vri på arme riddere. Det er en ny måte å gi liv til tørr gjærbakst, og ved å steke i vaffeljernet får bakverket en sprø overflate. De luftige lussekattene dyppes i en kardemomme- og sukkerblanding umiddelbart etter steking. Server gjerne med en syrlig vaniljekrem.

Bruk vaffeljernet: Sprø og søte arme riddere laget av lussekatter.

INGREDIENSER: 

  • Smør til å bake med

  • 4 lussekatter, tørre funker utmerket 

  • 2 egg

  • 1 ts vaniljesukker

  • 1 ts sukker

  • ½ klype salt

  • 1 pk safran (alternativt)

  • ½ dl hvetemel

  • 1 dl melk

  • 1 dl fløte

TIL SERVERING: 

  • 1 boks rømme

  • 1 ts vaniljesukker

  • Kvernet kardemomme

  • Ferske fiken (eller annen frukt)

  • Sitronmelisse (hvis du har)

FOR DEKORERING: 

  • Strøsukker

  • Malt kardemomme

SLIK GJØR DU:

  1. Forbered lussekatter: Del lussekattene i to på midten.

  2. Lag røren: Visp sammen egg, melk og fløte. Tilsett vaniljesukker, sukker, salt og safran. Visp deretter inn hvetemel til røren er fin og jevn. 

  3. Varm vaffeljernet: Sett på vaffeljernet og la det bli varmt. Smør lett med smør i jernet før du påfører røren. 

  4. Dypp og stek: Dypp hver lussekatte i røren slik at de er ordentlig dynket. Legg en halv lussekatt i jernet om gangen, og stek til den er gyllen og sprø.

  5. Topping: Bland sukker og malt kardemomme i en bolle. Dypp de nystekte lussekattene direkte i sukkerblandingen.

  6. Servering: Bland rømme med vaniljesukker og server sammen med ferske fiken, eventuelt litt nymalt kardemomme og sitronmelisse på toppen. 

Safranpannekaker laget av risengrynsgrøt

Disse safranpannekakene er enkle å lage og perfekte til julefrokost, brunsj eller en kaffetår. Risgrøt er en utmerket base i både flatbrød og pannekaker, og gjør dem luftige og mettende. Safranen gir en nydelig farge og smak. Server dem gjerne med en luftig tyttebærkrem – en herlig kombinasjon av søtt og syrlig.

Nydelige safranpannekaker med tyttebærkrem laget av julens grøtrester.

INGREDIENSER: 

  • En pk risengrynsgrøt (500 g)

  • 2 egg

  • 1 dl hvetemel

  • 1 ½ dl melk

  • 1 ts bakepulver

  • 1 pk safran

  • Smør til steking

TIL SERVERING: 

  • 1–2 dl tyttebærsyltetøy (eller annet syltetøy)

  • 3 dl pisket krem

FOR DEKORERING: 

  • Sitronmelisse (hvis du har)

  • Melis

SLIK GJØR DU:

  1. Bland ingrediensene: Hell risengrynsgrøten i en stor bolle. Rør inn egg, hvetemel, melk, bakepulver, vaniljesukker og safran.. 

  2. Varm stekepannen: Varm stekepannen på middels varme. Legg i smør når pannen er varm.

  3. Stek pannekakene: Hell små klatter av røren i pannen. Stek pannekakene til de er gyllenbrune på begge sider. Vend forsiktig. 

  4. Lag tyttebærkremen: Visp krem til den er lett og luftig. Tilsett tyttebærsyltetøy og rør om forsiktig med en slikkepott eller kremen har ønsket konsistens. Tilpass mengde og smak etter ønske. 

  5. Server og dekorer: Server de varme safrapannekakene med tyttebærkremen. Dekorer gjerne med sitronmelisse og melis.

Har du testet julens beste karameller?

Powered by Labrador CMS