Girl Power: Grace Bullen

Foto: Privat

Eksklusivt intervju med Norges beste kvinnelige bryter, Grace Bullen.

Publisert Sist oppdatert

For for nesten nøyaktig tjue år siden kom Grace Bullen (24) til Norge.

I flere år hadde hun og familien flyktet fra krig i Eritrea, og idrettslaget i Fredrikstad ble en del av redningen – både for husfreden, og for det unge brytetalentet.

Grace Bullen Intervju

Norges beste kvinnelige bryter, Grace Bullen, ble født i Eritrea i 1997, og frem til hun var 4 år gammel bodde hun i en flyktningleir sammen med søstrene og foreldrene.

Grunnet krig og uroligheter i landet, måtte hun og familien flykte til Norge i 2001, og Fredrikstad ble den nye hjembyen. Her ble hun og søstrene raskt introdusert for bryting, og nærmest før de visste ordet av det, var de alle aktive i bryteklubben Atlas.

– Faren min gikk på samme norskkurs som min nåvæ- rende brytetrener, Gheorghe Costin. Han spurte min far om han hadde barn som ville bruke energien sin et annet sted enn hjemme, og samtidig lære språket. Vi var da fire søsken og et spedbarn i huset, så jeg tror ikke det tok lang tid før pappa sendte oss på trening.

Inkluderende

Da Grace først begynte med bryting, var hun den litt inneslutta jenta på treningen. Med et helt nytt sted, nytt språk og nye mennesker, var det ikke så lett å passe inn. De andre medlemmene dro henne derimot fort med seg, noe hun setter stor pris på i dag.

– Selv om jeg selv ikke var så åpen og imøtekommende da jeg kom inn i brytelokalet for første gang, så var hele klubben det overfor meg. Alle de andre prøvde å kommunisere med meg, slik at jeg skulle føle meg velkommen i landet, og ikke minst på trening. – Akkurat på den måten jeg ble tatt imot i klubben i Fredrikstad, er slik jeg ønsker å bli tatt imot alle steder. Det er ingenting jeg ville ha forandra.

Jenter faller fra

Gang på gang dukker det opp artikler om hvordan barn og unge med minoritetsbakgrunn – spesielt unge jenter – faller fra i den organiserte idretten. Grace tror at idrett kan være svært viktig som en del av integreringen av innvandrerbarn og ungdom, og minnes hvordan hun selv har dratt nytte av få ta del i et fellesskap.

– Det idretten har gjort for meg er et godt eksempel på hva idretten kan gjøre for mange andre i samme situasjon som jeg var i. Det å lære seg språket og kulturen er selvfølgelig veldig viktig – og ikke minst finne glede i seg selv og sammen med andre mennesker. Jeg forstår nå, som ung kvinne, hvor mye det har formet min vei i livet.

Mer enn konkurranse

Grace er også tydelig på at idrett er mer enn bare konkurranser og medaljer på øverste nivå.

– Det er selvfølgelig ikke alle som ønsker å bli toppidrettsutøvere, men det er så mye annet idretten har å tilby. Og det er så mye man kan lære som person ved å være en del av den.

Hvilke råd vil du gi unge jenter som drømmer om å gjøre det du gjør?

– Jeg vil at de skal vite at det går an å gjøre dette. Hvis du klarer å overbevise deg selv om at det går, så er utrolig mye av arbeidet gjort. Husk å ha gode folk rundt deg som du stoler på, og ikke vær redd for å si dine meninger rundt dem eller for å få ærlige svar tilbake. Det er også lov å være egoistisk!

Enestående

Som ungdom var Grace nærmest uslåelig, og som senior har hun allerede to EM-gull og én sølvmedalje. I tillegg er hun nordisk mester hele tre ganger, og mottok kongepokalen i 2017, 2019 og 2020.

Det er ingenting som tilsier at denne jenta ikke blir å se med flere medaljer rundt halsen i framtiden, men for Grace er det også andre aspekter ved brytingen som er viktig.

– Idretten, og spesielt klubben, har formet meg som person. Den har gitt meg venner. Den har gjort at jeg har fått lov til å oppleve ting i Norge og over hele verden. I tillegg når jeg også fram til enda flere folk fordi jeg driver med dette. Selv om alt jeg vil er å bryte og trene enda mer, ser jeg at jeg også har en annen stemme nå.

«Lov å være egoistisk»

Hva ville denne «nye» stemmen sagt til deg da du var barn?

– Jeg ville sagt til meg selv at det er lov å være egoistisk. Dette er noe jeg begynte å være utrolig sent. Men med en sånn type idrett jeg driver med, på dette nivået, er det lov – på min måte, selvfølgelig.

Hva er egentlig et godt forbilde?

– Selve definisjonen på et forbilde kan være så mangt, men tradisjonelt sett har det vært definert som «en person man ønsker å etterligne eller bli påvirket av» på en eller annen måte. Grace har snudd det på hodet – og gir begrepet en ny og tankevekkende mening: – Jeg har mange mennesker jeg ser opp til og som inspirerer meg til å gjøre ting bedre og til å lære mer. Ikke for å høres altfor egoistisk ut, men mitt største forbilde er meg selv. Og jeg jobber hver dag for at jeg skal være mitt største forbilde. Min tankegang rundt dette går på at hvis jeg selv ikke kan se opp til meg, hvordan kan andre det? Mye av det kommer hjemmefra. Jeg har nå fire yngre søsken som jeg vil sette et godt eksempel for. – Jeg ønsker også å være en person folk blir glad for å ha rundt seg. En person noen kan lære ting fra.

Les flere intervjuer fra ELLE her!

Powered by Labrador CMS