13 ting vi kunne ønske vi vi$$te om penger da vi var yngre
Lær fra noen av våre finansielle flauser, så slipper du å begå dine egne.
1. Spar, spar og spar: Det virker opplagt, men det tok flaut lang tid før vi skjønte at sparekontoen var til mer enn å bare pynte opp nettbanken. Nå derimot, har vi gjort sparing til sport og anbefaler deg å joine teamet. Det beste er at uavhengig av om du klarer å avse én krone eller flere tusen, så lønner det seg - bokstavelig talt. Ved å for eksempel trekke litt ekstra hver gang du bruker bankkortet i butikken, merker du jo knapt at du sparer - og vipps er du rik(ere)!
2. Billig basis: I tider der Insta friendly food står høyt på manges prioriteringsliste er det lett å blakke seg på økologiske hva som helst for å henge med i svingene, men noen ganger må man prioritere økonomien. Kjøp basisvarer og alle kjedelige greier på de billigste matbutikkene, så sparer du faktisk flere hundre kroner per handel OG har mer å rutte med til de råeste raw-butikkene.
3. Lønsj på lavbudsjett: Når vi er inne på dette med mat … Vi vet at det frister å kjøpe lunsjen ute og at medium sushi med ekstra chillimajo roper på deg til middag, men du betaler latterlig mye ekstra for at andre skal blande salaten din for deg. Ved å velge litt mindre take away og litt mer hjemmelaget, i hvert fall innimellom, gjør du lommeboken din en stor tjeneste. Vi har regnet ut at om du for eksempel dropper den daglige kaffe latten din (den dyre doble med soya), kan du spare nesten 18 000 på et år. Wow!
4. Kvalitet fremfor kvantitet: Hørt det før? Vel, vi mener det. Spar til et kvalitetsplagg fremfor å sløseshoppe. Kjøp den forseggjorte blazeren du har siklet på i månedsvis fremfor fem billige T-skjorter du tilfeldigvis rasker med deg i håp om å gjøre mandagen litt mindre blå. Det er lettere sagt enn gjort, men vi lover: Du kommer ikke til å angre på at du valgte silke fremfor syntetisk.
5. Snakk penger: Ikke være redd for snakke bucks med bossen. Bare tenk på hvor mye midler et stort selskap faktisk har. Det skulle bare mangle at de delte litt ekstra med deg. Du trenger kanskje ikke å formulerer det akkurat sånn, men vår erfaring er at ledere setter pris på ansatte som viser initiativ og guts ved å ta opp det som altfor mange lar være.
6. Autotrekk: Sett alt du har av faste regninger på automatisk betaling, særlig større summer slik som studielån, så slipper du dyre gebyrer hvis du skulle glemme betalingsfristen. Det er bedre å bruke pengene sine på party enn på purring, som vi sier.
7. Gjør deg uavhengig: Noen ganger kommer man ikke utenom at man enten er eller har en bedre halvdel med liiitt fyldigere lommebok. Interne fordelinger av husleie og regninger på grunn av forskjellig lønnsslipp er selvfølgelig helt okay og veldig vanlig, men det er aldri en god idé å være for avhengig av andre eller hjelpe noen over et dumsnilt langt tidsrom.
8. Ikke sammenlign: Din økonomi er nettopp det; din. Og det er slett ikke din skyld at du ikke har en far innen shipping eller en rik onkel i Amerika. Stå rak i ryggen mens du ser på at venner vasker utesteder med champagne, og tenk at du uansett ikke er så glad i husarbeid …
9. App deg opp: Hvis du ikke allerede har lastet ned appen som banken din garantert har laget - gjør det! Å gjøre opp for seg har aldri vært enklere, dessuten er det den perfekte syssel de gangene du trenger å liksom-tekste.
10. Sjekk toll: Det kommer av en eller annen merkelig grunn som et sjokk på oss hver gang, men fri frakt betyr ikke fri toll. Alle varer over kr 350 som sendes fra utlandet må fortolles, så bruk kalkulatoren når du nettshopper for å unngå kjedelige overraskelser.
11. Ikke overfør gjeld: Enkel regel: Hvis du ikke har råd til det denne måneden, ikke kjøp det. I studietiden virket det som en god idé å kjøpe klær på krita, men nå vet vi heldigvis bedre (i hvert fall de fleste av oss, kremt. kremt). Rentene er ofte høye og du må tilbakebetale en langt større sum enn du startet med.
12. Invester: Det er ikke det første du tenker på når du går ut av skolen, men å investere er i mange tilfeller mye smartere enn å ha penger stående i banken. Bolig, aksjer, fond, mulighetene er mange og avkastningen god.
13. Unngå «runden»: Det er lett å la seg rive med og ikke minst rive i ute på byen, men watch out, svimerker i bankkortet kan gi deg flere dagen derpå-nerver enn nødvendig.
PS! Dobbel lønn, dobbel fun: Vi er ikke helt gledesdrepere heller. Et lite hyggelig bonustips er at du ikke må være redd for å unne deg ting etterhvert som de økonomiske evnene dine blir større. Hvis du har fått ny jobb hvor du tjener dobbelt så mye penger som du gjorde før eller har spinket og spart i flere år, så er det helt ok å ville flytte til et større sted eller spise oftere ute. Belønn deg selv!
Lev stort på lite: ELLE-jentenes beste sparetips!