ANNONSE

Kunsten å fotografere mat 

Matfotografens 10 beste fototips.

Publisert Sist oppdatert

Den svenske matfotografen/filmskaperen og matstylisten Linda Lomelino vet hva som skal til for å fange det perfekte matbildet. Linda har fotografert i over 20 år, men kom først skikkelig i gang med matfotografering etter å ha startet bakebloggen Call Me Cupcake i 2009. Siden den gang har hun skrevet og illustrert flere bøker, og arrangert fotoworkshops over hele verden. Her er Lindas beste tips for å gjøre matfotograferingen bedre.

Matfotograf Linda Lomelino tipser:

Kunsten å fotografere mat 

1. Tenk på belysningen

 Godt lys er selve grunnlaget for bildet og kan gjøre det, eller ødelegge det. For å oppnå det vakre, myke lyset - plasser maten ved siden av et vindu med indirekte lys (noe som betyr at det ikke er noe sol som kommer direkte inn fra vinduet). Om det er vinduer fra forskjellige retninger, eksperimenter med å ta bilde ved siden av alle, men på forskjellige tider av dagen. Vinduer fra nord, har for eksempel det jevneste lyset hele dagen. Flytt deg rundt for å finne den beste lyskilden!

2. Manipuler lyset ved hjelp av tekstiler 

Hvis lyset er litt skarpt, prøv å bruk en tynn hvit gardin foran vinduet for å fordele lyset. Eller ganske enkelt dekk til vinduet med litt ren, hvit tekstil. Om du vil at bildene skal være litt mer tungsindige og mørke, bruk en mørk grå eller svart gardin for å blokkere noe av lyset som kommer fra vinduet. Dette fører til en mindre lyskilde, noe som gjør hele rommet mørkere, mens lyset er fokusert på motivet, noe som skaper mer kontrast og dramatikk.

3. Liten dybdeskarphet 

Da jeg kjøpte mitt første objektiv (Canon EF 50mm f/1.4) og prøvde å fotografere med stor blenderåpning, ble jeg imponert over hvilken forskjell det gjorde! Dette er fordelen med å fotografere med et kamera i stedet for en smarttelefon - du har mer kontroll over innstillingene og kan skape den fine, lille dybdeskarpheten. Jeg pleier å fotografere med en blenderåpning på rundt 1,8 hvis jeg for eksempel tar bilde av en kake fra siden. Hvor lavt du kan gå, avhenger av objektivet du bruker!

4. Prøv komplementærfarger 

Komplementærfarger er enkelt sagt motsetninger på fargehjulet - for eksempel gul og lilla, rød og grønn og blå og oransje. Tenk på fargene og bruk færrest mulig - det å bruke bare to eller tre farger får bildet til å skille seg mer ut. Det vil ikke alltid være mulig, men det er en grei huskeregel! 

5. Vurder vinkel (og bruk alle når du kan) 

Ulike vinkler får frem forskjellige momenter i den retten du fotograferer. Tar du bilde av noe flatt, som for eksempel en pizza, da gjør du det sannsynligvis ovenfra. Men hvis du tar bilde av en kake, vil du kanskje fotografere den fra en sidevinkel først og deretter lage en flat komposisjon ved bruk av kakestykkene. Dette er en fin måte å skape variasjon til en bildeserie som du kan bruke i en portefølje, et blogginnlegg, i et magasin eller i en Instagram-karusell.

6. Kontinuerlig fotografering for å fange bevegelse 

Ved å bruke innstilling for kontinuerlig fotografering i høy eller lav hastighet, får du et kjapt utvalg av bilder, noe som er perfekt når du prøver å fange bevegelser. Sannsynligvis vil du også måtte ta bilder med raskere lukkerhastighet, avhengig av hvor raskt motivet beveger seg. Vanligvis tar jeg bilder med en lukkerhastighet på 1/1000s for å fange siktet mel - og justerer ISO og blenderåpning deretter. En annen flott måte å fange bevegelse på er å bruke kameraets videofunksjoner, spesielt funksjonen sakte film. Dette vil fange bevegelse på en vakker måte, og du trenger bare å filme noen få sekunder!

7. Negativt rom 

Ved å bruke negativt rom eller tomrom i rammen gir det øyet litt plass og rom til å puste, og det kan bidra til å trekke oppmerksomheten til hovedmotivet!

8. Fokuser på lag, tekstur og form 

Ved å leke med tekstur, dybde og høyde, skaper du lag og tilfører en visuell interesse for bildene. En måte å tilføre dybde på er å plassere et passende element foran eller bak hovedmotivet. Å tilføre gjenstander med forskjellige høyder og former gjør rammen mer interessant. Noe helt enkelt, som en krøllete serviett og litt salt som er drysset på bordet gir tekstur og interesse, og kan ta bildet til neste nivå.

9. Få frem den mest fotogene egenskapen 

Tenk på den mest fotogene egenskapen til maten og hvordan du kan bringe den fram. Hva er den viktigste kvaliteten til retten du lager og tar bilder av? Er det farge, eller tekstur? Form? Velg rekvisitter og bakgrunner som får frem det beste ved maten.

10. Øv deg, men ha det gøy mens du gjør det! 

Det virker kanskje åpenbart, men dette er det viktigste rådet jeg kan gi! Øvelse, øvelse og enda litt mer øvelse vil forbedre fotograferingen raskt - men mest av alt, hvis du synes det er gøy, har du lyst til å gjøre det oftere.

Lindas utstyrstips for å skape utrolige matbilder:

Kamera: Canon EOS R50 – et kompakt kamerahus med et brukervennlig design, enestående bildekvalitet og sømløse tilkoblingsmuligheter. 

Kombiner det med et hvilket som helst RF-objektiv, for eksempel disse: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM – et vidvinkel fastobjektiv med stor, lys blenderåpning. 

Canon RF 50mm F1.8 STM – et kompakt og rimelig fastobjektiv. 

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM – et lyssterkt fastobjektiv for portretter eller nærbilder med flotte detaljer. 

Canon RF 24-70MM F2.8L IS USM – et sylskarpt og lyssterkt zoomobjektiv med bildestabilisering.

For bakeinspirasjon, sjekk ut disse oppskriftene på hennes blogg: 

Denne langpannekaken med sjokolade og sjokoladefudge-glasur er en vinner på tre måter: Lett å lage, deilig på smak og ser fantastisk ut på bilder. Lindas sitron-formkake med sitronglasur har en herlig stemning over seg.

Powered by Labrador CMS