Emilie Stordalens eventyr
Emilie Anker Stordalen (28) er dattera til hotellkongen Petter Stordalen, men skal ikke arve noen tittel eller et halvt kongerike. Hun er prinsessa. Og eier allerede store deler av kongeriket.
Du har kanskje sett henne? Stridende gjennom Theatercaféen iført hatt og trendy frakk på vei til et av vindusbordene, avbildet i de største nettavisene på den røde løperen arm i arm med pappa og hotellkonge Petter Stordalen og tidligere stemor Gunhild Stordalen på den røde løperen i gulvlang aftenkjole?
Eller på barrikadene med et regnbuefarget pride-flagg i hånda? Eller hastende forbi den blå fløyelssofaen i lobbyen på The Hub i skreddersydd svart power suit?
Hvis du hadde sett henne, hadde du husket det.
Selv om hun er dattera til hotellkongen, skal hun ikke arve noen tittel eller halve kongeriket. Hun er prinsessa. Og hun eier allerede halve kongeriket.
Vi skal vel holde oss for gode til å leke med metaforer fra gamle eventyr, men dette er på mange måter et eventyr.
Eventyret hvor Emilie Anker Stordalen (28) er hovedpersonen. Ikke pappa Petter.
Men det var ikke hotelldronning Emilie drømte om å bli da hun var liten.
– Jeg ville faktisk bli journalist, sier hun.
Hvis hun blir lei av hotellbransjen, er hun hjertelig velkommen i ELLE, tenker jeg.
Emilie Stordalen har vokst opp med privilegier de fleste bare kan drømme om, men toppjobbene som markedssjef for hotellet The Hub i Oslo, og nå som prosjektleder i Nordic Choice Hotels, besitter hun ikke bare fordi hun er dattera til ...
Med Bachelor of Science, Hotel Administration fra Cornell University og Master of Science, Strategic Marketing & Management fra Imperial College London, er hun både meget høyt utdannet og kompetent.
– En professor på Cornell sa en gang til meg: «You are going to spend hundreds of hours studying. But the most important lessons are those you learn outside the classroom.» Jeg tror ikke nødvendigvis hva du studerer er viktigst, men hvordan du benytter deg av alt studieperioden har å tilby. Det kan handle om hvordan du bygger og ivaretar relasjoner, hvordan du strukturerer hverdagen, hva du lærer om egne styrker og svakheter, hvordan du blir bedre på planlegging, og ikke minst det å utvikle empati. Dette er områder jeg har med meg fra studietiden, og som har betydd vel så mye i jobbsammenheng senere i livet som det faglige.
Nå jobber hun i pre-opening-avdelingen, som håndterer alle nye hotellprosjekter som skal realiseres de neste årene.
I tillegg eier hun investeringsselskapet Strawberry Holding sammen med faren og de to brødrene Henrik (24) og Jakob (21).
Selskapet består av hotellkjeden Nordic Choice Hotels, Strawberry Properties og Strawberry Capital.
Hvorfor alle disse jordbærene?
– Fordi faren startet karrieren som jordbærselger på torget i Porsgrunn og er blitt kjent for «jordbærfilosofien».
Men hva er filosofien til jordbærpiken Emilie?
Vi møtes ikke på Lauvåsen for å ta en prat. Oslo er fortsatt preget av pandemien, og vi kjører en moderne linje. Digitalt.
Det passer Emilie bra. Hun har travle dager, og ingen av oss vet vel egentlig hvor denne Lauvåsen er.
Bare at det skal være sykt bra jordbær der.
Hun startet hotellkarrieren som konferansevert på Quality Hotel 33 da hun var 15 år, men har faktisk vært innom konsulentbransjen også.
– Jeg jobbet som konsulent i Deloitte etter jeg var ferdig med studiene og flyttet hjem til Oslo. Jeg var ansatt i deres Strategy & Operations-avdeling, hovedsakelig med prosjekter i oljesektoren. Da jeg var i USA, hadde jeg også jobb på flere hoteller, og så var jeg ansatt i et britisk konsulentselskap da jeg skrev masteroppgaven min. Den siste jobben jeg hadde, var som markedssjef før, under og etter åpningen av Clarion Hotel The Hub.
Når bestemte du deg for å gå inn i familiebedriften?
– Jeg har alltid synes det har virket spennende, men jeg visste ikke at dette var noe jeg virkelig ville drive med før jeg jobbet på Clarion Hotel The Hub i fjor. Det er det mest lærerike og inspirerende året jeg noen gang har hatt.
Var det et enkelt valg?
– Ja, men mest av alt fordi jeg alltid har visst at jeg faktisk hadde et valg. Jeg har alltid blitt oppmuntret til å jobbe med det jeg selv ønsker, og hadde jeg på noe som helst tidspunkt ment at hotell eller reiseliv ikke passet for meg, så hadde jeg aldri gått inn i det.
Har du noen gang tvilt på valgene du har tatt og karriereveien?
– Jeg er nok i en litt spesiell situasjon siden jeg tidlig ble eksponert for muligheten til å jobbe i hotell og reiseliv. Det skapte tidlig et «mål» jeg kunne jobbe mot, selv om jeg var innom andre karrieremuligheter på veien. Men jeg har aldri tvilt på valgene jeg har tatt.
I 2018 ble det kjent at hun og de to lillebrødrene hadde arvet ansvaret for familieformuen på estimerte 25 milliarder kroner.
– Jeg tror det er viktig å huske at vi i hovedsak har arvet et verdigrunnlag, og ikke bare finansielle verdier. De siste månedene har reiselivet vært gjennom den tøffeste tiden i hele vår historie. Dette har lært oss hva kulturen og verdigrunnlaget vårt virkelig betyr. Lakmustesten på om et selskap har en god kultur, får man i vanskelige tider, og jeg er imponert over hvordan våre ansatte har taklet krisen.
Verdigrunnlaget til Emilie Stordalen og familiebedriften ble også satt på prøve i 2018 da flere kunder truet med boikott av hotellkjeden fordi bedriften støttet Pride. Den gangen uttalte hun i et intervju i VG Helg at «når noen truer verdiene våre og vil igangsette boikottaksjoner, skal det aldri være noen tvil om at vi forsvarer selskapets verdier. Det er det som kjennetegner god kultur for meg; at du står opp for verdiene dine også når det stormer».
Som om det ikke er nok at hun er smart, driftig, flink, stilig og pen. Hun har også bein i nesa og begge beina godt planta på jorda. Eller skal vi si i jordbæråkeren?
Det er ikke til å unngå å nevne Petter Stordalen, selv om dette er Emilies historie. Han er jo, så klart, en viktig del av den.
Hvordan er det å ha en så profilert far, og i tillegg jobbe sammen med han?
– Jeg er veldig heldig som kan jobbe med, og lære av, en som pappa. Men vi jobber faktisk ikke så mye sammen i hverdagen, og det tror jeg egentlig er veldig greit.
«Eplet faller ikke langt fra stammen», «som far som datter», «finn et strå, og træ dom på» ... Emilie har i likhet med sin far valgt å gå inn i offentligheten.
– Det er litt tilfeldig. Etter at jeg begynte å jobbe i Nordic Choice, fikk jeg mange henvendelser om å holde foredrag og bli intervjuet. Jeg synes det har vært en fin mulighet til å snakke om alt jeg er stolt av med selskapet vårt, som kulturen og verdivalgene.
Hva er de største utfordringene med å jobbe sammen med familien?
– Det er viktig å skille mellom rollene vi har privat og på jobb. Vi kan for eksempel ha visse diskusjoner hjemme, men det skal aldri påvirke beslutninger vi tar på jobb.
Hva gjør du på fritiden når du skal koble av?
– Jeg løper eller går i skogen. Det var noe av det eneste som jeg merket faktisk hjalp da det stormet som verst på jobben de siste månedene. Ellers elsker jeg å sette på en film eller serie jeg har sett før, da kan jeg være skjerpet og ikke på samme tid. Det er helt fantastisk.
Hun er samboer med svensken Jens Bredberg, som også jobber i familiebedriften. Han er markedssjef på luksushotellet The Thief på Tjuvholmen, og tilsynelatende like driftig som Emilie. Han er også singer-songwriter med søte låter, som kanskje handler om Emilie?
Sjekk ham ut på Spotify. Hvis du liker Lars Winnerbäck, så er sjansene store for at du liker Bredberg.
– Vi møttes da jeg hadde sommerjobb på The Thief for 8 år siden. Han jobbet allerede som Head of Projects, og jeg tenkte «nei Emilie, det blir faktisk for klisjé om du skal falle for en i selskapet». Nå har vi vært kjærester i 8 år. I Nordic Choice er det allikevel så mange ansatte som har funnet kjæreste på jobben at jeg nesten hadde vært overrasket om det ikke også skjedde med meg.
Hvordan skiller dere mellom jobb og privatliv?
– Vi jobber ikke på samme sted eller med de samme tingene, så det går veldig bra. Men det blir noen saftige diskusjoner innimellom, og da er begge flinke til å akseptere at det er greit å være «enige om å være uenige». Ellers er det faktisk utrolig hyggelig å ha en hjemme som man kan dele ting om jobbhverdagen med.
Fra fritid og tilbake til jobb ...
Har du noen forbilder du ser opp til karrieremessig?
– Jeg ser mer opp til flinke mennesker jeg møter i hverdagen enn «kjente» forbilder. Jeg tar meg selv ofte i å bli imponert over folk på jobben. Det kan handle om arbeidskapasitet, evne til å løse problemer, innstilling, hvordan de knytter kontakter eller hvordan de utfører visse oppgaver. Det beste er å jobbe med et prosjekt sammen med folk på egen alder som man blir imponert av – det er så fett.
Hva mener du er egenskaper som beskriver en god leder?
– En som kan ta vare på menneskene rundt seg, som forblir nysgjerrig og som beholder ydmykheten sin. En leder som tror at han eller hun er den smarteste eller mest utlærte i rommet, tror jeg vil ha vanskeligheter med å samle, motivere og navigere team over lengre tid.
Hva tenker du om at det fortsatt er en stor overvekt av mannlige ledere i norsk næringsliv?
– I privat sektor tror jeg det er flere faktorer som spiller inn: Forutinntatthet om at visse miljøer er tøffere, det faktum at mennesker ofte ansetter folk som er like seg selv (menn ansetter derfor flere menn), og ikke minst – at vi i visse sektorer trenger flere kvinnelige forbilder. Men jeg tror dette vil snu. Min generasjon er veldig heldige som kan se opp til mange dyktige damer som gjør det strålende i lederstillinger i norsk næringsliv. Det hjelper også på motivasjonen at kvinner har toppjobber i politikk og samfunnsliv, og jeg tror det kun er et tidsspørsmål før likestillingen når næringslivet.
Du har blant annet vært markedssjef på Clarion Hotel The Hub ... Hvordan er det å være leder og yngre enn folk du skal lede?
– Først og fremst så jeg på dette som lagarbeid, og jeg visste også at alle på teamet kunne ting jeg ikke kunne, så vi var helt avhengige av hverandre. Alder betyr lite, og jeg tror man kommer langt med å forstå at det ikke er en svakhet å stille spørsmål og lytte til de som har mer erfaring. En leder er ikke alltid den som vet best, og det er derfor viktig å lytte til andre når man som leder skal fatte vanskelige beslutninger. Jeg visste definitivt at jeg ikke var best i arbeidet på Clarion Hotel The Hub, og trakk på kompetansen til de som kunne hotellfaget bedre enn meg. Men jeg er god på prosjektledelse og struktur, og det kom godt med i tiden før vi skulle åpne.
Hvilke ambisjoner har du for karrieren din?
– Akkurat nå handler det kun om én ting: Å lære mest mulig av alle de flinke folkene jeg omgir meg med. Jeg har også lært enormt mye av å stå i det som faktisk er den mest alvorlige krisen i reiselivet noensinne, og ser hvor godt det jobbes på alle plan for at vi skal komme gjennom og få tilbake permitterte ansatte.
Hvor ser du deg selv om 10 år?
– Forhåpentligvis midt i et herlig kaos med jobb, Jens, hund og barn.
Du er ofte å se med hatt (FANTASTISK!), et plagg mange ikke tør å gå med. Hvordan får du selvtillit til å ha på deg noe som ikke mange tør bruke? Er det en historie bak hatten?