kultur

Derfor er Gen Z obsessed med Bridget Jones

Vår favorittklønete heltinne er snart tilbake i Bridget Jones: Mad About The Boy, og, i ekte Bridget-stil har hun også fått en ny generasjon med fans.

Publisert

Året er 1995, og Helen Fielding (en da ukjent forfatter) har nettopp publisert sin første spalte for The Independent under pseudonymet Bridget Jones. Bridget er en kvinne i 30-årene som jobber i media, bor alene i Notting Hill, og hvis hjelpeløse forsøk på selvforbedring alltid krasjer mot virkelighetens klipper.

Tretti år senere kunne man kanskje enkelt tenke at interessen for Bridget Jones hadde avtatt, og at publikum som en gang elsket den klønete, røykende og kaloritellende antiheltinnen, hadde gått videre. Kanskje har kjærligheten til karakteren blitt svekket over tid? Hvis vi skal tro sosiale medier, derimot (selv om det ikke alltid er til å stole på), er Bridget Jones tilbake mer populær enn noen gang.

På TikTok – hvor den største brukergruppen er mellom 18 og 24 år, mange født etter at den første filmen ble utgitt i 2001 – finnes det over 3 millioner innlegg under 'Bridget Jones'. Det er videoer blant annet dedikert til hennes estetikk, hjemmet hennes og til og stilen. 

Les også: Slik blir sesong 3 av 'The White Lotus'. 

Fielding sa også nylig at «halve publikum som kom på boklanseringene hennes var Gen Z».  

– Jeg blir så glad når 18-åringer og 20-åringer snakker med meg om det og sier at de synes det er trøstende å le av disse tingene, sa hun. 

Det er ingen tvil – den fjerde filmen i den elskede Bridget Jones-serien, Mad About The Boy, som har premiere 14. februar, vekker nostalgi hos en ny generasjon. Uten å ha vokst opp med diettkultur eller usunne idealer, fascineres de av en tid før den digitale og perfekt iscenesatte virkeligheten.

Les også: Disse seriene strømmer vi i 2025. 

Bridget Jones har ironisk nok funnet et nytt publikum på sosiale medier, selv om hun er det motsatte av den perfekte, digitale verden vi ser der. Hun lever et uperfekt liv, lager kaotiske måltider og sminker seg klønete i baksetet på en bil. Mens Gen Z streber etter skjønnhetsperfeksjon og estetiske middagsselskaper, minner Bridget oss om at livet sjelden går som planlagt – og det er nettopp det som gjør henne elsket.

I Bridget Jones: Mad About The Boy, basert på Helen Fieldings bok fra 2013, møter vi Bridget i 50-årene, nå en enke og mor til to. Filmen handler om kjærlighet, tap og hvordan man finner lykke midt i livets kaos. Hugh Grant, som spiller Daniel Cleaver, beskrev Bridget perfekt i et intervju med British Vogue: "Hun er motgiften til Instagram. Mens sosiale medier får folk til å føle seg utilstrekkelige, feirer Bridget sine feil – og gjør det med humor og glede."

Les også: De beste dokumentarene du må se i 2025. 

Bridgets comeback treffer en tidsånd der folk er lei av glansbilder og perfeksjon. Den såkalte 30-årstrenden, der kulturfenomener får en ny generasjon fans hvert tredje tiår, spiller også inn. 90-tallet, som nå er tilbake i alt fra musikk til mote, var det siste tiåret før vi begynte å leve gjennom skjermene våre. Det føltes enklere, friere og mer ekte – akkurat slik Bridget er.

Samtidig ser vi flere kvinnelige karakterer som omfavner kaoset i livet, som Nicole Kidman i Babygirl og Demi Moore i The Substance. Det er derfor perfekt timing for Bridget Jones’ retur. Hun har alltid vært en hyllest til det uperfekte, og minner oss på at livet ikke handler om å være feilfri – men om å leve det fullt ut, gjerne med et glass vin, en sigarett og et par tvilsomme motevalg.

Saken er hentet fra ELLE UK. 

Powered by Labrador CMS