skjønnhet

Derfor er hjemmelaget solkrem en dårlig idé

Kreftforeningen forklarer hvorfor. 

Publisert Sist oppdatert

TikTok florerer av inspirerende og informative videoer, men noen ganger spres det tips og triks som i ytterste konsekvens kan få fatale konsekvenser. 

Det aller siste i denne uheldige kategorien er «hjemmelaget solkrem», og internett går bananas. Influencer Nara Smith er blant dem som har tipset om oppskrift på det hun kaller «solkrem med høy faktor», og kritikken hagler inne i kommentarfeltet – i skrivende stund har videoen over 25.000 kommentarer. 

Smith har delt en video – med sine 8,2 millioner følgere på TikTok– av hvordan hun og kjæresten, Lucky Blue Smith, går frem for å lage sin egen solkrem med ulike ingredienser som kokkosolje, bivoks, sheasmør, kokossmør og sinkoksid.   

Vi spurte Kreftforeningen om hjemmelaget solkrem er en god idé, og det enkle svaret er: Nei. Les mer om hvorfor i intervjuet under med Kreftforeningens generalsekretær, Ingrid Stenstadvold Ross. 

Tenk over hvem du lytter til og vær kritisk til hva du deler videre. 

Ingrid Stenstadvold Ross, Kreftforeningens generalsekretær

Kreftforeningen om hjemmelaget solkrem

Hva synes dere i Kreftforeningen om denne nye «trenden»?

– Alle trender som bidrar til dårligere beskyttelse mot UV-stråling, er uheldig. I sommer har vi lagt merke til en slags antisolkrem-bevegelse og at det verserer oppskrifter på hjemmelaget «solkrem». Det er sikkert mulig å lage en hudkrem hjemme på kjøkkenet som gir huden fuktighet, men solbeskyttelse ville jeg ikke ha våget å stole på at den gir.

Er det farlig å bruke hjemmelaget solkrem? I så fall, hvorfor? 

– Solkremen du kjøper er merket med solfaktor som indikerer hvor lenge du kan være i solen uten å bli brent. Vår anbefaling er å bruke minst faktor 30. Lager du hudkrem selv, er det vanskelig å vite om den vil beskytte mot UV-stråling i det hele tatt. I noen av «oppskriftene» vi har sett, oppgis faktor 3 – ti ganger lavere enn vår anbefaling. Generelt tenker jeg det er fint å være kildekritisk, særlig til personer på sosiale medier som ikke er fagpersoner eller har kunnskap om solkrem og UV. Tenk over hvem du lytter til og vær kritisk til hva du deler videre. 

Ingrid Stenstadvold Ross er generalsekretær i Kreftforeningen, og advarer mot hjemmelaget solkrem.

Er det i det hele tatt mulig å lage egen beskyttelse mot solen?

– Det stilles strenge krav for at et produkt skal kunne kalles solkrem, blant annet skal den beskytte mot både UVA og UVB-stråler, og beskyttelsen skal være så høy som faktoren tilsier. Dette er det Mattilsynet som har tilsyn med. En krem du lager selv, er det ingen som sjekker for deg. Den eneste solbeskyttelsen du trygt kan lage selv, er solhatter og andre klesplagg som beskytter huden.

Hva anbefaler dere å bruke i stedet for hjemmelaget solkrem? Og hvor høy faktor anbefaler dere?

– Vi anbefaler solkrem av kjente merker, kjøpt i butikk eller apotek i Norge. Det er godt regulert i Norge og EU hvilke stoffer og kjemikalier som brukes i solkrem, og hvilke mengder. Vitenskapskomiteen for mat og miljø har gjort en grundig risikovurdering av solkrem i Norge, og de fant ingen helserisiko. Kjøper du solkrem av kjente merker i Norge, skal disse være trygge å bruke. Er du opptatt av miljø, er solkrem med svanemerket et godt alternativ.

– Det er også viktig å huske på at solkrem alene ikke er nok, det beste er å begrense tiden i sterk sol. Når du ikke er beskyttet på annen måte bør du bruke minimum faktor 30, smøre deg jevnt og gjenta etter et par timer. Mange bruker for lite krem, og tror de kan være lenge i sola fordi de har på solkrem. Da kan solkrem gi falsk beskyttelse, så ikke sats alt på solkremen. 

Les mer om hvordan du kan forebygge mot hudkreft her. 

Les også: De beste solkremene til ansiktet. 

Powered by Labrador CMS