skjønnhet

Dette craver håret ditt nå, etter en lang sommer

Guilty as charged: håret ditt har nok fått gjennomgå i sommer...

- Det er overraskende mange som ikke forstår at hår og hodebunn bør beskyttes mot dette.

Publisert

Sommeren gjør godt for både kropp og sinn, ingen tvil om det. Håret ditt derimot, får ofte gjennomgå hakket mer enn du tror om sommeren. Akkurat nå craver sannsynligvis håret ditt at du tar litt ekstra vare på det - og det kommer godt med når vi tross alt snart går mørke og kulde i møte.

Håreksperten om hva håret ditt trenger akkurat nå - og om hva mange av oss slurver med.

Les også: Ekspertenes 3 bud for sminke i sommervarmen

Agnes Midtbø er daglig leder hos Meraki Studio i Vika og har over 20 års erfaring fra frisørfaget, i tillegg til å ha jobbet med makeup for NRK.

- Hva er topp 3 ting håret vårt trenger akkurat nå, etter en lang sommer?

- Topp 3 er: klippe tupper, ta en intensiv hårkur og eventuelt tone det hvis det er blitt veldig solbleket, slår hun fast.

Gjennom sommeren er det typisk at manken din utsettes for mye av både UV, saltvann og klorvann. Midbø kan forklare at det gjerne er nettopp dette som bidrar til at håret blir tørt og sprøtt. Du har kanskje begynt å føle på det allerede? 

- Derfor er det godt med en oppfrisker når sommerferien er over, sier Midtbø.

Sol, saltvann og, vel, sommer generelt sliter gjerne på håret vårt - sjansene er store for at håret ditt craver oppmerksomhet akkurat nå.

- Kan gi større skader på sikt

De siste årene, har vi fått høre mye om særlig én feil som ekspertene er unisont enige om at de fleste av oss gjør: slurve med UV-beskyttelse for håret. Det er kanskje blitt naturlig for de aller fleste å kjøre på med solkrem og andre beskyttende tiltak i solen - men mange av oss glemmer at håret også påvirkes av UV-strålene.

- ⁠Det er overraskende mange som ikke forstår at hår og hodebunn også bør beskyttes mot sola, på lik linje som huden ellers i ansiktet og på kroppen, sier Midtbø.

- Man kan lett bli solbrent i hodebunnen om man ikke beskytter med en UV-spray for hår og/eller hodebunn, eller bruker caps eller solhatt. Ikke bare er det ubehagelig og gjør hodebunnen sår og tørr, men solskader i hodebunn kan gi langt større skader på sikt om man ikke er forsiktig, forklarer hun.

UV-beskyttelse for håret bør brukes flittig når du er ute i solen, understreker hun. 

I tillegg, bør du huske på hvordan en helt ordinær hårstrikk dessverre kan gå hardt utover håret ditt.

- Mange bruker hårstrikk flittigere gjennom sommeren, og setter opp håret i knuter og hestehaler, men dette er også med på å skade håret. Prøv å bruke klyper istedenfor, eller lage fletter, sier Midtbø.

Ikke glem lokkene selv om du nyter sommeren fullt ut. Fra backstage under OpéraSport-visningen på Copenhagen Fashion Week i februar.

Dette hjelper mot tørrhet og livløshet

Ugh, hva er vel verre? Nå som vi har bikket august, er du kanskje en av flere som føler at håret er blitt tørt og livløst. Kanskje litt klor-grønt også, eller? Og litt vel solbleket?

- ⁠Håret ditt gjennomgår mye i løpet av sommermånedene, og derfor kan det føles livløst og tørt når sommeren er ove, bekrefter Midtbø.

- Man kommer langt med å bruke riktige produkter gjennom sommeren og beskytte håret - men de aller fleste vil naturlig føle et behov for en oppfrisker når høsten kommer, og spesielt hvis fargen har falmet eller lysnet i sola, forklarer hun.

Det kan kanskje virke sånn, men det er imidlertid ikke direkte usunt at håret lysner av sola. Ønsker du begrense dette, eller beskytte håret ekstra, bør du ganske enkelt ty til solhatt, oppsøke skygge eller lignende om du skal oppholde deg i solen over lang tid.

- Bruk også gode produkter som gir godt med fukt gjennom hele sommeren. Mange sjampoer har også UV- beskyttelse! I tillegg til leave-in-serum eller leave-in-spray etter vask, tipser Midtbø.

- Hvilke gode produkter med UV-beskyttelse sverger du til? 

- Miriam Quevedo Sublime Gold Lotion, Miriam Quevedo Imperial Smoothing Shampoo og Harah Silk Therapy, trekker hun frem.

- Anbefaler også Harah 30 Second Treatment - en fantastisk hårkur man sprayer på i dusjen og som kun trenger 30 sekunder for å gi effekt. Veldig enkelt når man ikke føler man har tid til å sitte med hårkurer i over lang tid - og så blir håret veldig mykt og glatt av den. I tillegg lukter den veldig godt! tipser Midtbø.

Nøkkelord for sommeren er: fukt og UV-beskyttelse.
Agnes Midtbø trekker frem denne shampoen fra Miriam Quevedo som et godt alternativ om sommeren. Kr 460 hos Beth's Beauty.

Dette er de nye sommerrutinene dine, tipser frisøren

Som det meste annet her i livet, er det faktisk en del vi kan gjøre proaktivt for å forebygge kjipt hår. Frisøren deler gjerne en rekke tips hun selv sverger til om sommeren. Følgende kan ha innvirkning på hvordan håret ditt ser ut og føles etter en lang sommer:

- Vask alltid håret i dusjen, eller i ferskvann, etter bading i saltvann eller klor, trekker Midtbø frem.

- Bruk Miriam Quevedo Charcoal Shampoo, eller tilsvarende, for å rense håret skånsomt, og påfør deretter en god fuktighetsgivende shampoo og maske til slutt, sir hun.

- Jeg bruker også leave-in-serum eller en krem med UV beskyttelse - i håndkletørt hår, legger hun til. 

Og ekspertens beste hack for å gi håret en skikkelig boost før høsten?

- Ta en keratinbehandling med Sweeteez keratin! Keratinet vil styrke, roe ned frizz, glatte ut og reparere skadde hårstrå. Du vil føle at du får nytt hår og at håret går tilbake til en sunn og sterk tilstand med mye mer glans.

Du gjør deg selv en tjeneste om du passer på alltid å vaske håret i dusjen/ferskvann etter at du har badet i saltvann eller klorvann, tipser frisøren.

Les også: 5 très chic frisyrer som passer perfekt på stranden

Powered by Labrador CMS