kultur

Dette er utstillingen du bør få med deg nå

Hos Arne har skapt et kulturhus i Oslo som utfordrer hvordan vi opplever både kunst, kultur og samtaler.

Publisert

Har du hørt om Hos Arne? Dette er et av byens mest spennende og nytenkende kulturhus, hvis visjon er inspirert av ingen ringere enn den norske forfatteren, filosofen og fjellklatreren, Arne Næss. 

Hos Arne ligger på Grünerløkka i Oslo, nærmere bestemt Gøteborggata 27B, og omtaler seg selv som en arena for den gode samtalen.

ELLE tok en prat med husets daglige leder, Maria Katarina Michelsen for å bli bedre kjent med Hos Arne, lære mer om hva som skjer på huset, og ikke minst få vite mer om høstens spennende program.

Hva ga ideen til å starte Hos Arne, og hva skiller huset fra kulturelle tilbud som allerede eksisterer i Oslo?

– Maria: Jeg jobbet i en stiftelse som heter ANCEP, som står for Arne Næss Centre for Ecology And Philosophy, hvor de jobber med arkivere det som er igjen av Arne, for å få hans tanker og filosofi ut. Det var et veldig akademisk miljø så jeg hadde lyst til å starte noe i Arnes ånd. Jeg bestemte meg for å arrangere en dialogaften – som i dag er et av våre hovedkonsept på Hos Arne – og var på utkikk etter et sted der jeg kunne gjennomføre dette. Denne leiligheten, som i dag omtales som Hos Arne, hadde nettopp fått nye eiere, og det som begynte som en dialog om et potensielt event endte med en samtale om et langt større samarbeid, og en idé om å skape noe sammen. De hadde på dette tidspunktet ingen tydelig plan for Gøteborggata 27B, men de visste at de ville bruke lokalene til å gjøre noe bra for byen, så da jeg fortalte om mine planer og visjoner, ønsket de å ha meg meg på laget for å bygge denne nye kunst- og kulturscenen, som det nå er blitt. 

Å tilrettelegge for refleksjon

– Det som skiller Hos Arne fra aktører innen samme segment er først og fremst lokalene våre, som inviterer til en varm, vennlig og velkommen opplevelse. Det er også en arkitektonisk perle, som før var en leilighet, men som nå er tilgjengelig for folket. Det er nok en roligere atmosfære her, og man møtes rundt kunsten, dialogen og kulturen, og det innenfor veldig frie rammer. Ko-produksjonen vi gjorde av Sorte gutter gråter ikke vant Heddaprisen for Årets beste teaterforestilling rett før sommeren i år, og dette var en helt annerledes teateropplevelse, med nye stemmer og nye historier, så vi skiller oss nok ut på det at vi gir kunsten og dem som utøver den enormt med frihet, enten det er gjennom samtale, galleri eller på en scene. Huset er preget av unge kunstnere, ofte i startfasen, og innen ulike felt. Det er ofte fokus på å ha de riktige tingene på CVen og erfaring når man som kunstner skal finne en arena for å utøve sitt virke, og den plassen ønsker vi å gi dem. 

Fortell om huset; hva fylles det med, hva er deres visjon?

– Huset er i stadig forandring, men gjennomgående ønsker vi å skape en arena for nye perspektiver og refleksjon. Arne Næss mente at vi mennesker må reflektere mer, og dette ønske vi å tilrettelegge for.

Hva skjer hos dere denne høsten? Med tanke på både faste ukentlige eller månedlige arrangement, til høydepunkt som utstillinger og eventer? 

– Vi fortsetter med breathwork på mandager, veiledet av Aksel Haugland, som legger til rette for at du kan finne ro, puste, og observere dine tanker og få mulighet til å reflektere. Vi har også et kunstprogram, med månedlige kunstutstillinger. Forrige uke åpnet en ny utstilling (07.08), SVA MARGA, en gruppeutstilling med 14 kunstnere, som er en hyllest til naturen og til Arne Næss. 

Et utdrag fra utstillingen SVA MARGA, Hos Arne.

Utstillingen SVA MARGA står fra 7. august til 1. september, og består av verk fra Kachun Lay, Grete Riseng, Jenny Ueland, Jan Christensen, Marthe Kampen, Ragnhild Aarvik, Rebecca Jafari, Kristine Eikrem, Eva Hansen Sjøvold, Frida Maureen Hultberg, Kim Andreas Roland Berger, Per Øyvind Skjærvold, Johanne Nyborg, Sofie Brønner og Falk. 

– Visjonen med programmet er å gi plass til unge stemmer, og gjennom dette skape et annerledes kulturtilbud. Vi sier at Hos Arne er en arena for nye perspektiv og tanker, og det er også grunnlaget vårt når vi setter sammen programmet hos huset. Fremover vil vi også fokusere mer på dialog, og legge mer fokus på salongen, så det vil også ta større plass i vårt program utover høsten. 

– Så fremover vil vi fortsette med breathwork på mandager, i tillegg til en månedlig salong med et fast tema. Til salongen vil vi invitere seks personer som utgjør selve panelet, og så vil jeg (journ.anm, Maria, daglig leder) lede samtalen. Vi har et nytt tema for hver måned, men overordnet ønsker vi å få mer innsikt slik at vi kan hjelpe folk i Oslo og andre med å finne ut av hva de skal stemme i valget, og vil derfor gå dypere ned i aspekter som politikk, filosofi og hva som opptar oss i livet.

– Kunst er for alle

Hvordan ønsker dere at besøkende, både som bor i byen eller besøker byen, skal bruke huset? Hvordan ønsker dere å berike kulturtilbudet i Oslo?

– Vi får ofte tilbakemeldinger på atmosfæren her, at folk føler seg velkommen – det er vel egentlig det korte svaret, men det er også noe vi legger stort fokus på. Vi ønsker at folk skal føle seg velkommen hos oss, enten det er som kunstnere, observatører i salongen eller besøkende på et av våre arrangementer. For å skape dette jobber vi mye med tekst, og ønsker med dette å gjøre alt som skjer hos oss så lite avansert som mulig å forstå, også for å åpne opp for et større publikum. 

– Vi mener at kunst er for alle, men det finnes fortsatt en vei å gå for at flere skal føle seg velkommen inn i dette rommet, og det jobber vi hardt for å bidra til. Heldigvis er også dette noe vi har fått tilbakemeldinger på at vi får til. Vi ønsker også at Hos Arne skal være et rom der man kan være seg selv, uansett om du er introvert eller ekstrovert, så finnes det rom for deg. Uansett om du vil trekke deg litt unna på en konsert, kanskje sitte helt bakerst, eller sitte på første rad og synge med, så kan alle som besøker oss ta så mye eller lite plass som man ønsker. 

SVA MARGA består av verk fra består av verk fra Kachun Lay, Grete Riseng, Jenny Ueland, Jan Christensen, Marthe Kampen, Ragnhild Aarvik, Rebecca Jafari, Kristine Eikrem, Eva Hansen Sjøvold, Frida Maureen Hultberg, Kim Andreas Roland Berger, Per Øyvind Skjærvold, Johanne Nyborg, Sofie Brønner og Falk.

SVA MARGA: – Følg din vei

– Vi ønsker å engasjere byen vår, spesielt gjennom dialog, og dyrke den gode samtalen. I tråd med Arne Næss’ ånd ønsker vi å legge frem nye perspektiver som gjør at vi reflekterer mer over hvem vi er, hvor vi er og ikke minst hvor vi skal. 

– Med vår nåværende utstilling, SVA MARGA, som i sanskrit betyr å følge din vei, ønsker vi å tilrettelegge for at våre besøkende kan finne tid, ro og stillhet, og bruke kunst og inntrykk til å finne sin vei. Det merker vi også i samtaler med besøkende og det har vi lyst til å fortsette å bidra til. 

Utstillingen SVA MARGA er tilgjengelig til 1. september.

– Samtidig skal vi også fokusere mer på galleriet vårt, og kommunisere mer om kunstnerne våre. Vi jobber mest med kunstnere i startfasen, og ønsker å bidra til å løfte frem deres arbeid og hvem de er. Generelt sett ønsker vi å løfte modige stemmer, og gjøre det mindre skummelt å mene noe, tenke noe og ha sine egne meninger. 

Les mer om programmet Hos Arne her.

Powered by Labrador CMS