mote

Disse 13 trendene sverger de norske moteprofilene til akkurat nå

Slik ser høstmoten ut, ifølge de norske moteprofilene.

Og deres beste tips til hvordan style trenchen «opp», hvorfor capri er tingen, om alt som er rødt som vinen og brunt som sjokoladen, og om sneakers som uttrykksform.

Publisert Sist oppdatert

Hei, inspirasjon! For mange er høstmoten den aller gøyeste moten. Den tillater leken layering samtidig som det tross alt er deilig å pakke seg litt ekstra inn. Hvis du er som oss, og alltid går inn i høsten med en motivasjonsboost på antrekksfronten – etter en sommer med tanktops og flipflops på repeat - kan du bare lene deg tilbake og suge til deg inspirasjon fra en rekke norske profiler.

Dette er trendene moteprofilene sverger til om dagen - og flere av dem har et stylingtips eller to å dele.

Les også: Se hele kolleksjonen til Vita & Wanda x IBEN

Trench med en vri

En god trench hører høsten til. Denne sesongen har moteprofilene lagt sin elsk på de mindre klassiske variantene. Trenchkåpen skal gjerne ha en vri i form av detaljer som ekstra bredt midjebelte, skulderputer, krage eller fargeforskjeller. Ja, takk.

Moteprofil Andrea Steen er sverger til flere ulike trenchcoater denne sesongen.

- Vi har kommet til et punkt der veldig mange har en god, basic trenchcoat i klesskapet, dette har designere fått med seg - og endelig har vi begynt å tenke litt nytt. Crop, skinn, denim og print preger trenchens verden og jeg ser fram mot å se mer personlighet og variasjon i denne høstens styling av klassikeren! sier Steen.

- Personlig vil jeg style trenchcoaten "opp" med høye skinnboots, lange skjørt og myk strikk. Layers er nøkkelen til høst-moten - jeg går ofte en størrelse opp for å få plass til både skjorte og genser under, tipser hun.

Og how to be chic i din foretrukne variant av trenchen denne høsten, ifølge motefolket?

- Jeg gleder meg i hvertfall til å sippe kakao iført oversized everything, inkludert trench, med en strikket genser over skuldrene! sier Steen.

Brunt på brunt

En deilig, jordnær palett preger motebildet om dagen. Ikke bare skal det være rødt som vinen - men både sjokoladebrunt og kaffebrunt også. Gjerne lag på lag og brunt på brunt i en chic, monokrom look.

Capribuksen er ganske flatterende likevel

Flere var skeptiske i våres da det ble tydelig at capribuksen var i ferd med å gjøre solid comeback. Buksen som så ofte har blitt utskjelt for å være lite flatterende, har blitt en favoritt blant flere av moteprofilene. Det har naturlig nok ført til god demonstrasjon av utallige måter å style buksen på - og vi er overbeviste.

Moteprofil Ingrid Edvinsen tar gjerne med seg capribuksen innover i høsten.

- Jeg crusher på capribukser fordi jeg synes de er så chic og minner meg om 90-tallet. Elsker at den bringer frem det mer feminine! sier hun.

- Jeg styler den gjerne med et par heler eller ballerinasko, alt etter anledningen, tipser hun.

Midjebeltet er et must

Beltet preger motebildet om dagen, og setter stadig prikken over i-en i antrekket. Både brede belter med store spenner, fargerike belter og mer minimalistiske belter hører hjemme i årets høstgarderobe. Og du må gjerne variere snittet - ha beltet lavt på livet for en y2k feel eller utenpå blazeren for en snatched  midje.

Moteprofil Linnea Jamessen har lagt sin elsk på en elegant, horsebit-variant denne høsten.

- Dette blir mitt go-to midjebelte fordi jeg elsker både bruntonen og at den har en hestebitsmetallspenne som gir hele antrekket en klassisk touch. Et midjebelte i både sort og brunt er et must i garderoben denne høsten! mener hun.

- I denne looken ønsket å fremheve og ta igjen fargen på pologenseren og derfor ble dette beltet et perfekt assesoar til looken. Det er fra Andiata, og du får det også i sort hos Follestad - et lite høst tips, legger Jamessen til.

Bag charms er kommet for å bli

Moteukesesongen ble sparket i gang med massevis av maksimalistisk, personlig veskepynt i København i starten av august. Trenden har fortsatt ikke roet seg, og vi lar oss inspirere av den ene lekne vesken etter den andre som stadig fyller feeden.

Dressvesten er som skapt for layering

Den klassiske dressvesten er en perfekt måte å få inn et ekstra lag i høstantrekket på - enten det er for å faktisk holde varmen, eller fordi det ser chic ut. Moteprofilene velger seg både den oversizede, lange dressvesten, og den lille, innsvingede varianten som kan brukes mer som en topp.

Moteprofil og danser Ella Skorgan tar meg seg sommerens trend-crush på dressvest innover i høsten.

- Jeg elsker et mer maskulint, boksete plagg med en feminin styling. I sommer brukte jeg derfor mye bikinitopper og bralettes under dressvesten, men til høsten går jeg for varmere layering-varianter som turlenecks eller store t-skjorter under vesten. Gjerne med en oversized blazer eller trenchcoat over! tipser Skorgan.

Racerjakken trenger du ikke overtenke

Skinnjakken er en evig klassiker som trolig alltid vil ha en finger med i høst-spillet. Denne sesongen er det flere som crusher på den mer racing-aktige skinnjakken, med fargerike eller sporty detaljer. En fin måte å gi en enkel look litt ekstra karakter. Går du for en oversized variant av skinnjakken, er det også enkelt å  finne plass til et par varme og komfortable lag under.

Mote- og beautyprofil Victoria Sharp har et par killer racing-jakker parat i høstgarderoben.

-  Jeg crusher mest på racing-skinnjakkene fordi de ofte har skikkelig fin struktur over skuldrene. Det piffer fort et basic antrekk til noe litt mer interessant - både på grunn av skinnet, mønstrene og fargene. Man finner de best vintage, så skinnet har eldes  litt. I tillegg til at de blir mye mer unike! sier Sharp.

- Og så trenger man ikke å overtenke det - de er kjempefine til jeans, boots og sneakers, slår hun fast.

Burgunder er sesongens store vinner

Dette har vi sagt før - høstens fargepalett er ganske så tydelig. Særlig burgunder og vinrødt er skikkelig hot om dagen. En skikkelig deilig høstfarge! Sosiale medier flommer over av alt fra burgunder detaljer som vesker, sko og belter, til monokrome antrekk med burgunder fra topp til tå. Ja, takk begge deler.

Moteprofil Mikaela Centerwall er helt med på en høst i burgunder.

- Jeg crusher på burgunder fordi den representerer noe som er kraftfullt feminint samtidig som det er en farge som symboliserer eleganse for meg, forteller hun.

- I høst styler jeg mine klassiske pieces i denne fargen - og bytter gjerne ut noen av mine svarte, grå, beige og hvite pieces med noe i burgunder. For eksempel capes, heels og vesker! tipser Centerwall.

Denim on denim

Denim har stått støtt i sentrum av motebildet i flere sesonger nå. Ikke bare er denim "for alle" og kan enkelt styles på utallige måter, men denim-on-denim, også famøst kalt for "the canadian tuxedo", er nærmest blitt en moteklassiker.

Moteprofil og stylist Sofie Fevang går gjerne i heldenimantrekk.

- Hva er det ikke å digge med dobbel denim?! spør hun.

- Jeg styler som regel looken med en pop of color, og så må jeg kanskje adde noe ull. Elsker alpakka-sjalet mitt fra Aurora Verksted! tipser Fevang.

Pikéskjorten passer til alt

...og det skulle man kanskje ikke tro. Den noe "typete" skjorten er skikkelig i vinden om dagen, og store moteprofiler som Janka Polliani, Marianne Theodorsen og en drøss andre styler ofte den sporty-men-preppy skjorten til alt fra jeans, skjørt, capribukser og cargobukser, og under dressjakker og til et par søte hæler. Og helst en anelse oversize.

Tid for sneakers

Høsten er kanskje typisk forbundet med loafers, boots eller noe i gaten mokkasiner (og gnagsår, med andre ord) - men etter at den ene trend-sneakersen etter den andre har gjort seg gjeldende de forrige sesongene, er det tydelig at sneakeren krever sin plass denne høsten. 

Enten du er team Adidas Gazelle eller Samba, sverger til Nike Air Force, kjører Miu Mius eksklusive, semskede drøm, eller har begynt å crushe på Puma Speedcat, kan du trygt leke deg med sneakers til høstens mange antrekk.

Moteprofil Anna Rasmia er så here for it.

- Min obsession med sko har alltid vært stor, alt fra heler til loafers - men det er noe helt spesielt med sneakers. Jeg føler de gir meg muligheten til å vise frem min stil og personlighet gjennom mote på en unik og kreativ måte - sko er ikke «bare» sko, det er en måte å uttrykke seg på, mener Rasmia.

Hun benytter gjerne sjansen til å skape kontrast i antrekkene sine med nettopp sneakers.

- Jeg har alltid likt å mikse klassiske plagg med sneakers. Det stammer way back fra de yngre dagene mine, hvor jeg aldri droppet sneakers uansett hvor søt kjolen jeg hadde på meg var. Det er noe jeg har tatt med meg videre - og denne høsten vil du se meg mest i lange kjørt og digge kasjmirgensere sammen med kule sneakers for å løfte antrekket. Jeg er jo også en corporate girlie, så du kan se meg mikse dressbukser og sneakers ganske ofte. Jeg digger kontrasten!

- Favorittpar? Et skikkelig vanskelig spørsmål, men jeg er en jente som har gått med Nike Cortez og Air Force siden jeg var tenåring, så disse to vil alltid ha en spesiell plass i sneaker-hjertet. Ellers elsker jeg den klassiske Handball modellen fra Adidas i tillegg til mine grønne Sambas - de er så lekre og unike! deler Rasmia.

Fifty shades

En annen trendfarge for sesongen er grå - og med grått kan man lage den ultimate, monokrome looken. En ekte "groutfit" står øverst på ønskelista denne høsten.

Marie Reierth, moteprofil og fotograf, inspirerer i grå antrekk om dagen.

- Grått er egentlig en farge jeg har kledd meg en del i de siste sesongene, og spesielt mye på høst og vinter. Det føles så enkelt å style med ulike nyanser, og fargene kan matches med alt jeg har i klesskapet, beskriver hun.

- Lag på lag er jo en sikker vinner ved sesongskifte - jeg kommer til å style grått til både hverdags og til dress-ups denne sesongen! Syntes det er lekkert å kombinere med spesielt svart, noe jeg allerede bruker mye til ulike anledninger, deler Reierth.

Les også: Fem fine grå kardigans. 

Den semskede vesken

Kanskje i takt med at motebildets trendpalett har blitt såpass jordfarget - med alt det brune og rødlige - er det også slik at vi har fått øynene opp for semskede skinnvesker på ny. Hva er vel mer tidløst enn en moccabrun eller kamelfarget veske i semsket skinn? Lite, i alle fall ikke akkurat nå. 

Les også: En semsket skinnjakke er en sikker investering denne høsten. 

Moteprofilene sikrer seg semskede bruktkupp i fleng - og luksusmerker som Miu Miu, Prada og The Row har heller ikke vært sene med å droppe sine fantastiske, semskede pieces.

Les også: Det gjennomsiktige skjørtet stylet på 8 måter

Powered by Labrador CMS