kultur

Disse 3 utstillingene må du sjekke ut i Oslo i helgen

Wildflowers av Cathrine Wessel ser du på Buer Gallery fram til 30. juni.

Labert sommervær er tross alt en perfekt mulighet til å få seg litt kulturelt påfyll.

Publisert Sist oppdatert

Vi var bortskjemte med en lengre periode hvor det ikke var vits i å sjekke værmeldingen engang , men nå viser værvarslet stadig vekslende vær og temperaturer på den lavere delen av sommer-skalaen. Men deilige sommerdager kan vi ha likevel! 

Vi slår et slag for å knyte en strikkegenser rundt skuldrene, ta med en digg takeaway-kaffe i hånden, og sette kursen mot et par spennende utstillinger. For eksempel disse tre - ikke noe du vil gå glipp av.

Cathrine Wessel med Wildflowers på Buer Gallery

Hoffsveien 40B, Skøyen.

Cathrine Wessel er et kjent navn for mange i fotografiverdenen, og har skutt mange spennende kampanjer og prosjekter. Forrige uke åpnet hun fotoutstillingen Wildflowers - A Coming of Age Story på galleriet Buer - en dokumentarisk utstilling som er langt mer enn et bildeutvalg.

– Jeg har arbeidet i åtte år med utstillingen «Wildflowers», som både er et kunstprosjekt og et forskningsprosjekt på puberteten, der jeg har dokumentert en gutt, Mathias, og hans skiftende vennegjeng gjennom alle tenårene fra 13 til 20 år, forteller Wessel.

– Jeg er opptatt av puberteten og hvilken fysisk belastning og utfordrende tid dette er for de unge, der de fra 13-20 år skal tåle en hormonell eksplosjon hver dag. Det er ingen tid gjennom vårt lange liv hvor vi vokser fortere, føler mer og er mer i hormonell ubalanse, beskriver hun.

Wessel deler at hun interesserer seg for både det fysiske og det emosjonelle ved tenårene, og at hun har observert hvordan koronapandemien påvirket akkurat dette.

– Covid ble en stor belastning for de unge, da de mistet den fysiske leken og samværet med venner. Huden er vårt største organ og gir oss viktig informasjon. Det å sitte forran skjermer og kun være i en virtuell verden er veldig uheldig, spesilt i en fase av livet der du vokser veldig fort, som i puberteten, sier Wessel.

Les også: Slik blir festivalsommeren. 

Foto: Cathrine Wessel, "Wildflowers - A Coming of Age Story"

Hovedpersonen i prosjektet er hennes egen nevø, og hans skiftende vennegjeng. Wessel forteller at både han og venner ble vante til å bli observert av henne, slik at hun kunne arbeide som en slags flue på veggen.

– Det har vært et bevisst valg å bruke lengre tid nettop for å utrykke den fysiske forandringen som skjer gjennom alle tenårene og hvor fort alt forandrer seg. I det jeg startet prosjektet, visste jeg viktigheten av å gi prosjektet plass - og dessuten liker jeg å bruke tid med personlige- og fordypningsprosjekter, deler Wessel, som har skutt bildene analogt.

– Jeg har valgt å blande både det klassiske portrettet med det naturlige og spontane dokumentariske, for å utrykke best den individuelle og den samlede historien av en ungdomsgjeng i sine mest intense transformelle år, beskriver hun.

Mark Rothko: Malerier på papir på Nasjonalmuseet

Brynjulf Bulls plass 3, Aker Brygge

Mange har gledet seg til denne utstillingen siden de oransje plakatene dukket opp på flere av busstoppene i Oslo i våres. 

"Mark Rothkos fargesterke og skimrende malerier revitaliserte den abstrakte kunsten, og gjorde han til en av de viktigste kunstnerne i det forrige århundre. Med nærmere 80 arbeider er utstillingen i Nasjonalmuseet den første store presentasjonen av Rothko i Norden", beskriver Nasjonalmuseet.

Rothko ble mest kjent for sine ruvende, abstrakte malerier på store lerret - mindre kjent er det at han også malte omtrent 1000 verk på papir. Disse utfordrer etablerte forestillinger om hva som er maleri og ikke, og viser en side ved Rothkos kunst som først nylig har fått mer oppmerksomhet. Motivene spenner fra landskap, portretter og surrealistiske prosjekter til hans velkjente, rektangulære fargefelt.

Han mente at abstrakt kunst handlet om menneskelige følelser, og en eller annen gang før han tok sitt eget liv i 1970, skal han ha sagt: 

– I am interested only in expressing basic human emotions – tragedy, ecstasy, doom ...

Utstillingen er organisert av National Gallery of Art i Washington i samarbeid med Nasjonalmuseet, og står til og med 22. september.

Maia Urstad: Do You Hear That Whistling Sound?

Wergelandsveien 17, Pilestredet

For mange er det et must å sparke i gang høsten med Høstutstillingen på Kunstnernes hus - men du går trolig glipp av noe om du lar det gå såpass lenge til neste besøk. Akkurat nå frister Maria Urstads utstilling Do You Hear That Whistling Sound? som inviterer inn til et lydlandskap som skal være både kjent og ukjent.  For kunstneren er lydene som omgir oss i hverdagen – både menneskeskapte og elektroniske - tidsmarkører i vår kollektive lydhistorie. Urstad oppfordrer til å, gjennom en vertikal reise i de akustiske lagene i vårt lydunivers, reflektere over den teknologiske utviklingen og de lydlige sporene og avtrykkene vi etterlater oss. 

– Dagligdagse lyder fra betalingsterminalen i butikken, fra høyttalerinformasjon på togstasjoner eller fra navigasjonsassistenter og robotstøvsugere, omdannes gjennom Urstad bearbeiding til poetiske forbindelseslinjer på tvers av rom og tid, beskriver Kunstnernes hus.

Taxiradioer i Buenos Aires, bønnerop i Ramallah, gateprotester i Santiago de Chile, vind på vestlandske øyer, Oslo-trikken – Urstad har har gjennom en årrekke samlet inn lyder fra et bredt lydregister, og fra over hele verden.

Utstillingen står til 4. august.

Foto: Uli Holz, Maria Urstad på Kunstnernes Hus

Les også: Slik blir årets Oslo Runway

Powered by Labrador CMS