kultur

Disse bøkene leser vi nå

Høst = leseglede. Disse bøkene er vi obsessed med akkurat nå.

5 bøker det er verdt å klikke rett hjem.

Publisert Sist oppdatert

Høsten er så avgjort den perfekte tiden på året til å dykke inn i gode bøker (ok, finnes det en dårlig tid på året for dette?). For hva er vel mer stemning enn fyr i peisen, en hel horde stearinlys, og en kopp te eller et glass rødvin for hånden mens mørket senker seg utenfor? 

I ELLE-redaksjonen kobler vi mer enn gjerne av med en god bok. Disse 5 er vi obsessed med akkurat nå.

Les også: Er 'Nobody Wants This' basert på en sann historie?

- Innviklet om sorg, kjærlighet, lyst, lidenskap

Det ser ut til at boken Intermezzo av Sally Rooney er på en ny trendbølge om dagen. Det er ikke altfor lenge siden den kom ut - men nå for tiden synes den å være overalt i feeden vår. 

Denne såre, vakre og litt tunge boken handler om brødreparet Ivan og Peter, som har et komplisert forhold til hverandre, både fra oppveksten og i kjølevannet av farens nylige bortgang. De er som natt og dag å regne; den yngste en småklein men suksessfull sjakkspiller, den eldre en suksessfull, velstående advokat. De lever vidt forskjellige liv, men har på hver sin kant relasjoner som etter hvert blir skikkelig kompliserte. Peter elsker to kvinner, samtidig, som vet om hverandre. Ivan opplever ekte kjærlighet for første gang - med en mye eldre, skilt kvinne. Midt i sterk sorg, viser dette følelseskaoset seg å bli "a chance to find out how much one life might hold inside itself without breaking".

Intermezzo av Sally Rooney, kr 229 hos Norli (annonselenke)

Les også: Erotiske bøker? Ja. Ja, takk.

- Trekker deg inn

Hvis du har lest og likt Cleopatra and Frankenstein av samme forfatter, kommer du til å kjenne igjen den lette, men innholdsrike fortellerstilen. Også denne gangen har Coco Mellors skrevet en sjarmerende bok som trekker deg inn, og som lar seg sluke.

I Blue Sisters møter vi en søskenflokk som er blitt redusert fra fire til tre - og som, nettopp derfor, lever vidt forskjellige liv på hver sin kant av verden. På hver sin måte, forsøker de å deale med tapet og oppveksten som både knytter dem sammen og skiller dem. I tillegg til alle andre problemer og hemmeligheter de går og bærer på - og som ikke kan annet enn å boble opp til overflaten.

Blue Sisters av Coco Mellors, kr 229 hos Norli (annonselenke)

- Den nye Call Me By Your Name

Kanskje. Det er bare en måte å si at du antageligvis kommer til å elske denne boken på.

Swimming In The Dark av Tomasz Jedrowski forteller en klassisk kjærlighetshistorie om Janusz og Ludwik som forelsker seg på sommerleir. Som rake motsetningene av hverandre, har de en befriende, magisk sommer - men hverdagen i Warszawa er uunngåelig. Da får de straks kjenne på alle kreftene som drar dem i ulike retninger, krefter som både kommer fra inni dem selv og fra samfunnets politiske realitet.

Swimming In The Dark av Tomas Jedrowski, kr 169 hos Norli (annonselenke)

Les også: 5 bøker om selvutvikling du ikke vil angre på at du leser nå

- Full gåsehud i høstmørket garantert

Akkurat i tide til Halloween? Denne boken kommer garantert til å gi deg full ståpels hver mørke høstkveld fremover, mens løvet rasler i vinden utenfor. Skrekk-mysteriet Lukk, lukk og lås fra islandske Yrsa Sigurdardottir er perfekt for alle som elsker den følelsen.

Boken, som den første i en kvartett, starter med at en nabo bryter seg inn hos en familie ingen har sett på dagevis, i avsidesliggende Hvalfjördur.  Synet som møter ham, får ham til å flykte. Det viser seg raskt at familien huset hemmeligheter som aldri skulle se dagens lys. Og etterforskeren Tyr, den unge politibetjenten Karó og rettsmedisineren Idunn blir nødt til å konfrontere sine egne demoner for å finne ut av hvilken djevel de har å gjøre med. 

Lukk, lukk og lås av Yrsa Sigurdardottir, kr 229 hos Norli (annonselenke)

- Du har ikke lest noe som dette på lenge

Stakkar av Matias Faldbakken er mildt sagt noe for seg selv. Både morsom og grusom, og egentlig helt utrolig, samtidig som den midt oppi galskapen tilbyr mye å kjenne seg igjen i. Og så er den så ufattelig godt skrevet. Om utstøtelse, ensomhet, begjær og omsorg - og mer.

Her kan man ikke si for mye, av frykt for å ødelegge leseropplevelsen av en handling som egentlig går litt over stokk og stein. Bokstavelig talt.

Det er forresten bare å sette i gang med resten av Faldbakkens verker også! Du vil ikke angre.

Stakkar av Matias Faldbakken, kr 209 hos Norli (annonselenke)

Les også: Dette er filmen vi skal se i kveld!

Powered by Labrador CMS