En hage av drømmer i Venezia

Foto: Hermes

The garden of Eden er helt lukket for allmuen, men ELLE fikk et helt unikt besøk i denne vakre hemmelige hagen bak de røde murene og den knirkende, gamle porten som nå har fått sin egen duft på flaske. ​

Publisert Sist oppdatert

The Garden of Eden Venezia: Venezia er en av verdens vakreste byer med kjente landemerker som Markusplassen, Dogepalasset, Sukkenes bro, Rialtobroen og ikke minst karnevalet, kanalene, arkitekturen og historien. Men helt bortgjemt og skjult for både fastboende og de mange turistene ligger en av verdens mest eksklusive hager.

Engelsk hage i Venezia

Vi blir hentet av en vanntaxi på Gritti hotel og kjørt til Guidecca Island, som er mest kjent for fengselet. Vi går langs kanalen og alt vi ser er bare et rødt murgjerde. Så kommer vi til den lille treporten og blir sluppet inn i den store engelske hagen, som skjuler seg i Italia.

Christine Nagel er parfymøren til Hermès og utvikler duftene til det ikoniske franske motehuset. Da hun skulle lage årets duft visste hun at hun måtte finne den riktige hagen, men ikke hvor vanskelig det skulle bli å komme inn i den.

Uoppnåelig

At hagen var så uoppnåelig, gjorde den bare mer interessant for Nagel som til slutt fikk lov til å entre den.

– Jeg begynte, som vi alle gjør, å lete på internett. Jeg googlet og fant til slutt noe om denne spennende historiske hagen i Venezia, som ingen får komme inn i, forteller Nagel.

Og ut fra den hemmelige hagen har hun kreert en dagdrøm av en duft med noter av luftige blomster. Den er som en blomsterbris mellom drøm og virkelighet med hvit musk og tre. Magnolia, blomstrende grønne planter, Madonnaliljer, skog, røtter og havsalt jord.

The garden of Eden Venezia

The garden of Eden er et passende navn på denne hemmelige hagen, men det har ingenting med Edens hage å gjøre. Den er oppkalt etter briten Frederic Eden, som fikk hagen laget i 1884 og eide den i mange år.

– Jeg dro dit og ble helt forelsket. Jeg visste med en gang at dette var den riktige hagen og jeg ble så inspirert.

Fra 1927 ble den eid av prinsesse Aspasia Manos av Hellas og datteren hennes, dronning Alexandra av Jugoslavia. Mellom 1979 og 2000 var det den østeriske kunstneren og arkitekten Friedensreich Hundertwasser som eide hagen og han lot den vokse helt fritt. Nå besittes den av Hundertwasser Foundation og ingen får komme inn i den. Hagen er omtalt i Jean Cocteaus dikt «Souvenir d’un soir d’automne au jardin Eden» og i Gabriele DÀnnunzios bok The Flame.

Da de åpnet den for internasjonal presse i forbindelse med lanseringen av Un Jardin sur la Lagune, fikk vi fortalt at det er en munk som steller hagen og at da porten ble lukket etter oss, var den lukket for alltid.

Hermès

Hvert år har Hermès et tema de jobber ut ifra og i 2019 er det drømmer.

Un Jardin sur la Lagune uttrykker en drømmeaktig dimensjon; drømmen om en engelskmann som var helt besatt av hager og Venezia.

Drømmen om en hage i Venezia som vokste seg frodig tross den salte jorden. Og drømmen til Christine Nagel, som ble trukket mot den mystiske hagens historie og hennes italienske røtter, og som har tolket den på nesten magisk vis slik at også du kan få en liten bit av the garden of Eden.

Selv om du aldri kommer til å få oppleve den med øynene, kan du i aller høyeste grad oppleve den gjennom duften.

Det er ikke en drømmehage, det er en hage av drømmer.

Vi gjør oppmerksom på at Hermès betalte reise og opphold i Venezia.

Powered by Labrador CMS