Alt du trenger vite om eksfoliering av huden din!
Hva slags type eksfoliering passer for din hud og hvor ofte bør du egentlig skrubbe og peele huden din? Les vår nye hudspalte med Skincity her!
Eksfoliering:
I annonsesamarbeid med Skincity
Vi er så stolte over vår nye hudspalte her på ELLE.no, som vi har i samarbeid med Skincity, som er en online hudpleieklinikk.
I denne spalten gir vi deg alt du trenger å vite om hud og hudhelse – presentert av Skincitys egne hudterapeuter.
Fikk du med deg spalten om tørr vinterhud? - Les den her!
Neste tema ut er eksfoliering:
I denne spalten har vi stilt Skincitys hudterapeut Sunniva Grane alle spørsmålene vi har rundt eksfoliering – og med disse gode rådene er du garantert en renere, penere og – ikke minst – mer glødende vinterhud!
Alt du trenger vite om eksfoliering
Hvilke ulike typer eksfoliering finnes og hva er forskjellen på disse?
– Vi skiller mellom det vi kaller fysisk eksfoliering, som er peeling-produkter som fysisk løser opp i gamle hudceller som ligger på hudoverflaten, og kjemisk eksfoliering, som handler om at ulike ingredienser i peeling-produktet både løser opp bindingene mellom de gamle hudcellene på hudoverflaten, og setter fart på cellefornyelsen for å få de til å falle av raskere. Effekten av en fysisk eksfoliering skjer altså der og da, mens den kjemiske eksfolieringen skjer over tid.
Hvilke syrer passer hvilke hudtyper?
En skrubb med små korn som masseres over huden, er et eksempel på en fysisk eksfoliering, og selv om denne type peeling har vært populær i lang tid grunnet den umiddelbare følelsen av mykere hud, har kjemiske peeling-produkter blitt mer populære den siste tiden. De kjemisk-peelende-ingrediensene kan være tilsatt i en toner, i et serum eller i en ansiktsmaske – og brukes gjerne over lengre tid for å oppnå den peelende effekten. Dette gjør at de kan være mildere mot huden, og også brukes av en typisk sensitiv hud. De typiske skrubbene kan derimot være svært røffe mot huden og kan til og med skape små rifter på tynn hud eller hud med kviser.
De mest brukte syregruppene innen hudpleie er AHA-syrer, PHA-syrer og BHA-syrer.
PHA-syrer er milde syrer som beveger seg saktere inn i huden, og som dermed fokuserer mer på å binde fuktighet enn å direkte eksfoliere huden. Dette gjør PHA-syre perfekt for en sensitiv eller tørr hud, eller for deg med rosacea eller eksem.
Hvor ofte bør man eksfoliere huden?
BHA-syre eller salisylsyre som det heter på norsk, er kanskje den mest populære syren for tiden. Dette er syren for deg med en fetere hud, eller for deg med kviser og hudormer. Den trenger ned i porene og løser opp talg, samtidig som den jobber antiinflammatorisk, noe som behandler eksisterende kviser og forebygger nye.
Det finnes også leave on-produkter som kan brukes hver dag etter tilvenning, som Bioclear Face Lotion fra Jan Marini!
Hva med til kroppen? Finnes det ulike typer eksfoliering der også?
AHA/PHA Clear Skin Body Resurfacer fra SKINCITY skincare er en lett gele-krem som aktivt behandler ujevn hudtone, tørrhet og andre aldringstegn på kroppen og 2% BHA Body Smoothing Spot Exfoliant fra Paula’s Choice er en effektiv bodylotion laget spesielt for å behandle kviser og urenheter på kroppen.
– Huden på kroppen er ofte tykkere og grovere enn huden i ansiktet, og kan derfor tolerere mer kraftfulle skrubber. Har man en typisk ru og tørr hud på kroppen, er ofte den ideelle kombinasjonen å bruke både en fysisk eksfoliering for å virkelig få opp sirkulasjonen og få bort de gamle hudcellene. Deretter kan du legge til en kjemisk eksfoliering som er mer rettet mot det man ønsker å behandle. Har man for eksempel kviser på rygg og bryst, kan det være fint å legge til et kroppsprodukt med BHA-syre på disse områdene. Og sliter man med nupper (keratosis pilaris) på overarmer og lår, er et kroppsprodukt med AHA-syrer perfekt å påføre der!
Det finnes også ulike styrker når det kommer til peeling. Kan man bruke sterkere saker hjemme, eller bør man gjøre det i salong. Og hva gjør disse sterke syrene egentlig med huden din?