livsstil

Ekspertens tips: - Det er høsten som er den store datingsesongen

Disse tipsene kommer godt med når du skal på dates i høst.

15 kjappe fra eksperten for bedre dates i høst.

Publisert Sist oppdatert

Dating – så gøy, og så vanskelig. Innimellom er dating såpass frustrerende at det er til å miste troen på hele menneskeheten av, innimellom er det så spennende at man nærmest får et ekstra gir å kjøre på.

Kanskje nettopp derfor, er det mange som fristes til å ta sats og slenge seg inn i dating-verdenen igjen nå som høsten er her. En sommer med frihet og moro er bak oss – hvorfor ikke bruke den mørkere, kaldere halvdelen av året på å utforske både deg selv og andre?

Datingcoach Ane Hagen deler 15 uvurderlige tips for bedre dating i høst.

Les også: 9 self-care hacks som gjør høsten lettere.

Nye metoder for dating

Ane Hagen er både personlig matchmaker og datingrådgiver i Ekte relasjoner,  kursholder i Matchmakingakademiet og Matchmakingansvarlig i Matchme.no. Hun har sett det meste, med andre ord. 

Og i motsetning til hva man kanskje skulle tro, takket være begreper som både "hot girl summer" og den gode, gamle "sommerflørten", er det faktisk høsten som er høysesong for dating.

- Mens det i sommermånedene er stille som bare det på datingsidene, bugner det vanligvis over av nye profiler og gamle, nyaktiverte profiler om høsten, bekrefter hun. 

Derimot er hun rask med å peke på unntaket:

- Vanligvis. For i år er det veeeldig stille. Aldri før har flere single slettet appene enn i år, og nye metoder for å treffe noen ettertraktet! sier Hagen.

Dette sier noe om tingenes tilstand akkurat nå - og bruk det til din fordel.

- Hvis man planlegger å plukke opp igjen dating i høst, hva er dine tre beste tips?

-  Bli modig nok til å ta kontakt med potensielle dater i det virkelige liv, slår hun fast.

Ikke at det er bare-bare. Heldigvis har Hagen flere tips dersom det å spasere rett bort til crushet ikke er et alternativ.

Flere og flere sletter datingappene om dagen, mener datingcoach Ane Hagen.

- Eller så kan du melde deg inn i alternativene til de tradisjonelle datingsidene eller appene, for de tilbyr en annen type connection. Matchmakingselskaper eller datingsider hvor du introduseres direkte til single via online introduksjoner eller introduksjoner i virkeligheten er skikkelig hot i år, forteller hun.

- Tilsvarende er det å benytte seg av venner og kjente til å bli introdusert til potensielle partnere. Disse tre alternativene er mine beste tips for å komme seg på spennende, men også potensielt bedre dater denne høsten, sier Hagen.

- Mange blir veldig nervøse før første date. Hva er dine beste tips for å roe seg ned?

- Fortell deg selv at den tyvende personen du skal møte i høst er den personen som er rett for deg, og at du må komme deg gjennom 19 dater med andre mennesker før du får mulighet til å treffe denne personen. Da er det lettere for deg å legge vekk det håpet som mange har om at den neste personen de skal møte er den rette - ofte i håp om å slippe å date noe mer, fordi de synes dating egentlig er slitsomt, forteller Hagen.

Ikke gjør dating så komplisert

Hun understreker også viktigheten av å finne en måte å date eller treffe nye mennesker på som gjør at du selv synes det er spennende og engasjerende. 

- Ved å gå vekk fra tanken om at man dater for å finne den rette, blir ofte dating mye mer gøy, underholdende og lærerikt.  For mange av mine kunder hjelper det å tenke at hvert menneske man møter åpner nye dører når det kommer til eksempelvis karriere eller nye interesser, forteller hun.

Ifølge Hagen, kan det også være fint å starte med mer sosiale dates istedenfor å sitte å stirre på hverandre over en treretters. 

- Sammen med flere blir det ofte også mindre kleint og forventningsfullt, legger hun til.

- Hvordan merker man egentlig at man "er en match"? Hvilke tegn bør man se etter?

- En ting som jeg er blitt veldig bevisst på, både ved å se på de kundene jeg har hjulpet inn i fantastiske relasjoner, men også på min egen relasjon, er at fyrverkeri og sommerfugler aldri er et bra tegn. "Hyggelig" er bra! At man trives i hverandres selskap, ler mye og føler seg vel er tegn på at her er det noe man skal se videre på, svarer Hagen.

Og så gjelder det å ikke overkomplisere ting.

- Når man så fortsetter og treffes og innser at man vil treffes mer og mer, og trives mer og mer med hverandre, så har man nok funnet den rette, sier hun.

- Han som du falt for på utestedet, som kysset deg lidenskapelig og som vekker "DET" i deg som du har savnet, blir svært sjeldent den trygge havnen du skal fortøye skipet ditt i. Han som er hyggelig og fin, oppmerksom og høflig, og som du liker bedre og bedre, er han du bør satse på, slår Hagen fast.

Tenk alternativt rundt dating

Først og fremst, mener Hagen at vi må lære oss å tenke nytt om dating.

- Single må bli flinkere til å tenke alternativt rundt dater, og ha sosiale dater sammen med andre for å fjerne seg litt fra den amerikanske datingkulturen - som vi må være ærlige om at ikke passer helt til den vanlige nordmann. Vi trives ikke så godt med noe som er stivt og påtatt, og har mye større sjanse for faktisk å bli tiltrukket når vi ser mennesker for den de er, fremfor det de fremstiller seg som, påpeker hun.

- Har du noen forslag til noen fine, høstlige dates? 

- Høsten er tiden for medbrakt kakao med krem i parken! Eller hva med en kunstutstilling hvor man kan la fantasien slippe løs og diskutere det man ser og opplever. Kanskje gjerne når det er en eller annen galleriåpning hvor man i tillegg til å se spennende kunst kan nyte litt gratis drikke og snacks - det er aldri feil med en date hvor man slipper å grue seg til hvem som skal ta regningen på slutten av daten, tipser hun.

- Før man går i gang med en eventuell "datinghøst", hvilke spørsmål bør man stille seg selv, og hvorfor?

- Hva er målet ditt med datingen? Alt for mange hiver seg ut i dating uten å egentlig vite hva det er de ønsker seg. Altså: er du ute etter flørt og moro, eller er du ute etter seksuelle opplevelser eller one night stands? Er du ute etter en kjæreste, en som du kan henge med i ny og ne, eller en livspartner? spør Hagen.

- Og hva slags relasjon er du ute etter i den kategorien du lander på, og hvilke krav og ønsker har du for denne relasjonen? Hva er viktig for deg for at du skal være komfortabel og trygg? Det er utrolig viktig å ha en samtale med seg selv, slik at du også vet hva du skal formidle til de du møter. Da bidrar du til en sunnere datingkultur med mindre misforståelser og mindre såre følelser og skuffelser, forklarer Hagen.

Les også: Vanskelig å finne den rette? Grunnen kan være enkel, og du bør se mot stjernene for å få svar

Powered by Labrador CMS