3 jenter som har gjort smarte pengevalg

En gründer, en supersparer og en eiendomsflipper. La deg inspirere av hvordan disse damene har forvaltet pengene sine på rått vis.

Publisert Sist oppdatert

Gründeren

Hvorfor valgte du å starte et eget klesmerke?

Navn: Julie Josephine Blystad
Alder: 31 år
Utdanning: Mastergrad i business og finance
Yrke: Founder og daglig leder av Julie Josephine
Smart pengevalg: Brukte alle pengene hun hadde spart opp i aksjefond til å starte klesmerket Julie Josephine.

Jeg har alltid vært veldig interessert i mote, snitt og stoffer, og vært veldig opptatt av å velge plagg som sitter fint på hele dagen. Den verste følelsen for meg, er når man tar på seg noe på morgenen og det ender opp med å se slaskete og ufresht ut på ettermiddagen. Jeg studerte økonomi og finans, da dette var et naturlig valg å ta på den tiden jeg skulle velge studie. Etter studiene endte jeg opp litt tilfeldig i et konsulent selskap som heter PwC som revisor. Jeg forstod raskt at jeg var ganske feil plassert. Jeg hadde helt andre interesser, og masse ideer i hodet og særlig én idé jeg tenkte mye på da jeg satt der: Starte eget klesmerke. Ideen begynte egentlig med den evige jakten på den perfekte hvite t-skjorten. En t-skjorte som hadde et stoff som ikke var for tynt, ikke for tykt og hadde et snitt som satt fint på, både i halsen, armen og midjen. Jeg var overbevist om at jeg kunne lage den” perfekte t-skjorte” enhver kvinne ville ha i skapet.

Etter to veldig lærerike år i PwC, måtte jeg til slutt hoppe på ideen jeg hadde grublet på så lenge. Jeg så hvor mange timer man brukte på jobben, og da SKAL man gjøre noe man liker. Jeg ville gjøre noe jeg brant for. Noe jeg hadde skikkelig troa på. Jeg visste at det var litt nå eller aldri i forhold til hvor man var i livet. Før jeg satte i gang, var jeg med å starte konseptbutikken YME. Her fikk jeg god erfaring på det å drive butikk, ”do's and don'ts” på det og drive en business, og ikke minst hva det var behov for i markedet. Jeg satt i gang med mye research, pratet med folk i bransjen og begynte så smått å sette sammen selskapet mitt Julie Josephine. Dette skulle bli et klesmerke som hadde hovedfokus på å skape de beste baseplaggene for kvinner. Julie Josephine sin første kolleksjon ble lansert mai 2016.

Hva slags spareplan hadde du i forkant av oppstarten?

Jeg har vært heldig og fått mange gode råd og hjelp fra foreldrene mine i forhold til sparing i oppveksten. Jeg hadde derfor en aksjeportefølje fra tidlig alder, der jeg har investert i aksjer i ulike bransjer. Da jeg skulle starte mitt eget, hadde jeg derfor egenkapitalen på plass.

Aksjeporteføljen er noe jeg har har jobbet med over mange år. Jeg har alltid fått høre at man skal sjelden ha for mye penger i banken, hvis man ser på den lave renten kontra inflasjonsraten. Det kan fort gå i minus om man gjør et regnestykket på det, langsiktig. Så å sette sparepenger i et trygt fond eller i en differensiert aksjeportefølje, kan absolutt lønne seg om ikke alt går galt. Jeg kan si at avkastningen på min portefølje har slått renten i banken.

På hvilken måte har Julie Josephine Essentials vært en god investering?

”De” sier at man skal gi et nyoppstartet selskap fem år før man kan forvente å ha en positiv bunnlinje. Jeg er i mitt andre år med aktiv drift, og ser tydelig at ballen begynner å rulle i riktig retning. Når det er sagt er Julie Josephine i vekst, der alt man tjener per dags dato går direkte tilbake til selskapet for å kjøpe varer, investere i effektive systemer og ikke minst i flinke folk. Foreløpig vil jeg si at Julie Josephine har vært en god investering på den måten at jeg jobber med noe jeg elsker. Det setter jeg veldig høyt. Jeg føler jeg er med på å skape og utvikle noe, skape arbeidsplasser og ikke minst utvikle et brand som folk faktisk vil gå i. Det er gøy!

Hvordan har bakgrunnen din som økonom med en master i finans hjulpet deg som gründer?

Å starte egen bedrift skal ikke undervurderes, spesielt ikke økonomi og business-aspektet rundt det å starte noe eget. Jeg ser at det å kunne lese et regnskap, ha kontroll på utgifter og inntekter er helt essensielt for å lykkes. Min utdannelse og ikke minst tidligere jobberfaring har bidratt masse til det. Julie Josephine er selvfølgelig et kreativt selskap, med ideer og drømmer, men når alt kommer til alt, så skal man være ordentlig bevisst på at man driver en business. Man skal kunne klare å tenke rasjonelt og holde seg i tøylene når drømmene blir litt for store. Hvordan dette skal gjøres på en ryddig og systematisk måte har nok min utdannelse og jobb i PwC hjulpet meg med.

Hva er dine beste tips til hvordan du gjør en god investering?

Alltid avvei risikoen mot potensiell avkastning. Om det ser ut til å være for godt til å være sant, er det nok det. Vær realistisk. Har du en god idé? Hvem skal jeg være? Hvordan differensierer jeg meg fra konkurrenten? Sett realistiske, oppnåelige mål og vær tålmodig!

Hva slags spareplan har du nå?

Da vi fremdeles er et svært nytt selskap i en vekstfase blir alle penger som vi tjener reinvestert i selskapet. Min personlig spareplan er fremdeles investeringer i min aksjeportefølje. Jeg har noe i fond og noe i aksje, og synes det er en fin måte å differensiere seg på. Det minimerer risikoen. Å putte alle eggene i én kurv er aldri en god idé.

Sparetips: Slik sparer disse jentene!

Superspareren

Foto: Håkon Jørgensen

Fortell om sparingen din!

Jeg liker aller best å spare penger i fond, for der vokser dem. Når jeg har satt inn penger i aksjefond skal de stå der lenge. Jeg vil ikke ta ut penger etter et fall i markedet, for eksempel, så disse sparepengene regner jeg ikke med sånn i hverdagen. Derfor har jeg en bufferkonto, på 3 -6 måneders forbruk. Dette nødlageret bruker jeg litt av av og til, men fyller da opp bufferkontoen igjen før jeg sparer mer i fond. I tillegg til fondssparingen er det også kortsiktige sparemål i spareplanen min. Jeg liker ikke følelsen av å ha lån, så jeg må spare opp først, om jeg ønsker å bruke penger på større ting.

Navn: Lise Vermelid Kristoffersen
Alder: 31 år
Utdanning: Mastergrad fra UMB i Ås
Yrke: Driver bloggen pengesnakk.no
Smart pengevlag: Sparer kr 20 000 i måneden; fordelt på fondssparing, nedbetaling av studiegjeld og diverse kortsiktige sparemål.

Siden jeg startet fondssparing for tre år siden har jeg giftet meg, fått barn, kjøpt en kvart hytte, installert nytt kjøkken, bad og trapp hjemme som har vært kostbare prosjekter. I høst skal vi kjøpe en tryggere bil med lengre rekkevidde enn den vi har i dag, så jeg har også vært nødt til å spare opp penger til ny elbil. Til neste år håper jeg på å endelig kunne rette all sparing mot de langsiktige målene! Jeg planlegger det meste av sparingen på forhånd, da jeg har sett at det fører til mye mer sparing enn om jeg kun sparer det som blir igjen på kontoen etter månedens forbruk. Jeg setter først et overordnet sparemål for hele året, ut ifra hvor mye jeg tror jeg vil tjene, og hvor mye jeg tror jeg vil bruke. Deretter fordeler jeg det beløpet på sparemålene jeg ønsker å nå, og setter opp automatiske trekk fra lønnskontoen min.

Hva krever dette av deg hver måned?

Jeg sparer det jeg har planlagt å spare med en gang jeg får inn lønn, så jeg har derfor ingen restriksjoner på forbruk i hverdagen. Det høres kanskje rart ut, når jeg sparer såpass mye, men jeg kjøper faktisk det jeg vil hele tiden. Fordi jeg elsker å spare og ikke liker å ha lån, er det ikke vanskelig for meg å nå sparemålene mine hver måned, og til og med kunne spare litt ekstra. Jeg har alltid vært økonomisk, så det faller seg ganske naturlig for meg å ikke sløse med penger.

Jeg trenger ikke bruke penger for å være lykkelig, men det må noen bevisste valg til for å kunne spare størstedelen av lønna allikevel. Jeg ønsker for eksempel å ha så få faste utgifter i måneden som mulig. Derfor har jeg ingen abonnementer på blader, TV-kanaler, treningssenter, apper eller strømmetjenester. Det gjør at jeg er ganske fri fra måned til måned når det gjelder hva jeg skal bruke pengene mine på. Jeg prioriterer gjerne ting som varer lenge, og nedprioriterer dyre reiser, konserter, middager ute og elektroniske dingser.

Hva har det krevd i forkant at du nå kan spare så mye som 20.000?

En forutsetning for at jeg klarer å spare over kr 20 000 i måneden er at jeg ikke har boliglån. Jeg startet sparingen til leilighet allerede som 15-åring, og det har virkelig lønt seg. Jeg jobbet og sparte gjennom videregående og universitetstiden, og kunne kjøpe leilighet da jeg var 21 år gammel. Etter fem år hadde det som skulle være et fint sted å bo også blitt en fin investering. Jeg kjøpte så en leilighet i Oslo, hvor jeg tjente litt penger på å ha en leieboer, og mye på å selge den på rett tidspunkt. Da jeg flyttet sammen med mannen min fordelte vi huslånet 35:65. Jeg prioriterte boliggjelden, og hadde nedbetalt min del på under to år. Det gjør at jeg kun har halvparten av fellesutgifter og strøm i bokostnader hver måned. Da har jeg råd til å spare det jeg ellers ville betalt på boliglånet!

Hva gjør du for å sørge for å få maks ut av sparepengene dine?

For å få maks ut av sparepengene mine setter jeg den langsiktige sparingen i fond. Jeg er ganske redd for risiko, så nesten all sparingen min er i relativt trygge indeksfond. Hovedgrunnene til at jeg sparer så mye er trygghet og mulighet. Trygghet hvis jeg skulle miste jobben eller noe annet uforutsett skulle skje. Mulighet til å gjøre det jeg vil, når jeg vil. Derfor er det viktig for meg å ha en buffer på minst tre måneders forbruk. Jeg bruker av bufferen når jeg kjøper meg noe jeg ikke har rukket helt å spare til.

Hva sparer du til?

Den langsiktige sparingen min er sparing til pensjon. Jeg sparer så mye jeg kan, og synes det er gøy å regne på hvor tidlig jeg kan pensjonere meg. Når man har blitt god til å spare mye, har man nødvendigvis også blitt god på å bruke lite. Sammen gjør disse faktorene at pensjonsalderen nærmer seg for hver sparte krone. Hvis jeg beholder min høye sparing, men putter alt inn i fond, kan jeg fint slutte å jobbe når jeg fyller 40. Eller kjøpe meg hus og betale kontant. Eller noe helt annet jeg kommer på underveis. Det er aldri dumt å spare, tenker jeg.

Jeg bruker kun penger på det som gjør meg lykkelig. Det vil si at selv om jeg sparer mer enn jeg bruker har jeg god livskvalitet.

Hvordan bruker du penger i hverdagen?

Jeg bruker ganske lite penger i hverdagen. Jeg kjøper mat, og det vi trenger hjemme, og sparer stort sett resten. Jeg lever ganske minimalistisk og setter mer pris på tid enn ting. Av og til tenker jeg at det hadde vært fint med for eksempel masse nye klær. Da minner jeg meg selv på prioriteringene mine. Jeg ønsker å kjøpe den nye bilen uten å måtte ta opp billån, og jeg digger å se pengene mine vokse i fond. Jeg er også opptatt av at vi må ta vare på verdens ressurser, og da er overdreven klesshopping en versting. Dessuten har jeg gjort en stor jobb med å kvitte meg med ting og organisering hjemme, og elsker hvor oversiktlig skapet mitt er. Da vil jeg ikke på nytt fylle opp med ting jeg ikke trenger. Jeg har kun 33 plagg fremme til enhver tid, men bytter ut noe av det hver tredje måned. Så da har jeg verken behov for, eller lyst på, nye klær lenger.

Hva er dine beste tips til hvordan du sparer smart?

Mitt beste tips er automatisk sparing. Jeg trekker alltid kr 21 000 fra lønnskontoen min dagen etter lønningsdag. Da ser det aldri ut som om jeg har masse å sløse bort, og jeg forholder meg kun til den delen av lønna jeg ser på konto. Jeg er også tilhenger av å selge unna ting som ikke blir brukt hos oss, og leter alltid etter gode bruktkjøp før jeg kjøper noe nytt. Biintekter hjelper også til med å holde sparingen oppe. Og mer jobb gir mindre tid til forbruk. Da er jeg heldig som har funnet måter der jeg kan tjene penger på ting jeg liker å gjøre.

Derfor bør du snakke med vennene dine om penger!

Eiendomsflipperen

Hvorfor en interesse for akkurat leiligheter?

Boligmarkedet i Oslo er veldig spennende og det er en «hobby» du kan tjene mye penger på. Jeg har alltid jobbet med salg og vurderer ofte verdi og potensial på muligheter jeg kommer over. Ved å totalrenovere har jeg en arena hvor jeg får utløp for ideer og muligheten til å følge disse til vi står igjen med et endelig resultat. I denne prosessen finnes potensialet for å øke livskvaliteten og å skape nye måter å forenkle eller effektivisere hverdagen til dem som skal bo i boligen etter meg. Den samme interessen har jeg for interiør, det å leke med farger og former, se på planløsninger og et mulig potensiale i boligen. Ikke bare for å pusse opp og selge videre, men fordi jeg er veldig interessert i å se hvor bra akkurat den leiligheten kan bli.

Fortell om den første leiligheten din!

Navn: Helle Evensen
Alder: 33 år
Utdanning: Bachelor i internasjonal markedsføring ved Handelshøyskolen Bi og sertifisert Gestalt coach ved Norsk Gestalt Institutt.
Yrke: Salgsleder på HTH Skøyen og Vika, i Oslo
Smart pengevlag: Kjøpt, pusset opp og solgt to leiligheter med fortjeneste på til sammen kr 2,5 million . Bor nå i et nytt prosjekt, et rekkehus, i Marka ved Lutvann.

Den første leiligheten var på 37 kvadrat, og lå på Rosenhoff i Oslo. Da jeg skulle kjøpe for første gang var jeg på jakt etter en to-roms, men akkurat den type leilighet går alltid langt over verdivurdering. Derfor søkte jeg heller på ettroms-leiligheter med en okay størrelse, der stue og bad lå vegg i vegg. Veldig mange eldre leiligheter har et eget kjøkken, som i dag kan være egnet som soverom. Finnes vann og avløp i stuen kan du med en forholdsvis enkel operasjon forvandle en ett-roms om til en to-roms leilighet ved å flytte kjøkken og stue i samme rom og dermed få et eget soverom. Med denne endringen er du plutselig innenfor søkekriterier for to-roms, og du får være med i den eksklusive toroms-klubbben når du skal selge.

Jeg gjorde mye av oppussingen selv. Badet, for eksempel. Etter å ha researchet en del, fant jeg ut at jeg ville spare cirka kr 100 000 på å gjøre meg selv til prosjektleder, og satte sammen teamet av rørlegger, elektriker, håndverker selv, fremfor å sette ut alt arbeidet til ett firma. Jeg bodde ikke i den leiligheten så altfor lenge før jeg traff Fredrik, han som nå er mannen min, og han flyttet inn. Han jobber som håndverker, så ikke akkurat ugunstig for min del, hehe. Jeg solgte i slutten av 2016, etter å ha bodd der i tre år, fordi jeg var jakt etter noe større og ønsket å pusse opp igjen. Salget gav meg en fortjeneste på litt over en million kroner, og det gav definitivt blod på tann.

Fortell om leilighet nummer to!

Jakten startet i området Sørenga/Barcode. Jeg synes utbyggingen der var veldig spennende, det var jo et helt nytt sentrum som vokste frem der. Målet var å finne et prospekt som var i hvert fall 60 kvadrat, så enten en treroms eller en leilighet som kunne bli det. Vi endte til slutt opp med en treroms i Ekebergskrensen/Gamlebyen, tett på alle nybygg på Barcode. Jeg liker prosjekter med masse sjel og sjarm, så det var et perfekt sted å lete - og kjøpe. Leiligheten vi fant hadde utsikt over byen og lå bare 15 minutter gangavstand unna Sørenga. Mannen min ble en stor del av oppussings-ideene mine. Han er den flinkeste jeg vet, superdetaljert og dyktig på å forvandle ideene våre til et ferdig og godt funksjonelt resultat. Jeg hadde ikke klart å oppnå denne fortjeneste om det ikke var for ham.

Treromsen ble til en en klassisk og skikkelig kul leilighet, med originalt tregulv og eksklusive steinplater på kjøkkenet. Det er viktig å huske på at du ikke trenger å kjøpe det dyreste av alt når du pusser opp, men fint kan bruke litt ekstra noen steder og spare inn på andre ting. I den leiligheten bodde vi i et år, før vi fant et nytt og veldig spennende prosjekt. Jeg solgte da med en fortjeneste på 1,5 million. Nå skal det også sies at jeg har en syk interesse for finn.no, der jeg sjekker boligannonser og potensielle kjøp, sikkert minimum en halvtime hver dag.

… Og den tredje boligen?

Vi fant et rekkehus som ligger på Markagrensa, ved Lutvann. Husk å være åpen når du er på jakt etter bolig, for du kjenner ikke til alle perler rundt om i byen. Hvorfor skal du bo i akkurat den gata på Grünerløkka eller Frogner, om du kan bo ti minutter lengre bort og plutselig få ekstra kvadrat og egen hage til samme pris? Rekkehuset vi forelsket oss i lå en mil unna Jernbanetorget, altså tett på byen, samtidig som vi fikk både gressplen og uteområde. Rekkehuset er også en herlig miks av det urbane og rolige, fordi du ser langt ut til Bærum, bort til Barcode og opp til Holmenkollen, men på baksida av huset er du faktisk i Marka. Det kommer til å bli vanskelig å flytte herfra. Det var utrolig mye jobb med oppussingen, vi brukte cirka fire måneder på det, og så absolutt verdt det. Kjøpte boligen for 4,9 millioner kroner, og har akkurat fått den verdivurdert til 7 millioner kroner.

Nå har vi bodd her i halvannet år, og den syke interessen for potensielle prospekt på Finn har ikke gitt seg. Haha! Jeg har blant annet fulgt litt med på en bolig siden mai, som det ikke er kommet inn noen bud på. Dit planlegger vi å dra på visning nå. Det gjelder å være tålmodig, og ikke gå for det første og beste du kommer over. Akkurat dette er en enebolig , en gammel gård, med et primærareal på 200 kvadrat, men med et potensialet på 270 kvadrat, dersom kjelleren blir gjort noe med. Jeg tenker at dette kunne blitt gjort om til to utleie-leiligheter, og da ser vi straks på en inntekt på kr 20 000, skattefritt hver måned. Det gir oss en rimeligere husleie, i tillegg til at vi ser på det som et kjempekult prosjekt.

Hva er dine beste tips til jenter som vil tjene penger på eiendom?

Du kan tjene mye penger på kjøp og salg av nybygg, men min interesse ligger i å totalrenovere, altså gi gammel eiendom nytt liv. Det er ekstremt viktig at du har en genuin interesse for å kjøpe noe du skal totalrenovere og selge. Vit at det krever en del. Du må forsake mye, og ender ofte opp med å være hun som ikke kan være så sosiale ting fordi du må bruke tiden din på å pusse opp. Det skal være verdt det, for det er sjukt mye å gjøre. Det er smart å kunne se for seg det endelige resultatet. Du må kunne se på en rønne og klare å se hvordan det skal bli. Ikke sett bort hele prosjekter, men sjekk opp hva du har mulighet til å gjøre selv, uten at det går utover kvalitet. På den måten har dupotensielt mulighet til å spare masse penger.

Sørg for å gå for kvalitet og godt håndverk. Sjekk med flere leverandører på hvilke priser de har på ulike tjenester. Oppussing krever også masse materiell, enten det er elektrisk eller treverk. Veldig mange butikker gir gode rabatter hvis du oppretter en kundekonto hos dem, og disse prosentene vil også sørge for at du sparer tusenlapper. Om du trenger inspirasjon, bør du gå inn på solgte boliger i samme bygård på Finn. Det er garantert noen som har pusset opp leilighetene sine. Du trenger altså ikke finne opp kruttet, da det er mange som har gjort om for eksempel en to-roms og funnet frem til kule løsninger og solgt med fortjeneste. Det er ting du lett kan kopiere.

Hvordan brukte du overskuddene du hadde?

All fortjeneste er lagt inn i egenkapitalen til det neste prosjektet vi skal begi oss ut i, fordi vi hele tiden er på jakt etter noe større og et sted som kan tilby mer enn det vi allerede har i dag. Motivasjonen og driven er likevel alltid å få et fint og trygt hjem til familien min.

Hva er viktig å vite om en eiendom, om du ønsker å pusse opp for så å selge?

Det er ekstremt viktig at du trives der. Vi kunne ikke bodd et sted vi ikke følte oss hjemme, og har aldri kjøpt med det i tankene at vi skal komme oss vekk derfra eller kun bodd for å selge. Dersom markedet stuper eller renta øker, skal du ha råd og mulighet til å bo der i en stund fremover og ha det bra.

Ekspertenes råeste tips for din økonomi i 2019

Powered by Labrador CMS