Siri er født som gutt
Jeg vil ikke være Siri, født-i-feil-kropp-modellen, men Siri – modellen. Som forresten er født i feil kropp.
Det er en varm og solfylt sommerdag når vi møter 17-åringen Siri Lehland i Oslo. Med sine 181 smale centimeter, sin plettfrie hud, de store øynene og det sterke blikket ser hun ut som den fødte modell.
– Da jeg var 10–11 år pleide venninnene mine og jeg å lage en «New York-apartment» i kjellerstua, hvor vi lekte at vi var modeller. Vi satt opp en discokule og et speil i enden av rommet, og latet som vi gikk på catwalken. Jeg tror venninnene mine ble litt lei etter hvert, men jeg elsket det, forteller Siri på tydelig kristiansandsdialekt.
Nå er hun i stallen til «modellmamma» Donna Ioanna, som sier hun ble «blown away» da hun først fikk se bilder av den da 13 år gamle Siri. Hun har høye forhåpninger til framtiden hennes.
Foto: Jørgen Gomnes Styling: Petra Middelthon
– Jeg er bare en helt normal jente
Men historien til Siri Lehland er annerledes enn historien til de aller fleste modeller, eller egentlig oss ikke-modeller også, for den saks skyld. Siri ble født som gutt. Det har riktignok aldri vært noen viktig faktor i livet hennes, mye takket være åpne og trygge foreldre.
– Hvis jeg velger å snakke med noen om historien min, får jeg ofte spørsmål om når jeg skjønte at jeg var født i feil kropp, men i mitt tilfelle var det aldri noe jeg «plutselig» skjønte. Det var bare alltid sånn det var.
– Jeg er bare en helt normal jente som alle andre jenter, og det var aldri noe jeg måtte fortelle noen. Jeg vokste opp som jente, og det var helt naturlig for meg å utvikle meg i den retningen fordi jeg er jente. Det var liksom ikke noe spesielt, sier Siri.
Foto: Jørgen Gomnes Styling: Petra Middelthon
Siri Lehland: Aldri vært annerledes
Hun visste allerede som lite barn at hun var jente, og hun insisterte på å leve som det.
– Som baby har man jo bare på seg det foreldrene kler en i, og klarer jo ikke å snakke eller tenke så mye over ting, men da jeg var to år og begynte å si mer ifra, skjønte foreldrene mine det. Fra da av var det bare helt naturlig at jeg var lillesøster og datter, og ikke lillebror og sønn. Så det har aldri vært ett spesielt øyeblikk i livet mitt der jeg har innsett noe eller måttet si ifra til familien, det var tvert imot sånn at jeg ikke skjønte at jeg var annerledes enn andre jenter før jeg ble litt eldre, forteller Siri Lehland.
Modelldrømmen har på samme måte «alltid vært der», men det var et tilfeldig møte med navnesøster, kristiansander og toppmodell Siri Tollerød som satte fart på den.
– Sommeren 2010 var familien og jeg på ferie i USA, og ved gaten på flyplassen møtte vi helt tilfeldig på Siri Tollerød. Det var så merkelig, for akkurat den sommeren hadde mamma fortalt meg om en modell som også var fra Kristiansand og het det samme som meg, og jeg syntes det var så kult. Vi løp opp til henne og hilste på og tok bilde med henne, og jeg fikk autografen på baksiden av en kvittering, som jeg ramma inn så snart jeg kom hjem. Og det var da jeg for første gang tenkte at jeg ville bli modell, forteller Siri Lehland.
Foto: Jørgen Gomnes Styling: Petra Middelthon
Lysende modellkarriere
Den drømmen forsatte å vokse, og da Siri var 13 år gammel hadde hun mast så lenge på moren sin at hun til slutt så seg nødt til å sende e-poster til ulike byråer for å se om Siri kunne få noen oppdrag som barnemodell.
– Jeg vet virkelig ikke hvor jeg hadde vært uten alle drømmene mine.
Det var slik de kom i kontakt med «modellmamma» Donna Ioanna, som forteller til ELLE at hun, til tross for tannregulering og «babyface», med én gang så at det var noe helt spesielt med Siri Lehland. Året etter meldte Siri seg på et av Donnas modellkurs, og siden har de jobbet tett sammen.
Foreldrene har vært involvert som gode støttespillere hele veien.
– Det høres kanskje litt klisjé ut, men jeg vet virkelig ikke hvor jeg hadde vært uten alle drømmene mine. Mamma og pappa har alltid vist og fortalt meg at jeg kan oppnå hva jeg vil, og de har tilrettelagt for at jeg kan prøve å leve ut de drømmene så godt det lar seg gjøre. Men de har også vært opptatt av at jeg må gjøre det selv, lære og feile, sier Siri Lehland.
Går på videregående
Denne høsten begynner hun på sitt andre år på videregående skole, og skal i første omgang forsøke å sjonglere skolegang og modelljobbing så godt det lar seg gjøre. Siri Lehland forteller at hun for vennene, familien og nærmiljøet alltid har vært jente. Hun har aldri følt seg annerledes.
Foto: Jørgen Gomnes Styling: Petra Middelthon
– Det er viktig for meg å få fram at opplevelsen av å være født i feil kropp er individuell. Da jeg var liten, trodde jeg at jeg var den eneste. Mamma og pappa hadde fortalt om noen tilfeller, men jeg følte det fortsatt som noe unikt for meg. Selv da, tenkte jeg ikke noe særlig over det. Det har aldri vært et problem eller tema i oppveksten min. Jeg har bare vært en vanlig jente, forteller hun.
Da TV 2-serien Født i feil kropp rullet over skjermen for første gang i 2014, ble mange introdusert for transkjønnethet på en ny måte, kanskje også for første gang. Flere av historiene som ble fortalt der, omhandlet utestengning, vanskeligheter med å forstå sin egen identitet og mobbing. Også Siri Lehland opplevde serien som en øyeåpner.
– Da jeg så serien, forstod jeg at det finnes mange flere som meg. Jeg syntes det var utrolig fint, sterkt og modig av dem som var med i serien å fortelle sin historie, at de valgte å åpne seg for hele Norge for kanskje å kunne hjelpe andre. De har opplyst mange. Det er noe jeg virkelig beundrer dem for, sier hun.
– Folk har jo snakket stygt om meg bak ryggen min
Selv om hun har sluppet unna mye av det andre i en lignende situasjon ofte må tåle, har heller ikke oppveksten og livet til Siri bare vært rosenrødt. Til tross for gode mennesker rundt seg, har også hun måttet tåle både rykter og baksnakking.
– Folk har jo snakket stygt om meg bak ryggen min, og det har gått noen rykter rundt om i Kristiansand. Når jeg får spørsmål om hvordan jeg håndterer folk som ikke vil meg vel, svarer jeg bare at jeg ikke håndterer dem. Det er ikke noe som påvirker meg, og det er ikke noe jeg gidder å bruke tiden min på. De får si hva de vil – jeg vet hva og hvem jeg er, familien og vennene mine vet det, og det holder for meg, sier Siri og fortsetter: – Det er også grunnen til at jeg hadde lyst til å snakke om dette nå, fordi jeg har et behov for å legge den ballen død. Jeg er lei av at folk jeg aldri har snakket med skal late som om de kjenner meg og fortelle om meg til andre. Min historie er ikke noen sensasjon for meg, så hvorfor skal andre gjøre det til en stor greie? I tillegg er det viktig for meg å vise folk at det går fint og ikke nødvendigvis må være noen «wowøyeblikk» i livet til en som er født i feil kropp.
Foto: Jørgen Gomnes Styling: Petra Middelthon
Se youtube-kanalen til Siri her!
Forberedt på reaksjoner
Er du redd for at det å bli mer profilert og mer synlig vil føre til mer baksnakking og flere ubehagelige kommentarer?
– Da jeg begynte å skjønne at jeg kunne bli modell og hadde kommet litt i gang med det, så sa både Donna og mamma at nå som jeg «stakk hodet fram», måtte jeg være forberedt på reaksjoner. Da de første kommentarene kom, husker jeg at jeg syntes det var litt vanskelig og skummelt. Jeg var jo bare en vanlig tenåringsjente, og plutselig skulle noen fortelle meg, på en stygg måte, at jeg ikke var det. Men etter hvert får man tykkere hud, og skjønner at det ikke er noen vits i å bruke tid og energi på å tenke på det. Nå har jeg kommet dit at det ikke påvirker meg i det hele tatt. Hvorfor skal jeg gi de menneske den makten til å ødelegge humøret mitt den dagen? Så jeg er ikke redd for det, svarer hun.
– Du trenger ikke se ut på en spesiell måte, eller å ha hatt det vanskelig i oppveksten. Det er ingen fasit på hvordan det er å være født i feil kropp, akkurat som det ikke er noen fasit på å være født i riktig kropp.
Foto: Jørgen Gomnes Styling: Petra Middelthon
Du virker så tøff og trygg på deg selv, mer enn mange andre 17 år gamle jenter. Hvor kommer den styrken fra, tror du?
- Det er jo noe alle sier og føler, selvsagt, men jeg har virkelig verdens beste foreldre. De har gjort det så enkelt for meg å forstå at Siri er Siri, og sånn er det. Det har aldri vært noe ståhei rundt det. Men selv om vi ikke har snakket mye om det, er det heller ingen hemmelighet; det er bare det at å være født i feil kropp ikke er noen sensasjon. Jeg er kun en helt vanlig jente. Og når de har oppdratt meg på denne måten, så har det gjort noe med hvordan jeg ser på ting. Jeg tror egentlig ikke jeg er noe annerledes eller mer moden enn andre på min alder. Min situasjon definerer ikke meg verken fysisk eller mentalt, så jeg føler ikke at det at jeg er født i feil kropp sånn sett har påvirket meg.
Siri Lehland på coveret av ELLE
Siri har mange planer framover, men er fast bestemt på å fullføre skolen først. Etter det er den store drømmen å flytte til New York og satse for fullt.
– Nå drar jeg først til Paris for å møte casting-ansvarlige. Det gleder jeg meg veldig til. Jeg har vært mye i Milano, men bare en gang tidligere i Paris, så det blir utrolig spennende på mange måter, sier hun.
Foto: Jørgen Gomnes Styling: Petra Middelthon
Karrieremålene er ellers klare – slik de har vært lenge. Ett av dem får ELLE bidra til at går i oppfyllelse nå.
– Et cover for Vogue er for meg, som så mange andre modeller, den aller største drømmen, men norske ELLE har også vært øverst på ønskelisten i mange år. Jeg hadde fargekoordinerte utgaver av ELLE på rommet mitt før, og det er helt uvirkelig at den drømmen skal gå i oppfyllelse så tidlig i karrieren min. Det blir helt vilt å gå i matbutikken og se ansiktet mitt i bladhylla.
Se også: NRK om Siri på forsiden av ELLE.
Også når det gjelder modelljobbingen, er hun trygg på at forhistorien hennes ikke vil ha noen innvirkning på karrieren framover, verken i positiv eller negativ forstand.
Da han ble hun: Supermodellen Teddy Quinlivan er født som gutt