ELLE Ukrainas sjefredaktør om å lage et magasin under en pågående krig
– Morgenen begynner ofte med spørsmålet «Hvordan har du det?»
Sonya Zabouga har gjort stor karriere ut av skriveferdighetene sine. Før Zabouga ble sjefredaktør for ELLE Ukraina i 2008, jobbet hun som journalist, og begynte offisielt i ELLE-teamet som moteredaktør i 2004.
Men gjennom den siste uken, med det russiske militæret som har invadert landet hennes – noe som har startet den første store europeiske krigen på flere tiår, har hun måttet legge til nye fraser i vokabularet.
– Jeg visste ikke hvordan jeg skulle si «missil» eller «militært angrep» på engelsk, sa hun nylig til ELLE.com fra gangen til hjemmet sitt i hovedstaden Kiev. (Hun tar Zoom-møter derfra fordi det ikke er vinduer, for sikkerhets skyld.)
– Vi trengte dem ikke i vårt tidligere liv.
Nå, mens resten av verden ser på, har Zabouga jobbet for å hjelpe med å utdanne både sine medborgere og internasjonale lesere om den nåværende situasjonen i Ukraina, og få klarhet i falske nyheter som florerer.
– Det viktigte nå er å hjelpe folk med å få riktig informasjon, sier hun.
– Gjennom kommunikasjon med utlandet ønsker vi å vise verden sannheten, og hjelpe til med å informere om hva som egentlig skjer.
Hverdagen til Zabouga ble snudd på hodet forrige torsdag, da hun våknet til lyden av eksplosjoner da invasjonen begynte.
– Det er umulig å være klar for [denne] typen scenario.
Siden den gang har de fleste av hennes ansatte forlatt hovedstaden som russiske styrker har okkupert, for å gjenforenes med familie andre steder i landet.
– Det er vanskelig å vite hvor du skal tilbringe natten uten å høre disse eksplosjonene, sier hun.
New York Times rapporterte nylig at et rakettangrep ødela en stor regjeringsbygning i byen Kharkiv og drepte syv mennesker, mens et TV-tårn ble bombet i Kiev. Angrep er rapportert på sykehus og skoler, og Ukrainas president Volodymyr Zelensky har anklaget Russland for krigsforbrytelser for å ha gått til angrepet på sivile, ifølge Times.
En av Zabougas kolleger forlot Kiev for å hjelpe sine slektninger i en sørvestlig by, hvor folk har oppholdt seg i kjellere i flere dager uten strøm, nok mat eller grunnleggende nødvendigheter.
I noen byer sier Zabouga at folk slår av lyset om natten, slik at fly som passerer kan skille sivile hus fra andre bygninger. På lørdagsturen hennes til matbutikken kjøpte folk så mye som mulig, og forberedte seg på forventede leveringsforsinkelser.
Allikevel, i ulike deler av av landet, mens krigen utspiller seg rundt dem, gjør teamet hennes fortsatt det de kan best; nemlig å fokusere på ELLE Ukrainas nettside og sosiale medier. Her kan man nå finne artikler om hva du skal gjøre i tilfelle du mister internett, hva du skal gjøre i tilfelle skade, en liste over frivillige organisasjoner og historier fra ukrainere som har søkt husly i et gammelt treningsstudio over flere dager.
Zabouga forventer at de i løpet av de kommende månedene vil lage en spesialutgave, lik det magasinet publiserte etter krisen i 2014, hvor de utforsket hvordan Ukraina endret seg i kjølvanne av den.
Mens noen av hennes ansatte bor på steder der det kan være vanskelig å få mobildekning, har de fortsatt å kommunisere gjennom tekstmeldinger og via apper.
I et nylig Instagram-innlegg, ga Zabouga et innblikk i hvordan teamet hennes har startet sine dager.
– Morgenen begynner ofte med spørsmålet «Hvordan har du det?», skrev hun.
– Nå høres det mye mer meningsfullt ut enn før. Faktisk, mellom linjene betyr det 'Lever du?'
Zabouga vet at folk i Russland, der myndighetene prøver å begrense medieoppslag om invasjonen, følger hennes personlige Instagram-konto.
– Det er derfor jeg skriver alle innleggene mine på engelsk, slik at utlendinger kan forstå hva som skjer, og russiske folk kan vite hva som skjer, sier hun.
Hun legger ut bilder og videoer på Instagram-story, som viser ødeleggelsene over hele landet.
– De må sammenligne hva de hører fra [russiske] TV-kanaler og hva de ser på Instagram-kontoene våre.
Hun vil at det skal være klart: Virkeligheten i Ukraina har blitt til et mareritt.
Men det er et ordtak i Ukraina om håp, forklarer Zabouga, mens hun prøver å sette det sammen på engelsk.
– Vi trodde aldri vi skulle bli vitner til slike forferdelige hendelser, sier hun.
– Det er en veldig vanskelig tid, mange følelser, mange følelser, men jeg håper fortsatt på det beste.
Etter at vi har lagt på, Googler jeg setningen, og essensen lyder: Håp er det siste som dør.
Et brev fra Sonya Zabouga, sjefredaktør i ELLE og ELLE Decoration Ukraina:
24. februar 2022 delte ukrainere livet inn i FØR og ETTER.
Hvem hadde trodd at ordene om de militære operasjonene, som vi husker fra historiebøkene om 2. verdenskrig, skulle bli en hard realitet i ukrainernes liv.
Hvem hadde trodd at 77 år etter slutten av 2. verdenskrig, ville sivile i Ukraina tilbringe natten i tilfluktsrom, byer ville bli beskutt av rakettangrep, og stridsvogner ville kjøre langs gatene der ukrainere nylig hadde levd sine travle, vanlige dager?
Hvem hadde trodd at vi, i likhet med generasjonen som gjennomgikk andre verdenskrig, vil følge de samme reglene for å overleve under krigsforhold: forsegle vinduene til husene med teip for å beskytte dem mot sjokkbølgen, dempe eller slå av lys for ikke å tiltrekke oppmerksomheten til luftfarten om natten, umiddelbart reagere på lyden av en sirene som kunngjør luftangrep, skynde seg til nærmeste bomberom ...
Vi trodde at æraen med føydale erobringer, med invasjonen av fremmed territorium, allerede var i fortiden.
Men tilsynelatende er det mennesker som lever etter fortidens verdier. Det som skjer i Ukraina er en forbrytelse og må stoppes. Sjokk og frykt er i dag blandet med en utrolig følelse av patriotisme og enhet som har samlet den ukrainske nasjonen.
Som aldri før er vi klare til å gjøre alt for å forsvare vår rett til fred og selvbestemmelse. Vi er takknemlige for alle som er med oss i denne vanskelige tiden. Deres støtte hjelper oss til å bli sterkere.