Du har kanskje fått med deg at protein er viktig for å restituere og bygge muskler. Men hvor mye trenger du egentlig, og går det an å få i seg nok protein uten å spise kjøtt?
Er planteprotein nok protein?
Vi får energi fra maten i form av karbohydrat, fett og protein, der sistnevnte har fått seg et såpass godt rykte at folk betaler tusenvis av kroner for å få det i pulverform.
Nå om dagen tilsettes også protein gjerne i brød, barer, melk og sjokolader, og protein nevnes ofte i forbindelse med trening og muskelbygging.
Det er ingen tvil om at vi må kutte ned på kjøttforbruket for å møte de kommende klimautfordringene, men kan vi gjøre dette og samtidig ivareta proteinbehovet vårt?
Protein er kroppens byggemateriale, og etter vann er protein det stoffet vi har mest av i kroppen. Hver proteintype er bygget opp av en helt bestemt sammensetning og rekkefølge av aminosyrer. Åtte av aminosyrene klarer ikke kroppen å lage selv, og disse er vi nødt til å få i oss gjennom maten.
Animalske matvarer som meieriprodukter, kjøtt og egg inneholder alle aminosyrene vi trenger.
En del plantemat, som belgfrukter og korn, inneholder også rikelig med aminosyrer, men få planter inneholder alle aminosyrene vi trenger, med unntak av soya og quinoa.
Likevel, her kommer svaret på spørsmålet jeg stilte innledningsvis: Det er fullt mulig å leve bare på plantemat.
Ved å kombinere flere planter, for eksempel korn og ulike belgfrukter, kan vi få i oss alle aminosyrene vi trenger, og det kommer i tillegg i en kjekk innpakning med både fiber og sunt fett.
Hvor mye protein trenger jeg?
Hvor mye protein kroppen trenger hver dag, avhenger i stor grad av kjønn, kroppsstørrelse, muskelmasse, hva slags trening du driver med og hvor hard treningen er. Dette er en tommelfingerregel for hvor mye protein vi trenger, med tall fra WHO og Olympiatoppen:
«Hvermansen», AKA, de fleste av oss: 0,8– 1 gram protein per kilo kroppsvekt hver dag.
Idrettsutøvere: 1,2–1,8 gram protein per kilo kroppsvekt hver dag.
Her er et bilde fra boka mi, Sunt og digg, hvor jeg illustrerer hvordan du kan dekke dagsbehovet for protein helt uten kjøtt.
Denne oversikten har vegetariske retter fra boka, og viser at det ikke er noe problem å dekke behovet for protein uten fisk og kjøtt.
Alle planter inneholder nemlig litt protein, og matvarer som nøtter, havre, kikerter og quinoa inneholder masse. Om du i tillegg spiser litt egg eller meieriprodukter innimellom, kan du være sikker på at du får i deg nok!
Følg Emilie på @emilienutrition, og her kan du lese hennes beste tips til et bærekraftig kosthold.