skjønnhet

Er trening den nye faceliften?

Slik kommer du i gang med ansikts-gymnastikken

Publisert

I en verden hvor injiseringer virker å være tilgjengelig på ethvert hjørne, spør ELLEs journalist seg: Er trening for ansiktet det nåleløse svaret vi har venta på?

Det er porene dine, kjevelinja, eller er det den ørlite skjeve nesa di? Uansett hva det er som irriterer akkurat deg, har vi alle drevet og overanalysert ansiktet vårt. Dette er helt normalt. Og akkurat når de allestedsnærværende sosiale mediene gjorde oss sikker på at vi ikke kunne bli mer eksponert for vårt eget image, dukka pandemien opp og etterlot oss hjemme i speilhuset. Jo mer vi befant oss på Zoom, FaceTime og Instagram, i et forsøk på å holde kontakt med verden utenfor, dess mer pirka, plukka og gnålte vi over vårt eget speilbilde. Ifølge jobbkalenderen min tilbragte jeg 150 timer på videosamtaler bare i de siste tre månedene av 2021 – så det er neimen ikke rart at jeg nå er superbevisst på min egen ansiktssymmetri; fra de dominerende hevede øyenbrynene mine til hvordan den ene siden av munnen min så vidt vender nedover når jeg snakker.

Ironisk nok satte de samme skjermene som tvang oss til å bli konfrontert med ansiktene våre dag etter dag, oss i kontakt med en ny hudpleie-bevegelse som var i ferd med å se dagens lys. Så å si over natta dukka det opp ligaer med hud-influensere med friske fjes. Ikke bare rensa og sminka de ansiktet sitt, men med stødige eksperthender skrubba, rulla og trøkka de fjeset sitt foran kameraet. Men de hadde ikke tatt feil av oppskriften på en surdeigsstarter og en hjemmelaga ansiktsmaske – de hylla fordelene med ansiktsgymnastikk.

Hvordan man gjør ansiktsgymnastikk vil fortone seg forskjellig ut ifra hvem du snakker med, men det blir ofte sammenligna med hvordan vi trener kroppen vår. «Ifølge Pinterest ble antall søk på ‘yoga for ansiktet’ og ‘naturlig glød til ansiktet’ firedoblet i 2020,» sier Olivia Houghton, som er senior kreativ framsynsanalytiker hos trendanalysebyrået The Future Laboratory i London. På diverse plattformer på sosiale medier, der små reels og infografikk tilfredsstilte vår pandemitiltrengte hunger etter å fylle tiden og få tips til nye letthåndterlige hobbyer, vokste ansiktsgymnastikk-trenden – og vi ble eksponert for diverse former for ansiktsmassasje og dertil hørende verktøy. Den flere århundrer gamle østasiatiske gua sha-teknikken ble plutselig superrelevant, og TikTok-emneknaggen hadde mer enn (i skrivende stund) 840 millioner views. Men kan ansiktsgymnastikk virkelig leve opp til de løftene som blir avgitt av disse glødende og skulpturerte tilhengerne?

Som skjønnhetsjournalist er jeg blitt temmelig immun mot disse klikk-kåte nettsakene og trendene i sosiale medier som lover en quick-fix. Disse som forteller deg, mens du ligger der på sofaen, at hvis du ønsker en tydelig endring i fjeset ditt, så kan dette kun fikses med nåler. Ansiktsgymnastikk, derimot, har tatt av mer enn noe annet jeg har sett – og det loves at dette er noe som virker uansett hudtype og alder. Full av fascinasjon gikk jeg til innkjøp av en gua sha-stein, og begynte å bruke den i fem til ti minutter hver dag – og i speilet så jeg en umiddelbar forandring. Huden min så sunnere og mer levende ut enn den hadde gjort på flere måneder, og jeg ble oppmerksom på hvor mye spenninger jeg hadde i ansiktet. Til tross for at jeg var fornøyd med resultatet, var jeg allikevel en smule skeptisk, og jeg bestemte meg for å slå av en prat med folk som er eksperter på disse teknikkene for å finne ut hva, om det egentlig var noe, som skjedde under hudoverflaten.

Som skjønnhetsjournalist er jeg blitt temmelig immun mot disse klikk-kåte nettsakene og trendene i sosiale medier som lover en quick-fix.

Ansiktsmassasje, som i uendelige tider er benytta til å løse opp i spenninger, er noe som Abigail James har praktisert på kundene sine i mer enn 15 år. Hun er ekspert på ansiktsbehandlinger og har skrevet boka The Glow Plan. Etter å ha jobba med sports- og ayurveda lymfemassasje, tenkte hun at det også måtte være mulig å benytte disse teknikkene i ansiktet. «I ansiktet vårt er ikke alle musklene forbundet med beinvev, noen av dem er festa til hverandre slik at vi kan uttrykke oss med bevegelser og mimikk. Allikevel får vi spenninger i disse musklene – og du kan umiddelbart se på en persons ansikt om han eller hun er stressa, glad eller oppbrakt,» forklarer hun. «Der musklene er stramme og du har spenninger, vi det være minimalt med plass slik at væske kan passere. En massasje kan hjelpe til med å strekke ut og løsne opp i disse musklene.» Både med de behandlingene hun utfører på klinikken sin og de teknikkene hun deler med sine følgere på Instagram og YouTube, framhever hun de fysiske og emosjonelle fordelene ved berøring framfor å bruke et verktøy.

Poenget med disse teknikkene er å nå ned til under hudoverflaten og jobbe med musklene på en måte som huden umiddelbart vil dra fordeler av. «Ansiktsmassasje handler om å booste blodsirkulasjonen, og når vi gjør det, bringes det friskt blod og næringsstoffer opp til hudoverflaten,» sier ansikts-yoga-eksperten Danielle Collins, hvis mangefasetterte tilnærming kombinerer fordelene med å strekke ut musklene og massasje. «Det er også mulig å foreta en lymfedrenasje, som setter i gang renseprosesser og letter på spenninger.» Og resultatet? En strålende, rik og jevn hudtone.

Ada Ooi, som er hudpleier og praktiserer teknikker fra kinesisk medisin, sine hender har æren for mye av den gløden vi ser på den røde løperen. Hun har kunder fra hele verden, og som stadig kommer tilbake for å få hennes signaturbehandling; en kombinasjon av gua sha, tradisjonell kinesisk akupunktur og refleksologi. De altomfattende behandlingene hennes er tilpasset for å stimulere kroppens meridianlinjer. Disse er essensielle i tradisjonell kinesisk medisin, og betraktes som kanaler med sammenkoblede veier som transporterer energi gjennom kroppen. Samtidig som Adas behandlinger gir huden en glødende og jevn hudtone, blir også muskelvevet stimulert. «De langsiktige fordelene med gua sha og massasje er at jo mer du gjør det, dess hyppigere signaliserer du til ansiktet at du trener det opp til å oppføre seg som det skal,» sier hun.

FaceGym-gründeren Inge Theron forklarer at der ansiktsmassasje fokuserer på å manipulere musklene, er ansiktsgymnastikk (også kjent som ansikts-yoga) en trening der du bruker «motstand». «Når du faktisk trekker og strekker på musklene dine, blir du sliten, og musklene blir sterkere når de trenes,» sier hun. «Og når musklene er stillaset huden din ligger på, sier det seg selv at om musklene dine er definerte og sunne, er huden det samme.»

Inge var så overbevist om den gode effekten og fordelene ved å trene ansiktet at hun bygget opp en business rundt det. Etter å ha jobba på spa og som en journalist med spesialisering på emnet, så hun at det var et hull i folks tilnærming til og kunnskap om å ta vare på huden. «Alt handla enten om kosmetisk kirurgi eller andre ytterliggående behandlinger på huden, men det var ingen som snakka om musklene. Jeg tenkte at om vi tar med oss kroppen vår på treningssenteret, kan vi selvfølgelig også ta med oss ansiktet for en dose trening,» sier hun. «Da tanken først hadde festa seg, og jeg sa høyt at dette ville gjøre oss i stand til å forme, definere og løfte uten bruk av kirurgi eller nåler, sa folk at det aldri ville komme til å funke.» Men etter at pandemien stengte ned businessen hennes nærmes over natta, fant Inge og teamet hennes fram til de øvelsene som ville virke, gi gode resultater og som folk ville være mottakelige for (de hadde 180 de kunne velge mellom). Disse deles nå virtuelt med FaceGyms følgere. «Vi gikk fra å ha 50 000 følgere på Instagram til nesten 770 000. Og når folk rundt om i hele verden oppnådde resultater hjemme, resultater de trodde kun var oppnåelige på et treningsstudio, skjøt konseptet vårt virkelig fart.»

Mens mange av bevisene på at ansiktsgymnastikk virker forblir anekdotiske, finnes det studier som mener det har dokumentert virkning. En studie publisert av Northwestern University i 2018 fant at middelaldrende kvinner som hadde praktisert ansiktsgymnastikk i tjue uker, resulterte i at de alle fikk en forbedring av huden og utseendet generelt. En annen studie fra Sør-Korea, som undersøkte resultatene etter praktisering av ansiktsgymnastikk to ganger daglig i åtte uker, fant ut at ansiktsmusklenes størrelse økes – noe som igjen får huden til å framstå som forynget. Deltakerne kunne også rapportere om at linjer og rynker ble mindre tydelige.

Mens mange av bevisene på at ansiktsgymnastikk virker forblir anekdotiske, finnes det studier som mener det har dokumentert virkning.

«Ansikts-yoga vil ikke gi deg en umiddelbar reparasjon av solskader eller slapp hud forårsaket av det tapet av kollagen som inntreffer når man blir eldre,» sier dermatologen Justine Hextall. «Men, også slik som studiene viser, det kan gi et løft eller en oppstramming. Vi vet at repeterende trening i ansiktet vårt forandrer musklene. Folk gnisser tenner med det resultat at musklene i kjeveområdet blir større.»

Så, synes du ansiktsgymnastikk høres ut som dødsstøtet for botox og fillere? Når vi ser på økningen i antall estetiske behandlinger de siste årene, er ikke det spesielt sannsynlig. Men det åpner iallfall opp for en annen mulighet. Når injeksjoner er blitt et nærmest førstevalg når tegn til aldring oppstår, er det naturlige alternativet i form av ansiktsgymnastikk ensbetydende med en økende endring i holdningene våre. «Jeg tenker vi er sånn 50/50,» sier Inge Theron. «Det vil si at 50 prosent, og da spesielt våre yngre kunder, har bestemt seg for at de ønsker å utsette den slags påfyll så lenge som mulig.»

Mens de strammere resultatene av ansiktsgymnastikk er det som motiverer folk til å begynne med det, tvinger de holistiske elementene i denne praksisen oss til å forsone oss og gjenopprette kontakten med de ansiktene vi har blitt så løsrevet fra. Personlig var jeg ikke sikker på om det var den fysiske forbedringen i ansiktet mitt, eller om det var den tiden jeg tilbrakte med å bli kjent med det, som fikk meg til å se meg selv med litt snillere øyne, men det var iallfall første gang på veldig lenge at selvbildet mitt var forandra på en positiv måte. I en verden der selvperfeksjonering blir servert oss på et digert fat med kremer, sprøyter og kosmetiske behandlinger, omfavner ansiktsgymnastikk det vi allerede besitter. Og i lys av de to siste årene … Er ikke det en tilnærming vi alle burde etterstrebe?

Verktøy for å komme i gang med ansikts-gymnastikken:

Her er noen av våre favoritter for å få igang blodsirkulasjonen i ansiktet.

Se flere verktøy for ansikts-trening her.

Powered by Labrador CMS