kultur

Erotiske bøker? Ja. Ja, takk.

Vi går høsten i møte med tips til lesing som gjør dagene enda mer spennende.

Publisert

Erotiske bøker er jo spennende, sånn er det bare. Og kanskje passer det seg litt ekstra godt på denne tiden av året, når høstmørket sniker seg innpå og stearinlysene tennes over en lav sko? Enten det er snakk om noe helt vanilla eller noe mer hardcore på den erotiske skalaen, er det i alle fall lesing som gir heit underholdning.

Når det er sagt, er det ikke alltid like lett å mane seg opp til å spørre seg frem til tips til bøker i akkurat denne sjangeren. Vi har stilt det små-kleine spørsmålet for deg - og deler også et par tips selv.

Les også: 5 bøker om selvutvikling du ikke vil angre på at du leser nå

Caroline Krager, motejournalist og frilansskribent:

- Historier om et ekteskap (annonselenke) av Geir Gulliksen gir et interessant bilde på forhold, og hvor nært både fysisk og psykisk man kommer den man er sammen med. Den handler om forelskelse, sex, utroskap -  det som er synlig og usynlig for partneren. Hvordan man tar hverandre for gitt. Om kroppen og det fremmede, spennende ved den kontra det velkjente, normaliserte som kicker inn når man har vært sammen veldig lenge. Mye fint i denne, tipser Krager. 

Bonding av Mariel Franklin er en skikkelig pageturner! Her er det mye juice: breakdowns, dating-app-startups, rike, eks-boarding school-kids i London, orgies på Ibiza, et legemiddelselskap som tilbyr antidepressiva som får folk til å bli helt spinnville, breakdowns, problematiske, guru-liknende CEOs, og et tragisk drap, beskriver hun.

- For de som liker såkalte ’spice’-scenes har man havnet riktig her. En perfekt bok om man vil kutte ned på TikTok-tid og komme i gang med lesing!

Boka Bonding av Mariel Franklin kan kanskje få deg ut av TikTok-spiralen, tipser Caroline Krager. Kr 249 hos Norli (annonselenke)

Samra Avdagić, grafisk designer, illustratør og Art Director: 

- Som første sesong av Game of Thrones but make it Tudor

- Det første jeg tenker på er bøkene til Phillippa Gregory, spesielt The Tudor Court Novels-serien hennes. Den første jeg leste, også den mest populære av bøkene hennes, er The Other Boleyn Girl. Det er først og fremst historisk fiction, MEN det er veldig mange "spicy" deler av den boken hvor hun går veldig i detalj og skildrer sex på 1500-tallet i Tudortiden i England, forteller Avdagić.

- Det er litt sånn som første sesong av Game of Thrones but make it Tudor. Hvis man liker historie, drama, konger, dronninger med et dryss av heit sex er dette noe deg! 

- En annen bok jeg kan anbefale i den sjangeren er Girl Crush av Florence Given - også beskrevet som "a hot, dark story" på omslaget. En litt mørk og dystopisk bok om makten sosiale medier har, blandet med hovedpersonens reise fra å gå fra et langt, heterofilt forhold til plutselig å komme ut som bifil og utforske en ny verden. Forfatteren skildrer hovedpersonens nye seksuelle opplevelser med så mye innlevelse at man glemmer litt at boken også handler om noe helt annet, hehe...

Samra tipser om denne bokserien av Philippa Gregory fordi den er "Game of Thrones but make it Tudor". Ja, takk! Kr 169 hos Norli (annonselenke)

Fredrik Austad, skribent, kreativ strateg, Holosomatic Breath Therapist og fotograf:

- Spoiler: Første kapittel var litt av en overraskelse

- For to år siden leste jeg Cleanness av den amerikanske forfatteren Garth Greenwell. Boken består av ni mindre kapitler, der vi følger en amerikansk professor på reise i Bulgaria og i en verden av erindringer om kjærlighet, romantikk, sorg og seksuelle møter, forteller Fredrik.

- Spoiler: Første kapittel var litt av en overraskelse, med sin sterke grafiske beskrivelse av et voldelig sextreff – et modig valg, som jeg ville vært redd for at skulle skremme bort flere nysgjerrige lesere...

- Bokens mykeste og mest sårbare kapittel er nok "The Frog King", som jeg husker gjorde et sterkt inntrykk på meg. Plukk opp denne boken hvis du vil vandre mellom et bredt spekter av følelser. Den er også utrolig godt skrevet!

Cleanness av Garth Greenwell lover kjærlighet, romantikk, sorg og seksuelle møter, forteller Fredrik. Kr 169 hos Norli (annonselenke)

Sara Flaaen Licius, ELLE-journalist, tekstforfatter og modell:

- Både så gjenkjennbar og ganske så absurd

Undertegnede journalist har også sitt å si om litt heit høstlesning. 

- En bok som byr på litt heit høstlesning - og mye mer - som jeg leste ganske nylig, er All Fours av Miranda July. Denne var egentlig mind-blowing på mange måter, både fordi den var så gjenkjennbar og ganske så absurd, synes jeg. Men det kan absolutt være en kul miks!

- Boken handler om en halv-kjent kunstnerprofil i førtiårene som virkelig river opp hele livet sitt idet hun legger ut på en roadtrip mot New York for å besøke venner - men ikke kommer lenger enn nabobyen. På et modell et steinkast unna familien hun akkurat reiste fra, begynner noen surrealistiske dager. Denne boken kan gi deg et helt nytt syn på frihet, lyst, fantasi, intimitet og livets mange "hva hvis". 

- Leste store deler av denne boken på et fly ved siden av to rastløse, men småsjenerte tenåringsgutter, og satt stort sett og gliste for meg selv, haha. Artig!

All Fours av Miranda July er definitivt underholdende saker. Kr 249 hos Norli (annonselenke)

- Når sant skal sies, er det boken Un automne pour te pardonner av Morgane Moncomble som inspirerte til å lage denne saken. Med én gang tenkte jeg: "Oi, nei nå har jeg lest for mye krim og selvhjelp over altfor lang tid her. Dette er jo gøy!!". Dessverre, har jeg innsett at boken foreløpig ikke er oversatt. Hvis du kan fransk, go for it. Tittelen betyr direkte oversatt noe sånt som: "En høst på å tilgi deg". Hvis du får øye på den på et annet, aktuelt språk i det som jo bare må bli nær framtid - run, don't walk.

- Boken startet kanskje noe "tenåringsaktig", men så må jeg innrømme at den ble ganske avhengighetsskapende. Jeg elsket hvordan de juicy scenene - til tider litt vel teatralsk beskrevet - ble flettet inn i et ganske så innviklet mysterium. Hovedpersonene utvikler en ertende, flørtende kjemi - i utgangspunktet hater de hverandre når historien starter. Spenning på flere plan, altså. Enda en bonus er at det er snakk om første bok i en serie. Jeg vil ha mer.

Charlotte Sørvald, Skjønnhetsredaktør og Digitalansvarlig i ELLE:

- Har faktisk blitt et uttrykk i ELLE-redaksjonen

- Jeg innser jo at når Call Me By Your Name er den mest erotiske boken jeg har lest, må jeg step up my game... MEN den er jo om ikke annet semi-erotisk, er den ikke det da? Den har en sensuell undertone gjennom hele, og er bare så vakker! 

- For dem som ikke har sett filmen (bare gjør det) eller lest boka, er handlingen sentrert rundt Elio og Oliver, som blir hodestups forelsket i hverandre en varm sommer i Nord-Italia. Boken er rørende, romantisk og intim, og alt man vil gjennom de drøyt 200 sidene er å reise til Nord-Italia på en «Call me by your name-aktig tur» (det har faktisk blitt et uttrykk her i ELLE-redaksjonen), beskriver Charlotte.

André Acimans Call Me By Your Name er blitt rene kulturreferansen, og har inspirert et eget uttrykk i ELLE-redaksjonen. Kr 169 hos Norli (annonselenke)

Les også: One Tree Hill kommer tilbake.

Powered by Labrador CMS