Husk TV-aksjonen til inntekt for WWF

18. oktober er det TV-aksjon til inntekt for WWF og arbeidet deres for å bekjempe plast i havet. Les intervjuet vi gjorde med Christine Spiten; tech-gründer, WWF-rådgiver og havforkjemper, tidligere i år.

Publisert Sist oppdatert

Søndag er det klart for årets TV-aksjon og i år går pengene til WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet.

Hvert år havner 8 millioner tonn plast i havet og den truer ikke bare dyrelivet, men også menneskene og naturen.

Problemet er aller størst i Sørøst-Asia, hvor en fjerdedel av havplasten kommer fra. Dette blir også fokusormådet for årets TV-aksjon, som er øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand.

TV-aksjonen skal bekjempe plast i havet gjennom å etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer for mer enn 900 000 mennesker.

«I samarbeid med lokalbefolkning, myndigheter og næringsliv skal vi redusere utslipp av plast til elver og hav med 7000 tonn årlig. Vi skal samle inn og resirkulere søppel som i dag ender opp i naturen, redusere bruken av unødvendig plast og jobbe for at beslutningstakere forplikter seg til å nå WWFs mål om null plast på avveie i 2030.»

Bli digital bøssebærer

Du kan enkelt opprette en egen digital bøsse og samle inn penger i ditt nettverk.

  • Registrer deg på blimed.no ved å trykke her
  • Gjør bøssa personlig
  • Del i nettverket ditt

Har du spørsmål om å være digital bøssebærer, eller om hva som skjer rundt TV-aksjonen der du bor? Ta kontakt med  din lokale fylkesaksjonsleder.

Christine Spiten

Christine Spiten er med-gründer i undervannsdrone-selskapet Blueeye og tidligere norgesmester i seiling. Hun er en av Norges mest inspirerende miljøaktivister, og bor store deler av året i båt.​ Hun er også WWF-rådgiver.

Hun forteller at plast i havet er verdens raskest voksende miljøproblem. Hvert minutt havner 15 tonn plast i havet, ifølge WWF, og dette vil dobles innen 2030 hvis ikke vi gjør noe.

Havet har bestandig vært en viktig del av Christine sitt liv, og ved å ha det som lekeplass har hun lært at alt liv på kloden er avhengig av et friskt og rent hav for å leve.

– Havet er min kampsak – nettopp fordi vi vet så lite, og det haster med å komme fram til en plan for hvordan vi kan løse de store utfordringene uten å skape nye. ​

Hos WWF jobber hun med å skape systemer som gjør at mindre plast havner i naturen, og mener design av produkter og tjenester vil være en del av løsningen.

– Det fantastiske med dette miljøproblemet er at vi alle kan bidra. Bruk av unødvendig engangsplast, tekstiler og klær med plast eller emballasje som er pakket rundt det vi kjøper er noe vi alle må være bevisste på.​

Når håpløsheten rundt det å jobbe med miljøproblemer melder seg, forsøker hun å minne seg selv på hvorfor vi ikke kan gi opp.

– Jeg er opptatt av at det skal være enkelt og attraktivt å være miljøvennlig. Det er ikke nødvendigvis sånn at det handler om å begrense seg, eller gå ned i livskvalitet – vi må maksimere verdien av de ressursene vi allerede har!​

Christine opplever ofte at mange synes det kan være vanskelig å ha et bærekraftig kosthold.

–Kan vi leie istedenfor å eie? Re-designe produkter? Kort sagt er det minst like mange løsninger som utfordringer knyttet til plast, vi må bare sørge for at det er løsninger som lønner seg for alle.​

Så langt det lar seg gjøre forsøker hun å unngå den typiske on-the-go plasten.

–Målet er jo at vi skal ha en ren, levende klode som kan by på alt fra spennende naturopplevelser til næringsrik mat, og at de som kommer etter oss skal ha de sammen mulighetene. Når jeg er ved havet, blir dette veldig klart og enkelt.​

Et av Christines største forbilder når det kommer til klima og miljø er hennes egen mor.

– Jeg er ikke vegetarianer, men «bevistianer» eller «concioustarianer», om du vil. Jeg spiser helst norske grønnsaker, bærekraftig sjømat og sesongbasert mat. Selvfølgelig glipper jeg iblant, men jeg synes en bevisst holdning til maten vi spiser er kjempeviktig!​

– Handlenett, fruktpose, kaffekopp, vannflaske og eget bestikk er noe jeg bestandig har med meg. Det høres kanskje ut som mye å bære med seg, men det tar såvidt plass i sekken.​

– Jeg har vokst opp med grønnsaksbed, drivhus, høner i hagen og kildesortering. Mamma har en drivkraft jeg ikke har sett maken til. Hun utforsker og utvikler seg på nye områder som tekstil, birøkt, økologisk dyrking og matlaging hele tiden. Likevel er hun ikke den som roper høyest om alt hun gjør og får til, men mamma lever opp til det hun står for og er en stor inspirasjon for meg. Jeg håper jeg kan få til det samme.

Powered by Labrador CMS