Gretas klimakamp går viralt
Heia Greta!
Navnet Greta Thunberg har vært på alles lepper og avisforsider det siste året.
Alt startet da hun som 15-åring satte seg utenfor riksdagshuset i Stockholm med plakaten «skolstrejk för klimatet».
Siden den gang har alles øyne vært retta mot skoleeleven. Hun har deltatt i demonstrasjoner i flere land, streiket for å få oppfylt Parisavtalen, og har engasjert barn og unge verden over til å kjempe for en mer miljø- og klimavennlig framtid.
Vant miljøpris
I mars vant hun miljøprisen Rachel Carson-prisen og ble kåret til «årets kvinne» av svenske Expressen.
Hun har inspirert tusenvis, også i Norge, der 40 000 skoleelever gikk til streik og demonstrerte for at samfunnet skal innføre tiltak mot global oppvarming.
Trump ønsker Greta lykke til...
Nå har hun seilt hele veien til USA og mandag holdt hun tale til FNs hovedforsamling i New York. Og for en tale! Og for en 15-åring!
Vi kan vel si at Greta holdt en tordentale for FN og for hele verden, og både talen og videoen av ansiktsutrykket hennes når Donald Trump passerer henne går viralt.
Trump har selvfølgelig tweetet om saken:
«Dere har stjålet mine drømmer og min barndom med deres tomme ord. Likevel er jeg en av de heldige. Folk lider. Folk dør. Hele økosystem kollapser»
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176339522113679360?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1176339522113679360&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dagbladet.no%2Fnyheter%2Fhun-er-beintoff-et-unikum%2F71633284
Gretas bok
Denne høsten kan vi ble enda bedre kjent med Greta, gjennom boken Scener ur hjärtat, som ble utgitt i fjor.
Boken er skrevet av Greta og hennes familie, og handler om veien fram til Gretas skolestreik, men fremfor alt om klimakrisen.
Til neste år kommer også dokumentarfilmen om den 16-årige klimaaktivisten.
B-Reel Films og dokumentarfilmskaperen Nathan Grossman har fulgt Greta siden august i fjor.