Lyst på noe skikkelig digg til middag? Da må du prøve denne. En perfekt høstform!
3–4 porsjoner
Tid: 60 minutter
SYLTET RØDLØK
1 rødløk
2 ss 7 % eddik (ev. eplesidereddik) 1⁄2 dl sukker
1 dl vann
QUINOAMIKS
2 ss olivenolje
1⁄2 gul løk, hakket
2–3 hvitløksfedd, finhakket eller revet
1 buljongterning / 1 ss fond
3 dl vann
2 dl hermetiske hakkede tomater
2 dl hvit quinoa
1–2 ss chilikrydder eller kajennepepper 1⁄2 ss spisskummen
1 liten boks svarte bønner, 175 g, skylt
1 liten boks mais, 200 g, skylt
salt og pepper
1 lime, saften av
1⁄2 potte frisk koriander, bladene av
FREMGANGSMÅTE SYLTET RØDLØK
Bland vann, sukker og eddik i en kjele. Kok opp, og la koke til sukkeret er løst opp.
Mens du venter, kutter du rødløken i to gjennom roten og deretter i tynne halvsirkler. Jo tynnere du kutter, dess fortere blir de syltet, og jo fortere kan du spise dem.
Finn fram en tett beholder med lokk. Legg løken i og hell eddikblandingen over.
Rødløken er ferdig etter en halvtimes tid om du har kuttet riktig tynt, men ingen vil kritisere deg om du skjærer tykkere skiver og/eller spiser med en gang.
FREMGANGSMÅTE LOS QUINOAS
Stek løken blank i olje i et par minutter, tilsett hvitløk og stek videre i ca. et minutt.
Ha så i buljong, vann, hermetiske tomater, quinoa, chilikrydder og spisskummen. La småkoke under lokk i ca. 15 minutter. Pass på at det ikke koker for mye, da vil ikke quinoaen rekke å bli ferdig før vannet er borte.
Når all væske er fordampet og quinoaen er myk, tilsetter du bønner og mais, og smaker til med salt og pepper. Rør så inn koriander og lime.
SØTPOTETBÅTER
2 medium store søtpoteter
MARINADE
3 ss olje, f.eks. rapsolje
3 ss lønnesirup eller honning
1⁄4–1⁄2 ts chilikrydder
1⁄4 ts paprikakrydder eller røkt paprikakrydder 1⁄2 ts salt
1⁄2 lime, saften av
LIMEDRESSING
150 g crème fraîche
1 lime, saften av
1 grønn jalapeño, hakket, eller 4–5 skiver syltet jalapeño to never frisk koriander
1⁄2 ts salt
Valgfritt: 1 avokado eller en håndfull spinat
TOPPING
100 g fetaost, grovhakket
1 mango blandet med f.eks. 1⁄2 chili frisk koriander, bladene
limebåter
FREMGANGSMÅTE SØTPOTETBÅTER
Sett ovnen på 225 °C.
Vask søtpotetene og skjær dem i to på langs, deretter i 4–5 båter. (Ikke fjern skallet, det blir mykt under steking og kan spises. Veldig næringsrikt er det også.)
Bland sammen marinaden og vend søtpotetene i den. (Tips: Ta en brødpose, ha marinaden i posen sammen med søtpotetbåtene, hold sammen åpningen og rist løs.) Legg søtpotetene i en form der båtene kan ligge fritt, eventuelt på et bakepapir på et stekebrett, og stek dem i 25–30 minutter til du lett kan stikke en gaffel gjennom søtpoteten.
Flytt eventuelt båtene over i en ildfast form du vil servere dem i (nå som de er møre, kan de godt ligge litt oppå hverandre), og press limesaft over båtene.Topp så med los quinoas og fetaost, og stek dem øverst i ovnen i 5–10 minutter til osten er varm.
FREMGANGSMÅTE LIMEDRESSING
Bland alt godt med en stavmikser.
Hanne-Lene Dahlgren
Jeg sluttet å spise kjøtt og fisk for fire år siden, etter et eureka-øyeblikk da en venninne serverte henne et skikkelig digg vegetarisk måltid.
I boka En skikkelig digg kokebok har hun samlet 80 vegetariske favorittoppskrifter som hennes egen familie
– og 50 andre – har satt et stort og tydelig «godkjent»-stempel på. Følg henne på Facebook, Instagram og YouTube under «Hanne-Lenes vegetar» og besøk hannelene.no.