SeksuELLE: Intimitet og sykdom
Er det mulig å ha et godt sexliv etter krevende sykdomsperioder?
Velkommen til vår ukentlige spalte, Frk. SeksuELLE! Her vil vi, sammen med en dyktig sexolog, utforske det spennende og viktige temaet: seksualitet. Er det noe du lurer på eller vil vite mer om rundt sex- og samliv, seksualitet og seksuell helse? Vel, da er du hjertelig velkommen til å sende inn spørsmål til oss (helt anonymt), så lar vi ekspertene svare.
Ukens Frk. SeksuELLE er sexologisk rådgiver, Gunhild Næss. I forrige spalte spurte vi henne om sex- og samliv under pandemi og lockdown. Denne uken er temaet: sykdom og intimitet. Er det mulig å ha et godt sexliv etter krevende sykdomsperioder?
Sexologisk rådgiver, Gunhild Næss
Seksualitet og sykdom
Sykdom kan være så mangt. Sykdom kan være alt som forstyrrer kroppens normale fungering, både fysisk og mentalt. Eksempler på sykdom kan være kreft, diabetes, hjerte og karsykdommer, depresjon og angst, men også mye mye mer. Sykdom og behandlingen av denne har også en tendens til å påvirke vår seksuelle helse, og da gjerne i negativ retning. Vår seksuelle helse er vår egen subjektive følelse av mestring og glede knyttet til sex, kropp, følelser- ja hele seksualiteten vår.
Får man påvist en sykdom og må behandles for denne, kan man i verste fall oppleve diverse seksuelle dysfunksjoner. En seksuell dysfunksjon er medisinske eller psykologiske forhold som gjør at den enkelte opplever å ikke fungere tilfredsstillende seksuelt. Faktorer som ereksjonsproblemer, for tidlig/sen sædavgang, fatigue, redusert lyst eller sensibilitet, smertetilstander og tørrhet i skjeden er noen få eksempler på vanlige seksuelle dysfunksjoner.
Mange spørsmål dukker opp når sykdom rammer så brutalt. Siden helsevesenet ofte ikke problematiserer seksualiteten med pasientene sine i den grad de burde (og er pliktet til), kan det være nyttig å selv oppsøke en sexolog for å få hjelp med og bearbeide sine seksuelle dysfunksjoner. Den gode nyheten er at det finner råd og hjelp for de aller fleste problemstillinger.
Kan jeg ha sex igjen etter sykdom og behandling?
Ja, uten tvil! Sex er et vidt begrep som innebærer alt av seksuelle handlinger du kan gjøre med deg selv eller partner. Alt fra klining, onanering, flørting, stryking, samleie, sexchat og mye mer. Alt man blir opphisset og kåt av rett og slett.
Ikke sjeldent er det samleie-delen som blir vanskeliggjort når sykdom og behandling pågår. For mange er samleie en stor og viktig del av sexen. Men sex og samleie er, som nevnt over, ikke nødvendigvis en og samme ting. Samleie er en liten del av det man kan gjøre når man har sex. Det er viktig å være løsningsorientert og eksperimenterende på sexfronten når kroppen ikke lystrer som før. Tenk nytelse!