skjønnhet

18 tips for sunt hår

Her får du de beste tipsene for pleie – inkludert klipping, farging, bruk av tørrsjampo, hårkur og mye, mye mer – for å oppnå ditt beste hårpotensial. 

Publisert Sist oppdatert

Håret ... Er det vår (og med «vår» mener jeg absolutt ALLE som har selv de færreste hårstrå) felles besettelse? Vi styler, klipper, striper, farger, fikser og trikser til den store gullmedaljen, og kjøper produkter som lover både tykkere, tettere, sterkere og mer glansfullt hår. 

Men hva er det som egentlig gir oss sunt hår? 

I denne sammenhengen betyr «sunt hår», i korte trekk: Hår som ikke knekker eller fliser seg, og som vokser til sitt fulle potensial.

Gjennom noen måneder med research, prøving og feiling og tips fra frisøren (tusen takk til Anna på HOPE Hair Posthallen) har jeg kommet fram til noen punkter som jeg håper kan gi deg noen tips for å nå ditt unike «hårpotensial». 

Les også: Er dette it-frisyren for 2025? 

På samme måte som med hudpleie, finnes det dessverre ikke en felles oppskrift for å oppnå en sunn hårmanke, da det finnes en haug av ulike hårtyper og kvaliteter. I tillegg så er det jo også sånn at håret endrer seg over tid, så det gjelder å tenke på det hele som «a work in progress». Det finnes heller ingen «quick fixes», så det gjelder å smøre seg med tålmodighet. Selv om det ikke finnes en oppskrift, finnes det derimot noen tommelfingerregler som alle har godt av å følge, og her har vi samlet et lite knippe.

Det vil alltid være flere riktige svar på det samme spørsmålet fordi alle er forskjellige og vi har ulike utgangspunkt, men det finnes likevel noen generelle huskeregler.

Det som allerede har kommet ut, det er dødt. Du kan påvirke det som kommer ut, men håret som er ute – det er som det er, og så må man jobbe med det man har.

18 tips for sunt hår

Klipp

Slitte tupper bør klippes bort, slik at håret ikke «kryper oppover». Hvis du sparer til langt hår, er det bedre å stusse det jevnlig, slik at håret ikke knekker i tuppene – da er du plutselig like langt. For mange vil det også være nødvendig å klippe «uten- på» håret, og ikke bare de nederste tuppene.

Farging og bleking

Mange farger og bleker håret, og det er helt ok å fortsette med det ... så lenge håret blir tatt godt vare på i ettertid! Følg frisørens anbefalinger om pleie, og vær ekstra nøye med punktene under.

Tørrsjampo

Bruk en tørrsjampo rett etter vask for å holde på den nyvaskede følelsen litt lenger. Med et produkt som også gir litt volum, «løfter» du håret bort fra hodebunnen og det blir dermed mindre oljet. Dette er spesielt bra for deg med fint hår som lett oppleves fett. 

NB: Prøv å unngå påføring av tørrsjampo helt inntil hodebunnen.

Kanskje en caps kan redde deg de dagene du ikke får vasket håret – spesielt gjennom sommeren.

Vaske håret

Sjamponer alltid to ganger etter hverandre før du går videre til hårmaske (etter behov) og balsam. Massér produktet godt inn i hodebunnen, slik at du fjerner produktrester og annet smuss. Hvis sjampoen ikke skummer, tilfør mer vann – ikke mer produkt.

Varmt eller kaldt vann?

Det finnes ikke noe klart svar på om man bør bruke kaldt eller varmt vann når man vasker håret, men hvis man skal gjøre noe midt imellom, så kan det være lurt å avslutte vasken med litt kaldt vann. Det er heller ikke gunstig for hodebunnen å bruke for varmt vann.

Antall vask

Ikke vask håret for ofte! Dette er selvfølgelig veldig individuelt og kommer an på alt fra hvor mye stylingprodukter du bruker til oljeproduksjon, men alt fra annenhver dag til 1–2 ganger i uka er å anbefale. Sett opp håret i en dott – eller finn andre stylingvarianter – som du kan anvende på de siste dagene før vask. Det vil spare deg for mye tid og penger (produkter er dyrt), og håret for mye slitasje.

Hårkur

Ha i en hårmaske minst én gang i uka, og gjerne oftere. En maske skal gjerne påføres i nyvasket håndkletørt hår, etter sjampo og før balsam. Les på pakken hvor lenge den skal virke, men litt er bedre enn ingenting – 5 minutter i dusjen er topp i en travel hverdag. 

Noen liker å sove med hårmasker, men vær forsiktig med å gjøre dette for hyppig, da fuktig hodebunn i noen tilfeller kan føre til sopp.

Les også: Denne hårmasken pleier håret mens du trener. 

Pleie og ingredienser

Hvilke andre pleiende produkter skal du tilføre håret? Her er svaret rett og slett ganske enkelt (og standard): Det er helt individuelt. 

Det kommer blant annet an på hårtype, årstid og klima, ønsket resultat, osv. Det finnes heller ingen enkle svar på hvilke ingredienser som passer til ulike hårtyper, men se gjerne etter produkter som har en sam- mensatt formel, som dekker flere behov samtidig.

Hårhåndkle

Bytt ut det vanlige dusjhåndkleet når du tørker håret. Bruk gjerne et skånsomt hårhåndkle, ellers så funker en hvit bomulls-T-skjorte også helt utmerket. Hvis du ikke har noen alternativer tilgjengelig, pass på at du ikke «buster» til håret, men klemmer ut vannet forsiktig med hårene.

Hodebunnen

Hodebunnen er kanskje det aller viktigste punktet på denne lista. Håret er «dødt», men hodebunnen (og hårfolliklene) er «levende», så det gjelder å pleie den på best mulig måte slik at hodebunnen er i balanse. 

Pleie og eventuell behandling er personlig avhengig (snakk med frisør og/eller en lege hvis du er bekymret for din hodebunnshelse), men det viktigste er: Beskytt hodebunnen mot sola – gjerne ved bruk av hatt, bruk milde sjampo- og balsamprodukter, skrubb hodebunnen med en hodebunnsskrubb (ikke mer enn én gang i uken), tilfør pleiende serum og pass på at hodebunnen ikke er våt over en lengre periode.

Her er 3 serum som pleier håret og hodebunnen om natten. 

Pute

Bytt til silkeputetrekk, slik at håret ikke ligger og gnisser mot røffe tekstiler gjennom natten. Jo mindre friksjon, dess mindre slitasje.

Vitaminer

Et sunt kosthold er godt for kropp og sjel, hud og hår, og her er det superviktig med personlig tilpasning og veiledning fra en ernæringsfysiolog eller lege. Sink og Biotin er allikevel to vitaminer som jeg ønsker å nevne, som går igjen fra både frisører og hudterapeuter som viktige tilskudd. NB: Rådfør deg alltid med lege angående inntak av vitaminer. 

Strikker

Unngå bruk av plaststrikker eller strikker med metallfester. Disse variantene sliter på håret, og kan i verste fall gjøre at hårstråene knekker. Bruk skånsomme strikker av for eksempel silke, eller hårklemmer.

Sommer og sol

Sol, varme, saltvann og klorvann sliter på håret. Bruk et solbeskyttende hårprodukt i sola (her er våre favoritter), og gjerne også en hatt – og hvis du bader mye (spesielt i klorvann) kan det være lurt å bruke en badehette.

Varmebeskytter

Før du anvender et stylingverktøy, er en varmebeskyttende spray eller krem alfa og omega. Og her gjelder det samme prinsippet som ved bruk av solkrem: Bruk nok produkt! Ikke vær kjip på varmebeskyttelsen – håret ditt vil takke deg senere.

Her kan du shoppe våre varmebeskyttende favoritter. 

Varmestyling

Høy varme sliter på håret, så bruk av rettetang og krølltang bør begrenses til det minimale. For noen er bruk av hårføner helt essensielt, og da gjelder det å finne verktøy som benytter seg av lavere varme, slik som for eksempel Dyson sine varianter. Ikke glem varmebeskyttende produkter!

Shop våre favoritter. 

Børsting

Bruk snille børster (for eksempel disse). Vær veldig forsiktig, spesielt når det er vått fordi det da er ekstra svakt. Begynn i tuppene og jobb deg forsiktig gjennom, og et godt tips er å gre håret før vask, slik at det ikke blir så flokete etter – håret tåler mer når det er tørt.

Annen styling

Er håret ekstra ømfintlig og svakt i front? Bruk en lett hårspray slik at du legger et beskyttende lag rundt hårstråene for mindre slitasje.

Les også: Dette trenger håret ditt i minusgrader. 

Her kan du lese flere skjønnhetssaker. 

Powered by Labrador CMS