Slik tar du best vare på ullplaggene i garderoben din
Slik behandler og vasker du ull på best mulig måte!
Vi nordmenn bruker ull stort sett hele året, men behandler du ikke ullplaggene dine riktig, kan de fort se både slitte og skrøpelige ut.
Patrizia Nazareno, sjefdesigner i Pierre Robert, gir deg her noen nyttige tips for hvordan man best behandler ull.
Les også: Strikkede cardigans – Shop våre favoritter!
Foto: Julie Berg
Slik tar man best vare på ullplagg!
Foto: Launchmetrics SpotlightSM
Hvor øfte bør ullplagg vaskes?
– Ull er naturfiber og inneholder et naturlig fett som heter lanolin, som til en viss grad gjør ulla selvrensende og smussavstøtende, og blir derfor ikke så fort skittent. Med strikkede gensere holder det ofte å lufte plaggene etter bruk.
Vil du vaske ullplagget ditt, bør det vaskes på ullprogram 30 grader med liknende farger og ullvaskemiddel. Vask bare hvis du absolutt må, og bruk gjerne lavere sentrifugering for å beskytte fibrene og hindre at plagget krymper.
Flekker kan gjerne behandles for hånd, uten å vaske hele plagget.
Videre bør ikke ull tørkes i tørketrommel, men strekkes lett på plass og lufttørkes. Tunge ullplagg bør tørkes flatt, ellers kan det få merker og miste fasongen.
Hva slags vaskemiddel bør man bruke til ullplagg?
– Jeg anbefaler å vaske ull med Klar ull & silke, som er spesialutviklet til å ta vare på delikate tekstiler.
Kabelstrikket genser fra Pierre Robert, kr 1399 (annonse).
Hvordan tar man best var på ullplagg?
Ull krøller ikke og trenger sjeldent å strykes, men hvis du vil stelle litt ekstra med plaggene dine, kan de godt steames litt. Det gir plagget en fin og glatt overflate.
Det kan også være lurt å skaffe seg en nuppefjerner, det gir ullplagget betraktelig lengre levetid, siden mange slutter å bruke klær når de får nupper. Det er synd, ettersom disse lett kan fjernes.
Er det sant at noen nupper mer enn andre?
Både ja og nei. Nupper oppstår gjerne der det er mye gjentagende bevegelse, for eksempel på innsiden av ermet og på siden av genseren.
Hvor mye nupper du får på plagget, avhenger derfor av hvordan du beveger deg – om armene dine gnisser mot siden når du går, hvordan du sitter på stolen osv. Ellers er det ikke bevist at noen mennesker nupper mer enn andre.
Det kan være fint å ha i bakhodet at ull kan nuppe litt i starten, men avta etter hvert. Jeg anbefaler å kjøpe ull av god kvalitet, men dessverre er det nesten uunngåelig å få nupper.
Blir plagget slitt og får hull på f eks albuene, kan man bare sy på albue-patches i skinn, eller sette på et grovere stoff, som bare gjør plagget enda mer unikt.
Grå ullgenser fra Pierre Robert, kr 999 (annonse).
Hva er viktig å merke seg når man kjøper ull?
Jeg anbefaler ull som kvalitetsmessig holder en høy standard.
Invester i tidløst design som alltid er like aktuell. På den måten kan du bruke det gang, på gang, uten å bli lei!
Er du glad i ullplaggene dine, er du også mer tilbøyelig for å reparere og vaske de korrekt. Og det fine er at ullplaggene også kan gå i arv fra generasjon til generasjon, med tanke på et mer bærekraftig forbruk i praksis.
Pierre Robert med pop-up shop i Oslobukta!
Frem til 15 oktober kan den nye capsule-kolleksjonen til Pierre Robert kjøpes på deres pop-up shop i Bjørvika. Butikken holder åpent fra 10.00 – 18.00.
Adresse: Operagata 77E