mor og barn
Hudpleie for gravide og ammende: Trygge valg uten unødig bekymring

Gravid og usikker på skjønnhetsprodukter? Senk skuldrene. Vi har snakket med eksperter om hva du faktisk trenger å tenke på.
Er du gravid og usikker på hvilke skjønnhetsprodukter du kan bruke? Du er ikke alene. Mange blir mer bevisste på ingrediensene i hudpleie- og skjønnhetsproduktene sine under en graviditet.
Det er noen ingredienser det helt klart er fornuftig å holde seg unna, deriblant hydrokinon, retinoider, salisylsyre i høye konsentrasjoner, samt visse eteriske oljer. Og så er det en god del ingredienser som ikke er testet på gravide og ammende (av åpenbare grunner), og som dermed er kontroversielle. Det finnes en jungel av råd der ute, så vi tok en prat med Gro Cecilie Havnen fra Trygg Mammamedisin og hudpleieekspert og gründer bak nettsiden Helt Krem, Cathrine Stabel, om det er grunn til bekymring.

Skremsel vs. reell risiko
Hva gjør du når du lurer på noe – både før, under og etter en graviditet? De aller fleste Googler seg frem. Det finnes heldigvis mange gode kilder, men dessverre florerer det med feilinformasjon der ute, noe som bekymrer Stabel.
– Media bruker ofte caps lock og skremmende overskrifter når de snakker om hudpleie eller ingredienser i hudpleie. Det bekymrer meg, for jeg ser jo hvor lite research de gjør før noe publiseres. Jeg mistenker at denne skremselspropagandaen får flere klikk enn en nyansert fremstilling av en sak. Det bidrar ikke til folkeopplysningen og gjør folk mer redde. De fleste begynner da å Google selv. Da havner man fort i en jungel av misinformasjon hvor merkevarer bruker skremselspropaganda for å selge deg sine produkter.
Les også: Slik kler du din voksende baby bump.
Det er viktig å huske at kosmetikk i Norge og EU er strengt regulert for å sikre trygg bruk. Ifølge Havnen kan fokus på enkeltstoffer noen ganger skape unødvendig bekymring, siden risikoen ofte vurderes uten å ta hensyn til mengden av stoffene i produktene.
– Det er helt essensielt for risikovurderingen, forklarer hun.
– Hudpleieprodukter og kosmetikk som selges i EU og Norge er regulert nettopp for å sikre at de er trygge i normal bruk, også for gravide og ammende, sier Havnen.

Mangel på forskning
Mens kosmetikk som selges i Norge og EU er regulert for å sikre trygg bruk, finnes det samtidig begrenset forskning på hvordan enkelte ingredienser påvirker den gravide og fosteret. Dette kan gjøre det utfordrende å navigere i jungelen av råd og anbefalinger, spesielt når informasjonen spriker.
– Dessverre finnes det svært begrenset forskning på sikkerheten til mange kosmetiske innholdsstoffer, produkter og prosedyrer under graviditet og amming. De fleste kosmetiske produkter og hudpleieprodukter som selges fritt i butikk, er trolig ikke uheldige å bruke. På den andre siden finnes det likevel ingen god forskning til å si dette med sikkerhet. Det er derfor lurt for gravide og ammende å tenke over om produktet eller behandlingen faktisk er nødvendig for dem, sier Havnen.
Les også: De beste buksene til gravide.
Personlig vurdering
Selv om de fleste kosmetiske produkter trolig er trygge, som Havnen forklarer, anbefales det at gravide og ammende gjør en liten «risikovurdering». Til syvende og sist er det opp til hver enkelt å avgjøre hva som føles komfortabelt. En god tommelfingerregel er å spørre seg selv: «Er dette er noe jeg vil bekymre meg for i etterkant».
– Hvis svaret er «ja» på dette, så bør man la være, sier Havnen og fortsetter:
– Jeg har også lyst til å nevne at en viktig forskjell mellom kosmetikk og legemidler er at legemiddelvurderinger alltid innebærer en nytte/risiko-avveining – altså om risikoen kan forsvares ut fra forventet effekt. Kosmetikk har ikke en tilsvarende medisinsk nytte, selv om mange individuelt kan oppleve en subjektiv verdi.

Dette bør du være litt «obs» på
Stabel og Havnen har enkle oppfordringer til hva som bør unngås under graviditet og amming:
– Det er best å unngå umerkede produkter og kjøp fra usikre nettbutikker, siden det da kan være usikkerhet med tanke på om regelverket er blitt fulgt, sier Havnen.
– Om jeg var gravid ville jeg kjøpt fra apotek og etablerte kjedebutikker som har ansatte som kan noe om hud og hudpleie, sier Stabel og trekker frem en ingrediens som bør unngås:
– De ingrediensene vi vet gravide skal unngå er retinol, og enhver form for A-vitamin topikalt. Det er grunnet et «føre-var»-prinsipp fordi A-vitamin på resept kan være fosterskadelig. Det er stor forskjell på A-vitamin på resept og den man får i butikken uten resept. Fordi det er uetisk å teste ingredienser og hudpleie på gravide har vi ikke så mye data og det er derfor, på generelt grunnlag, lurt å gå for milde og enkle produkter. Men det skal sies, det er ikke slik at alt det man påfører i fjeset når så fryktelig langt ned i huden, ofte trekker produkter bare ned i de helt øverste lagene i huden og vil ikke nå blodet eller ha noen effekt på resten av kroppen.
Les også: Hvorfor har det vært forsket mindre på kvinner enn menn?
Stabel er også opptatt av at det «naturlige» ikke nødvendigvis er det man bør se etter – selv om dette for mange muligens høres trygt (og lurt) ut gjennom en graviditet.
– Jeg ville unngått økologiske og naturlige produkter. Jeg har ikke tall på hvor mange meldinger jeg får fra gravide som har byttet hele hudpleierutinen til noe «naturlig». «Naturlig» hudpleie er ikke regulert. Hvem som helst kan kalle et merke «naturlig», uten at det betyr noen ting. «Naturlige» eller økologiske merker bruker ofte eteriske oljer eller andre potensielle allergener, som man raskere kan få en allergisk reaksjon av, fordi man er mer sensitiv når man er gravid.

Trygge produkter under graviditet
Stabel guider og orienterer leserne i jungelen av hudpleieprodukter gjennom Helt Krem, et univers dedikert til å gjøre hudpleie enklere og mer forståelig. Med lang erfaring fra kosmetikkbransjen og «produkt-nerding som hobby» har hun derfor gode tips til gravide og ammende når det gjelder hvilke produkter man bør se etter:
– Man kan få mer sensitiv hud generelt når man er gravid, så jeg ville nok holdt meg til en enkel hudpleierutine, for å unngå reaksjoner. Å beskytte seg med solkrem er spesielt viktig, fordi det er mye hormoner i sving, som kan trigge pigmentering som man ofte sliter med i år etter graviditeten.
Stabel trekker frem noen ingredienser som kan være gode alternativer under en graviditet.
– Fine ingredienser å se etter for gravide tenker jeg kan være lave konsentrasjoner av niacinamide (mellom 2–4 %) og mandelic acid i lave konsentrasjoner for å motvirke kviser og motvirke eventuell pigmentering, hyaluronsyre, squalane og ceramider for fukt, grønn te, centella asiactica og antioksidanter som C-vitamin og E-vitamin for å beskytte huden. Samt en god solkrem, helst med SPF 30 eller SPF 50, men bruk også skygge når solen står høyt.
Les mer om hudpleie under graviditet på Helt Krem.
Andre nyttige og trygge nettsider
Les også: Våre favoritter for hudpleie under graviditet.