skjønnhet
Hva er egentlig greia med Co-Wash?

Er det verdt å teste hårpleiens gylne middelvei?

For noen år siden var det nærmest umulig å unngå ordet Co-Wash i hårpleieverdenen. Trenden med å velge en conditioner wash var liksom overalt - og ble nærmest sett på som det ultimate curly girl-produktet for å pleie sitt naturlige hår, enten det var snakk om korketrekkere eller bølger. Men er det egentlig vits?
Co-Wash har blitt hyllet for å være et bedre og mer skånsomt alternativ til shampo og balsam. Hvem bør bruke det, og hvordan passer en Co-Wash inn i hårpleierutinen?
Forresten - bruker du balsamen din riktig?
De siste årene har flere hårpleiemerker virkelig begynt å steppe opp gamet. I dag er effektiv, skånsom, innovativ hårpleie med avansert, forskningsbasert teknologi faktisk ganske lettilgjengelig.
- Sjekk ingredienslisten
Eirik Thorsen, kreativ leder i Adam og Eva, kan bekrefte dette.
- Hårpleie utvikler seg hele tiden. Co-Wash har absolutt vært en trend, spesielt for de som følger Curly Girl-metoden, men nå har mange kanskje også funnet andre skånsomme produkter som gir lignende fordeler, sier Thorsen.
Han tror likevel at flere fortsatt sverger til Co-Wash selv om hypen har lagt seg. Særlig de som har krøller, teksturert hår, tørt eller skadet hår.
For en Co-Wash lover tross alt det vi gjerne vil unngå - kjemikalier.
- Det er fortsatt produkter med sterke rensemidler og syntetiske stoffer på markedet, så det er lurt å sjekke ingredienslisten, understreker han.
- Noen silikoner, alkohol og mineraloljer kan være lurt å unngå, og det er primært på grunn av deres potensielt uheldige effekt på håret, forteller Thorsen.
Ingredienser du kan se etter for å unngå potensielle uønskede bivirkninger er følgende: ftalater, syntetisk duft, formaldehyd samt visse sulfater og parabener.
Helt konkret:
Sulfater som Sodium Laureth Sulfate (SLES) og Sodium Lauryl Sulfate (SLS) kan være for harde på både hår og hodebunn, og stripper hår og hodebunn helt for naturlige oljer, noe som kan føre til tørrhet og irritasjon. Derfor er det lurt å se etter og velge mildere alternativer, som for eksempel Sodium Coceth Sulfate (SCS) - avledet fra kokosnøtter og mindre uttørkende, forklarer Thorsen.

Slik bruker du en Co-Wash
Hvordan passer en Co-Wash inn i hårpleierutinen din?
- Jeg vil kategorisere det som er en mellomting – den renser mildt som en sjampo, men tilfører fukt som en balsam. Mange bruker den som et alternativ til sjampo innimellom, mens andre bruker det som en erstatning, forklarer Thorsen.
Vasker du håret ofte, kan det være fint å variere - men du trenger ikke investere i en Co-Wash bare av den grunn.
- Jeg tipser ofte om at dersom man dusjer og vasker håret ofte, kan man med fordel droppe sjamponeringen og kun bruke balsam innimellom, sier han.
I jakten på en Co-Wash, bør du se etter ingredienser som gir en mild vask av håret og tilfører fuktighet og eventuelt proteiner, tipser han.
- Det viktigste er at den får håret ditt til og oppleves slik som du ønsker det. Det kan være en fordel at den er lett nok til å ikke tynge ned håret, og at den er både enkel å skylle ut og renser godt, sier Thorsen.

Co-Wash med avokadoolje, sheasmør og kokosolje fra As I Am, kr 189 hos Blivakker (annonselenke).

Co-Wash fra Maria Nila med både aloe vera, jojobaolje, sheasmør og E-vitamin, kr 179 hos Blivakker (annonselenke)
Les også: 7 hacks du ikke visste om vaselin, det ultimate vidunderproduktet
