skjønnhet

Hvordan finne den riktige høstparfymen for din personlighet

Slik finner du din duft denne sesongen.

Publisert Sist oppdatert

Det er eau SO good. Jeg gruer meg til klokken skal stilles tilbake, og tanken på å pakke bort sommerkjolene mine sender meg inn i en melankolsk tilstand. Som noen som vokste opp i de tropiske klimaene i Malaysia, er det lite som begeistrer meg med kaldt vær. Når det er sagt, er jeg en optimist.

Selv om jeg ikke kan fordra tanken på å være ute fra oktober til februar (hvis du trenger en skjønnhetsredaktørs guide til vellykket dvaletilstand, si ifra), har jeg lært å omfavne den koselige siden av denne årstiden. 

Koselige tepper, kasjmirsokker og krydrede småkaker (dyppet i kopper med varm sjokolade) er alle effektive for å løfte meg ut av min kommende vinterdepresjon. Det, og et generøst spray av de beste høstparfymene ...

Les også: Høstens fineste neglelakkfarger. 

De beste høstparfymene

Alt som er tyngre enn en cologne kan føles kvelende i sommervarmen, men i kjøligere vær er det ingenting jeg setter mer pris på enn en kokong-lignende, luksuriøs duft. 

Tenk på strø av deilig kanel og kardemomme, trekknoter som minner om lange kvelder med lesing i en hytte med peis, og myk musk som ligger på huden som en deilig kardigan.

Parfymeekspert Maya Njie er enig. 

– Jeg har en tendens til å tiltrekkes av mer woody, læraktige, musky og krydrede noter som kardemomme, vetiver, patchouli og Virginian cedarwood denne sesongen, forteller hun meg. 

Hun er også en fan av gåtefulle, pudderaktige noter som iris og fioler sammen med dufter som minner om skog og grønne stilker. 

– Jeg synes disse notene både er energiske og beroligende, noe som er et pluss ettersom temperaturen synker og vi kler oss i flere lag.

Hun legger til: 

– Kardemomme er spesiell fordi den varmes opp etter hvert som dagen går. Jeg tror muskatnøtt minner oss om aromaene vi lukter i naturen når høsten er i full gang, forklarer Maya, hvis favorittduft, Nordic Cedar fra hennes eget merke, er en vakker blanding av kardemomme og musk.

Les også: Slik pleier du huden etter sommeren. 

Hvordan finne din nye høstduft?

For det første, ikke bekymre deg for notene. En vaniljeingrediens i én duft kan lukte helt annerledes i en annen. I stedet anbefaler jeg alltid å bruke en stemning som utgangspunkt. Elsker du å lukte som en frisk bukett med blomster, eller vil du inneha duften av en dyp rød rose i et dunkelt rom? Ønsker du noe som gir ro og komfort, eller noe som utstråler gammelverdenens glamour?

Å kjøpe dufter på nettet kan være utfordrende, så jeg har gjort det harde arbeidet med å kuratere de beste høstparfymene og bryte ned de respektive stemningene. For sikkerhets skyld, hvis du er nysgjerrig, har jeg også kartlagt deres viktigste noter. Nå kan du gå videre og omfavne din nye høst-signaturduft.

De beste høstparfymene for enhver personlighet

Replica Jazz Club EDT Maison Margiela

Stemningen: Å gi partneren min en flaske Jazz Club er fortsatt en av de beste tingene jeg har gjort for vårt forhold fordi han liker den mystiske stemningen av en overdådig 1920-talls jazzklubb, og jeg elsker hvor guddommelig dette lukter på huden. Jeg finner de fleste 'cocktail-inspirerte' dufter ganske kvalmende og søte, men denne er eksepsjonelt koselig og varm. Jeg har til og med stjålet den til meg selv. Når det er sagt, er varigheten imponerende – jeg kan fortsatt lukte den selv etter 12 timer. 

Notene: Rum, vetiver, vaniljebønne.

Replica Jazz Club EDT Maison Margiela, kr 1285 (annonse). 

Philosykos EDP Diptyque

Stemningen: Som en lojal fan av fiken-dufter, tiltrekkes jeg av den kremete siden av fiken hele året - dette betyr at jeg aldri er uten en flaske Philosykos. Det er min go-to når jeg ikke klarer å bestemme meg, eller rett og slett trenger noe beroligende og pålitelig. Den eneste forskjellen? Jeg bytter fra EDT til EDP om høsten. Det sitter mye lenger, og komposisjonen virkelig forbedrer den luksuriøse, avrundede fasetten av frukten.

Notene: Fikenblad, kokosnøtt, sedertre.

Philosykos EDP Diptyque, kr 1990. 

Les Exclusifs de Chanel Comète EDP Chanel

Stemningen: Ren og raffinert. Det lukter som mandler dekket med myke støv av pudderaktige irisblader. Det er en tåkete akvarelduft, alle drømmeaktige toner uten «grove kanter». Den passer helt perfekt til ballkjolen, men jeg elsker spesielt å bruke det med en enkel hvit t-skjorte, enkle jeans og nye sneakers. Kontrasten føles så chic. 

Notene: Kirsebærblomst, heliotrop, iris. 

Les Exclusifs de Chanel Comète EDP Chanel, kr 4820. 

Santal Dan Sha EDT Giorgio Armani Prive

Stemningen: Når temperaturen synker, er det ingenting jeg elsker mer enn å være pakket inn i ekstra store tepper, ideelt sett sittende foran en peis og lese bok. Denne duften er er akkurat dette, men utført på en upåklagelig måte for å oppnå den rette balansen mellom søtt sandeltre og varm, krydret kardemomme. 

Notene: Sandeltre og kardemomme. 

Santal Dan Sha EDT Giorgio Armani Prive, kr 1550 (annonse). 

The Dandy EDP Penhaligon's 

Stemningen: Moderne flapper-jente. Hvis din ideelle lørdag kveld tilbringes med å drikke champagne i en 100 % silkeskjortekjole, vil The Dandy få deg i det rekke humøret. Den er så luksuriøs, og hvis du foretrekker en sensuell duft som ikke overvelder, så kjør på. 

Notene: Whiskeyakkord, sedertre, eik.

The Dandy EDP Penhaligon's, cirka kr 2060. 

Luce di Rosa EDP Acqua Di Parma 

Stemningen: Høstdufter med rose er ofte rike og fløyelsaktige, og hvis du foretrekker at blomstene skal være koselige – men fortsatt oppløftende – prøv Luce di Rosa (som bokstavelig talt betyr 'rosa lys'). Det er en rose som har forlenget sommerferien sin bare litt lenger i den toskanske landsbygda, hvor dagene er solrike og nettene føles varme. 

Notene: Svart pepper, rose, mandarin. 

Luce di Rosa EDP Acqua Di Parma , kr 1400 (annoonse). 

Dries Van Noten Bitter Splash Eaux de Parfum Dries Van Noten

Stemningen: En sexy, velkledd sitrus. Bitter Splash går inn på den friske, grønne siden av pomelo-frukten (i stedet for dens saftighet). Mykt lær raffinerer eventuelle harde kanter. Hvis du elsker noe friskt, men vil ha noe bare litt dypere til høsten, er denne akkurat det. 

Notene: Pomelo, lær. 

Dries Van Noten Bitter Splash Eaux de Parfum Dries Van Noten, cirka kr 3250. 

APOM EDP Maison Francis Kurkdjian

Stemningen: 'A Piece Of Me', APOM, er designet for å sitte koselig på huden og utstråle en følelsen av et sminkebord i en gammeldags herregård. Den er luksuriøst og føles eksklusiv. I utgangspunktet: gamle penger møter stille luksus, i en flaske.

Notene: Lavendel, vanilje, amber.

APOM EDP Maison Francis Kurkdjian, kr 2150. 

Barénia Hermès

Stemningen: Hvis du ikke har noen betenkeligheter med å pynte Birkin-vesken din med morsomme charms, fargerike bånd og fargerike Twilly-skjærf, er Barénia for deg. Det er en eksplosjon av saftighet her som garantert vil lyse opp selv de gråeste dagene, og duften varer i timevis før den får en mykere avslutning. 

Notene: Patchouli, sommerfugl-lilje.

Denne duften tok det 10 år å lage – les mer om det her. 

Barénia Hermès, kr 1310 (annonse). 

Radio Child EDP Bibbi

Stemningen: Parfymeekspert Jérôme Epinette fanger perfekt den avslappede stemningen av å spasere gjennom skogene i den kjølige og friske høstluften. En lettbåren duft med et mildt hint av ristede nøtter og den mykeste touchen av saftige fiken. 

Notene: Svart pepper, eikemose, kasjmirtre.

Radio Child EDP Bibbi, cirka kr 2890. 

Nordic Cedar EDP Maya Njie 

Stemningen: Chic og minimalistisk. Inspirert av et nostalgisk bilde av parfymeekspert Maya Njies søster foran en svensk hytte, har Nordic Cedar undertoner av tørre blyantspån og jordaktig patchouli, balansert med den milde varmen av kardemomme. 

Notene: Patchouli, sedertre.

Nordic Cedar EDP Maya Njie, cirka kr 1330. 

Desert Dawn EDP Byredo

Stemningen: Dette er en høstlig Pinterest-tavle i en flaske, og jeg kan ikke få nok. Et spray gir assosiasjoner til bilder av gamle bøker, nylig bakte krydrede kaker, chai latte, tykke kardigans i karamelltoner, ullskjørt, Nancy Meyers-filmer og fluffy katter som slapper av ved peisen. 

Notene: Kardemomme, sandeltre. 

Desert Dawn EDP Byredo, kr 2650. 

Jazmin Yucatan D.S & Durgas 

Stemningen: En favoritt av senior e-commerce-redaktør, Roberta Schroeder, føles dette som en dusj av duggfriske jasminer - blader, stilker og alt - sprayet i en fuktig regnskog. Det er en uvanlig jasmin for den kule jenta som er hengiven til sine Alaias og en monokromatisk garderobe. 

Notene: Bergamot, jasmin yucateco og vetiver.

Jazmin Yucatan D.S & Durgas, kr 2200. 

Cherry Smoke EDT Tom Ford 

Stemningen: Skjønnhetsredaktør Katie Withington er en gourmand-duftelsker, men hvis hun måtte velge én, ville det vært denne, forteller hun meg. 

– Det er alt jeg elsker i en saftig kirsebærduft, men den har de ekstra pregene av lær, røyk og tre-noter som gjør den mer sensuell, sier Withington.

Notene: Mørk kirsebær, safran, lær.

Cherry Smoke EDT Tom Ford, kr 3850 (annonse). 

Saken er hentet fra ELLE UK. 

Les flere skjønnhetssaker her. 

Powered by Labrador CMS