livsstil

Hvordan skal du holde blodsukkeret stabilt?

Ønsker du å stoppe søtsuget og få energien tilbake? Ifølge Jessie Inchauspé AKA instagramfenomenet Glucose Goddess finnes det noen enkle livsstilsendringer som kan løse akkurat disse utfordringene.

Publisert Sist oppdatert

Jessie Inchauspé, også kjent som Glucose Goddess, er en fransk biokjemiker som har tatt verden – og kanskje aller mest Instagram – med storm. Med over 4,5 millioner følgere sprer hun informasjon om hvordan man kan ta kontroll over blodsukkeret, og dermed unngå søtsug og få tilbake energien, gjennom ulike hacks og oppskrifter. Hun har også gitt ut to bestselgende bøker om temaet: The Glucose Goddess Method (2023) og Glucose Revolution: The life-changing power of balancing your blood sugar (2022).

Vi var i Paris under en konferanse arrangert av hudpleiemerket Vichy – et brand som «glukosegudinnen» har inngått et samarbeid med – og i den forbindelse tok vi en prat med Jessie om blant annet hvorfor hun mener det er så viktig å holde blodsukkeret stabilt, om den perfekte dietten og hvilke andre faktorer som spiller inn for en sunn livsstil.

Hva er det viktigste å tenke på i hverdagen for å holde blod-sukkernivået stabilt?

– De viktigste vanene å adoptere relatert til mat er: Spis en salt frokost, det vil si en frokost som er bygget rundt protein og fett, og unngå noe søtt om morgenen som fruktjuice eller granola. Min favorittfrokost er omelett eller til og med middagsrester. En salt frokost holder blodsukkernivået stabilt og hjelper deg til å føle deg fantastisk, energisk og uten «cravings» resten av dagen. Et must!

– Et annet viktig tips er å starte lunsj og middag med en tallerken grønnsaker. Fiberen i grønnsakene vil belegge -tarmen og bremse ankomsten av glukose i blodet. Du kan spise det du vanligvis spiser etterpå, men med grønnsaksforrett får du en mindre topp.

Hvis noen ønsker å «begynne på nytt» i forhold til kosthold og livsstil: Hvor starter man?

– Jeg er faktisk en sterk tilhenger av ikke å prøve å begynne på nytt, eller slette alle våre vaner, fordi det vanligvis ikke er bærekraftig! I stedet anbefaler jeg sterkt å legge til vaner. Salt frokost, spise grønnsaker før lunsj og middag, gå en tur etter å ha spist, og huske å alltid spise sukker etter et måltid i stedet for på tom mage, for å redusere dets innvirkning på helsen vår. Den gode nyheten er at du kan fortsette å spise sukker, men timingen er viktig. Denne tilnærmingen har vært veldig vellykket, og er mye mer behagelig enn en ekstrem diett – vi vet alle hvordan de ender!

Etter din mening, hva er den ideelle dietten?

– Ingen diett! Ha ha. Jeg er helt anti-diett. Jeg tror du kan spise absolutt alt du vil så lenge du lærer hva som er i maten du spiser, slik at du best kan redusere eventuelle negative effekter det har på kroppen din. Den stabile glukose-tilnærmingen hjelper deg med akkurat det. 

Annet enn mat: Hvilke andre faktorer er viktige for en sunn livsstil?

– Mat er kjernen i mitt arbeid, men det er andre viktige områder for helse som vi må være oppmerksomme på: huden og hvordan vi tar vare på den, vår mentale helse og vår evne til å bearbeide følelser, god søvn og muskelbyggingsrutine – løft vekter!

Hva er de største misoppfatningene om blodsukkernivåer?

– At det bare betyr noe hvis du har diabetes. Nå forstår vi at det betyr noe for oss alle, for å hjelpe oss til å føle oss bedre i dag – bedre energi, færre «cravings», mindre hjernetåke, bedre humør – og selvfølgelig også på lang sikt, for å forhindre type 2 diabetes, men også for å hjelpe våre hormoner, hud og søvn.

Hvordan måler man blodsukkernivåer? Og er dette noe alle bør gjøre?

– Man kan kjøpe en glukosemåler på apoteket, for å spore hva som skjer og lære hvordan kroppen reagerer på mat. Det kan være veldig interessant, men det er viktig å sørge for at man har mye informasjon før man gjør det, da dataene kan være forvirrende. Les boka mi Glucose Revolution først …

– Men jeg tror ikke alle trenger å ha en måler. Det holder å følge mine glukosetips. De fleste som er en del av mitt fellesskap, bruker ikke glukosemåler.

Tror du at folk etter hvert blir mer bevisste på viktig-heten av stabile blodsukkernivåer?

– Ja! Jeg startet dette arbeidet for fem år siden, og jeg er så glad for å se at denne vitenskapen blir mainstream og tar av. Det er så viktig for meg at denne informasjonen er tilgjengelig for oss alle, fordi vi alle har stor nytte av den.

Hvordan ser dine skjønnhets- og livsstilsvaner ut?

– Vann og elektrolytter, hyaluronsyre, Vichy Liftactiv Collagen Specialist-krem, og eddikdrikk én gang om dagen (en spiseskje eddik i vann, som også hjelper ved glukosetopper).

Har du noen spennende prosjekter på gang med Glucose Goddess?

– Jeg er begeistret for en kommende kampanjelansering med Vichy Laboratoires: De er et ikonisk og vitenskapelig brand som lager utrolige produkter. Det har vært en glede å dykke inn i deres vitenskap sammen med dem! 

Les også: 11 tips for mental hygiene. 

Powered by Labrador CMS