SeksuELLE: Sexlyst

Vi spør sexologen, og hun svarer på alle spørsmål vi måtte ha om sex- og samliv, seksualitet og seksuell helse. Denne uken handler det om: lyst.

Publisert Sist oppdatert

Velkommen til spalten SeksuELLE! Her vil vi, sammen med en dyktig sexolog, utforske det spennende og viktige temaet: seksualitet. Er det noe du lurer på eller vil vite mer om rundt sex- og samliv, seksualitet og seksuell helse? Vel, da er du hjertelig velkommen til å sende inn spørsmål til oss (helt anonymt), så lar vi ekspertene svare.

Ukens sexolog er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) hos Sex og samfunn, Trude Slettvoll Lien. Tidligere har vi spurt sexolog, Gunhild Næss, om sex- og samliv etter alvorlig sykdom, og forrige spalte handlet om digitalt utroskap. Denne uken har vi spurt sexologen om sexlyst, og hva som skjer når den forsvinner.

Sexlyst

En av de vanligste problemstillingene vi sexologer møter, er utfordringer knyttet seksuell lyst. Og når vi jobber med, og vil forstå lyst, deler vi den gjerne i to hovedgrupper; spontan og reseptiv lyst.

Den spontane lysten er lett tilgjengelig i oss, og kan flamme opp når vi ser eller tenker på noe opphissende. Den reseptive lysten er mer langsom, den kommer sigende, og med rett stimulering får vi lyst på og blir klar for sex.

Hvorfor opplever jeg å ha nedsatt sexlyst?

For noen av oss kan seksuell lyst kan være et overskuddsfenomen, for andre kan den være en ressurs og livskraft eller kanskje er den en kilde til skam, utilstrekkelighet og vonde følelser.

I dagens samfunn, kan vi få inntrykk av at vi helst skal være kåte og klare for sex når som helst, hvor som helst og med nesten hvem som helst. Kanskje er det nettopp derfor vi blir engstelige for at noe er alvorlig galt, når kåtheten blir borte.

Og kanskje kan det da være greit å vite at det ikke er så uvanlig at vi alle, i kortere eller lengre perioder av livet, kan oppleve redusert eller manglende sexlyst. Og at sexlysten er noe vi alle vil oppleve at endrer seg, avhengig av tid, sted, stemning, partner og livssituasjon.

Forskjellige grunner til nedsatt sexlyst

Om lysten er helt fraværende, kan det ha flere forklaringer. Kanskje har det skjedd en stor forandring i livet som krever mye av deg? Stress og uro, overgrep, sykdom, behandling og bivirkninger av medisiner er vanlige årsaker.

Om du er i en relasjon, er det ikke så uvanlig at kjedsomhet eller mistrivsel i forholdet til partner går utover sexlysten, og kanskje har det å sette av tid til intimitet og hverandre forsvunnet i tidsklemma?

Uansett kan det være fint å ta seg tid til å reflektere rundt egen lyst og kåthet. Har jeg lyst til å ha lyst og hvor viktig er kåthet for meg? Hva hemmer lysten min? Hva skal til for at jeg får lyst og hva tenner meg? Hva gir meg nytelse og hva er god sex for meg?

Foto: Privat

Trude Slettvoll Lien er psykiatrisk sykepleier, psykoterapeut og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) hos Sex og samfunn.

Powered by Labrador CMS